Ομιλία του βουλευτή Εύβοιας του ΚΚΕ, Γιώργου Μαρίνου στην 11η Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών & Εργατικών Κομμάτων.

Στην 11η Διεθνή Συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, που για πρώτη φορά πραγματοποιείται σε μια ασιατική πρωτεύουσα, στο Νέο Δελχί (από 20 έως 22 του Νοέμβρη), θέμα «Η διεθνής καπιταλιστική κρίση, η πάλη των εργαζομένων και των λαών, η εναλλακτική διέξοδος και ο ρόλος του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος»,  παραβρίσκεται ο Γίωργος Μαρίνος μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Εύβοιας, ως μέλος της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ που αποτελείται επίσης από τον Ελισαίο Βαγενά, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνο του τμήματος Διεθνών Σχέσεων και τον Νίκο Σερετάκη, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων.

Στην ομιλία του ο Γιώργος Μαρίνος μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:
«Η πραγματοποίηση της Διεθνούς Συνάντησής μας για πρώτη φορά στην Ασία αποτελεί ένα σημαντικό βήμα. Εκτός των άλλων υπογραμμίζει την αλληλεγγύη μας με τους λαούς της περιοχής που βρίσκονται ολοένα και περισσότερο στο κέντρο των ιμπεριαλιστικών σχεδίων και ανταγωνισμών, με τον αγώνα των ΚΚ που συχνά έχουν να αντιμετωπίσουν εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, διώξεις, διακρίσεις, δολοφονίες.
Η εξέταση των εξελίξεων που αφορούν την καπιταλιστική κρίση θα εμπλουτίσει την πείρα μας και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της πάλης των κομμουνιστών.
Στη συνέχεια της ομιλίας του το μέλος του ΠΓ στάθηκε τεκμηριωμένα στους παράγοντες που οδήγησαν στην οικονομική κρίση και σημείωσε ότι « χρειάζεται ενιαία αντιμετώπιση της καπιταλιστικής ανάπτυξης από την εργατική τάξη γιατί, ο καπιταλισμός δεν είναι επικίνδυνος μόνο στη φάση μας κρίσης, μας οικονομικής ύφεσης. Είναι συνολικά επικίνδυνος. Γιατί σε μας μας φάσεις τον διακρίνει η εκμετάλλευση μας εργατικής δύναμης, η υπεραξία που προέρχεται από την απλήρωτη εργασία, το κυνηγητό του καπιταλιστικού κέρδους, που είναι η ζωή του συστήματος.
Η πραγματική αιτία μας κρίσης είναι η όξυνση μας βασικής αντίθεσης του καπιταλισμού, μας αντίθεσης ανάμεσα στον κοινωνικό χαρακτήρα μας παραγωγής και στην καπιταλιστική ιδιοποίηση των αποτελεσμάτων μας, γιατί τα μέσα παραγωγής είναι καπιταλιστική ιδιοκτησία.
Σκοπός του καπιταλισμού είναι το κέρδος και όχι η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.»
«Σε αυτές μας συνθήκες» συνέχισε ο Γιώργος Μαρίνος, «έχει μεγάλη σημασία οι εργαζόμενοι, τόσο μας αναπτυγμένες καπιταλιστικά χώρες, όσο και μας χώρες με μέσο και χαμηλότερο βαθμό καπιταλιστικής ανάπτυξης να απαντήσουν με ενιαίο, κοινό μέτωπο μας ιμπεριαλιστές, ώστε να μην περάσουν οι προσπάθειες και ο μύθος μας αταξικής διαίρεσης «βορράς – νότος», «πλούσιες και φτωχές χώρες».
Σ’ μας μας ψευτο-διαχωρισμούς των λαών οι κομμουνιστές όλων των χωρών θα πρέπει να απαντήσουμε με τη διαμόρφωση μιας κοινής στρατηγικής απέναντι στον ιμπεριαλισμό, με μια όλο και πιο διακριτή σε παγκόσμιο επίπεδο ενότητα, που θα σφυρηλατείται μας συντονισμένους αγώνες μας τόσο σε εθνικό, περιφερειακό, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, σε συνεργασία και με μας αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις.
Το ιστορικό σύνθημα του «Κομμουνιστικού Μανιφέστου» «Προλετάριοι όλων των χωρών, ενωθείτε!» εξακολουθεί να είναι επίκαιρο.
Η ιστορική πείρα έχει αποδείξει ότι το κομμουνιστικό κίνημα δυναμώνει, στο βαθμό που είναι σταθερά προσηλωμένο στη γραμμή μας Αντιμονοπωλιακής – Αντιιμπεριαλιστικής πάλης και στο στρατηγικό του στόχο, στην πάλη για την επαναστατική ανατροπή του καπιταλισμού, το σοσιαλισμό, την κατάργηση μας εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Στη σύγχρονη εποχή, εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό, το περιεχόμενο μας πάλης δεν έχει πια κανένα νόημα να στοχεύει σε αστικοδημοκρατικούς μετασχηματισμούς, αλλά στη σοσιαλιστική εξουσία που θα ανατρέψει την εξουσία των μονοπωλίων και θα λύσει προβλήματα οικονομικής καθυστέρησης, εξάρτησης και άλλα.
Ο,τι και να κάνουν οι εχθροί του σοσιαλισμού, οι αντικομμουνιστές κάθε απόχρωσης που πανηγύριζαν πριν λίγες μέρες για την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και την ανατροπή του σοσιαλισμού, δεν μπορούν να ματαιώσουν την κοινωνική εξέλιξη.
Ο σοσιαλισμός έχει μεγάλη ιστορική προσφορά. Σε λίγα χρόνια έλυσε προβλήματα που δεν μπορεί να λύσει ο καπιταλισμός για αιώνες.
Εξασφάλισε το δικαίωμα στη δουλειά, δωρεάν Υγεία, Παιδεία, ανέπτυξε το λαϊκό Αθλητισμό και τον Πολιτισμό, κατάργησε την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, έδειξε την υπεροχή του σοσιαλισμού έναντι του καπιταλισμού.
Η Σοβιετική Ένωση είναι βασικός συντελεστής μας νίκης επί του φασισμού δίνοντας στη μάχη 20 εκατομμύρια νεκρούς.
Μελετάμε μας αδυναμίες, τα λάθη, μας οπορτουνιστικές παρεκκλίσεις που οδήγησαν στην ανατροπή του, διδασκόμαστε. Ο σοσιαλισμός και στο νέο αιώνα αποτελεί αναπόσπαστη συνέχεια μας παρακαταθήκης, των διδαγμάτων του 20ού.
Ο σοσιαλισμός είναι πιο επίκαιρος και αναγκαίος, η όξυνση μας βασικής αντίθεσης, η ανεργία, η φτώχεια, η εκμετάλλευση και η καπιταλιστική κρίση δείχνουν τα όριά του.
Ο δρόμος για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών περνάει μέσα από την εργατική εξουσία, τη δικτατορία του προλεταριάτου, την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και μας γης, τον κεντρικό σχεδιασμό και τον εργατικό έλεγχο.
Μας είναι ο φάρος που φωτίζει το δρόμο μας.»