Με νέα επιστολή του στον Νομάρχη Εύβοιας ο Δήμαρχος Κύμης, Δημήτρης Θωμάς παραθέτει τις δικές του θέσεις για το πρόβλημα του παραλιακού δρόμου στην Πλατάνα, κατόπιν της απάντησης που έλαβε απο τον κ.Θανάση Μπουραντά. Η επιστολή έχει ως εξής: 

 

«κ.Νομάρχη 

   Δυστυχώς το ύφος και το ήθος της έγγραφης απάντησης σας έρχεται να δικαιώσει για μια ακόμα φορά τις διαμαρτυρίες μας για εμπαθή και επιλεκτική εις βάρος του Δήμου Κύμης αντιμετώπιση των προβλημάτων. Κάτι που κατ΄ επανάληψη στο παρελθόν έχουμε εκφράσει και καταγγείλει , όχι προσωπικά, αλλά με ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.
Μια δικαίωση ωστόσο που δεν μας ικανοποιεί γιατί υπάρχει το τεράστιο πρόβλημα που έχει προκύψει. Ένα πρόβλημα που αφορά την ασφαλή διέλευση πεζών και οχημάτων και την προστασία των παραλιακών κτιρίων της Πλατάνας, που κινδυνεύουν άμεσα με κατάρρευση. Ένα πρόβλημα όμως, που αγνοείτε συνειδητά και επιδεικτικά, αποφεύγοντας την οποιαδήποτε αναφορά σε αυτό και το πώς -ως οφείλετε- σκοπεύετε να το αντιμετωπίσετε. 
Να διευκρινίσουμε εδώ ότι με την επιστολή μας δεν σας προτρέπουμε να κάνετε αυτό που είστε υποχρεωμένος να κάνετε. Απλά το απαιτούμε. 
Δεν είχαμε ως σκοπό με την επιστολή μας να αντιπαρατεθούμε μαζί σας σε προσωπικό επίπεδο. Απευθυνόμαστε άλλωστε στον Νομάρχη της Εύβοιας ως θεσμό και όχι ως πρόσωπο. Αν υπάρχει κάτι απαράδεκτο σε αυτήν, τότε αυτό δεν είναι ο τρόπος της, αλλά η αναφορά της στην τραγική κατάσταση του επαρχιακού δικτύου της περιοχής μας από την χρόνια εκ μέρους σας εγκατάλειψη του. Μια αναφορά που, δυστυχώς, είναι πέρα για πέρα αληθινή. 
Μια κατάσταση που θα έπρεπε , ως θεσμό, να είναι αυτή που σας ενοχλεί και σας προβληματίζει. 
Λυπούμαστε, όμως, ειλικρινά διότι με αυτή την απάντηση δείχνετε να μην αντιλαμβάνεστε, αλλά ούτε και να αναλαμβάνετε τις ευθύνες που σας αναλογούν, απαξιώνοντας εσείς ο ίδιος με τις επιλογές σας τον θεσμό τον οποίο έχετε χρέος να υπηρετείτε.

Σε ότι αφορά τον δρόμο του Στομίου και την καλοκαιρινή κατολίσθηση με τα όσα προβλήματα αυτή δημιούργησε επισημαίνουμε τα εξής 
Σε ένα πρόβλημα που αφορούσε και αφορά την συγκοινωνιακή σύνδεση με το μεγαλύτερο λιμάνι του Νομού, και στο οποίο συμμετείχαν και συνέδραμαν από την πρώτη στιγμή όλοι οι φορείς , ήσασταν ο μόνος που, ανακαλύπτοντας ένα Φ.Ε.Κ το οποίο εκ των πραγμάτων έχει καταργηθεί, αρνηθήκατε την οποιαδήποτε συμμετοχή και συνδρομή σας για την επίλυση του.

Είναι ασφαλώς δικαίωμα και επιλογή σας. Επειδή ωστόσο οι επιλογές σας είναι-ή πρέπει να είναι- πολιτικές πράξεις έχουμε και εμείς το δικαίωμα να τις κρίνουμε , χαρακτηρίζοντας την στάση σας στο συγκεκριμένο θέμα ως υπεκφυγή.
Σε ότι αφορά τα διαπιστευτήριά μας τα δώσαμε και τα δίνουμε καθημερινά στους δημότες της Κύμης που, με τις επιλογές τους στις δυο τελευταίες δημοτικές εκλογικές αναμετρήσεις, έδειξαν πως οι «ελέω κόμματος» σωτήρες δεν αποτελούν πανάκεια για τον τόπο.
Υπενθυμίζουμε ότι η συνεργασία του Δήμου Κύμης με όλους τους φορείς του κράτους και, φυσικά, με τους εκάστοτε Περιφερειάρχες υπήρξε αποτελεσματική. Στηριζόμενη αυτή η συνεργασία στις αρχές που οφείλουν να διέπουν όλους όσους εμπλέκονται και υπηρετούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση -και όχι σε οτιδήποτε άλλο εσείς υπονοείτε.
Γνωρίζουμε πολύ καλά τα όρια και τις αρμοδιότητες τις δικές μας. 
Ζητούμε και απαιτούμε και από όλους τους άλλους φορείς, σχέσεις και κανόνες συμπεριφοράς που στηρίζονται στην αλληλοκατανόηση, την ισοτιμία και τον αλληλοσεβασμό, ανεξαρτήτως από την ιδεολογία ή την κομματική ταυτότητα των κατά καιρούς υπευθύνων τους ή πολιτικών προϊσταμένων τους
Και αυτό αποδεικνύεται από τον τρόπο που ο Δήμος λειτουργεί και φέρνει αποτελεσματικότητα και σε επίπεδο προγραμματισμού, και σε επίπεδο μελετών, αλλά και σε επίπεδο δυναμικών διεκδικήσεων 
Η συνεργασία αυτή και τρόπος λειτουργίας του Δήμου είναι αυτά που τον κατέταξαν στους πρώτους σε ότι αφορά την απορρόφηση κονδυλίων από το Γ’ Κ. Π. Σ , αλλά και την πρόσφατη πιστοποίηση της διαχειριστικής του επάρκειας για το ΕΣΠΑ. 
Για μας το συλλογικό συμφέρον είναι πάνω από μικρό-κομματικά συμφέροντα και μικρό-προσωπικές επιδιώξεις και το προστατεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Εκεί άλλωστε είναι και η βαθύτερη ουσία της αντιπαράθεσης μας με εσάς. 
Να ξέρετε, ότι με την συμπεριφορά σας δεν τιμωρείτε έναν «μη ελεγχόμενο ή μη φιλικό σας Δήμαρχο» αλλά τους πολίτες και τους επισκέπτες του Δήμου Κύμης και του Δήμου Σκύρου, τους ταξιδιώτες προς τις Σποράδες και το Β. Αιγαίο και κυρίως «τιμωρείτε» τους θεσμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με στρεβλώσεις και αναξιοπιστία.

Υ.Γ
Και μία ερώτηση κ. Μπουραντά

Διανύετε πλέον τον έβδομο συνεχόμενο χρόνο της θητείας σας ως Νομάρχης. Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχετε ανταποκριθεί ούτε σε μια πρόσκληση του Δήμου Κύμης, από τις πολυάριθμες που σας έχουν αποσταλεί και συνεχίζουν να σας αποστέλλονται; Ούτε σε μια εκδήλωση του Δήμου, ούτε σε μια σύσκεψη, ούτε σε ένα Δημοτικό Συμβούλιο δεν παραβρεθήκατε όλα αυτά τα χρόνια.
Και μην επικαλεστείτε ανειλημμένες υποχρεώσεις ή έλλειψη χρόνου. Δεν θα γίνεται πιστευτός.

Πάντως εμείς για άλλη μια φορά σας προσκαλούμε την Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2009, στις 6 μ.μ. στο Δημαρχείο Κύμης, όπου το Δημοτικό Συμβούλιο θα συζητήσει το πρόβλημα του παραλιακού δρόμου της Πλατάνας, αλλά και της γενικότερης εγκατάλειψης του Επαρχιακού δικτύου. Η παρουσία σας είναι πραγματικά απαραίτητη.
Σας περιμένουμε».