Ετήσιο μνημόσυνο Μακαριστού Αρχιμανδρίτη Ιακώβου Τσαλίκη – Ηγουμένου Ι.Μονής Οσίου Δαυίδ του Γέροντος.

 

Με αισθήματα χαρμολύπης τελέσθηκε την Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2008 το πρωί η Θεία Λειτουργία και το ετήσιο Μνημόσυνο του μακαριστού Γέροντος και Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Αρχιμανδρίτου Ιακώβου Τσαλίκη, με αφορμή των συμπλήρωση δεκαεπτά ετών από την μακαρία Κοίμησή του (+21 Νοεμβρίου 1991), στην Ιερά Μονή του Οσίου Δαυΐδ του Γέροντος στην Βόρειο Εύβοια. 
Πλήθη πιστών, απ’ όλη την Ελλάδα, αλλά και την Κύπρο συνέρευσαν στο Μοναστήρι του Γέροντος για να λάβουν την Χάρη του Αγίου, αλλά και να προσκυνήσουν τον Τάφο του Γέροντος Ιακώβου, ο οποίος αγάπησε πολύ το Θεό, αγωνιζόμενος το μαρτύριο της συνειδήσεως σε ολόκληρη την επίγεια ζωή του και αναπαύοντας πολλούς ανθρώπους ποικιλοτρόπως, πάλαι τε και επ’ εσχάτων.
Στη Θεία Λειτουργία και στο Μνημόσυνο προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, συμπαραστατούμενος υπό του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσοστόμου και με τη συμμετοχή πλήθους Ιερεών και Διακόνων.
Στην Θεία Λειτουργία, η οποία μεταδόθηκε σε απευθείας σύνδεση από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεώς μας (97,7 FM), ο Σεβασμιώτατος κ. Σεραφείμ κήρυξε τον θείο λόγο, αναφερθείς στο πρόσωπο και το έργο του εορτάζοντος Ευαγγελιστού Ματθαίου, ενώ παράλληλα επισήμανε το Ευαγγελικό ήθος του γέροντος Ιακώβου. Ο άγιος Καρυστίας με το εμπνευσμένο κήρυγμά τουανέπαυσε, όπως πάντοτε, τις ψυχές όλων όσοι ήλθαν προσκυνητές στον πάντοτε φιλόξενο Τόπο του Οσίου Δαυΐδ.
Πριν την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο άγιο Καρυστίας για την παρουσία του, όπως και όλους τούς Ιερείς και τούς προσκυνητές και ευχήθηκε στην Ιερά Μονή του Οσίου Δαυΐδ, με πιστότητα στις διδαχές του Οσίου, αλλά και του Γέροντος Ιακώβου και με τη φροντίδα του αγίου Καθηγουμένου Αρχιμανδρίτου π. Κυρίλλου Γεραντώνη και όλων των αδελφών της, να συνεχιστεί με την ίδια πιστότητα, η βίωση της ευλογημένης παράδοση του Μοναχικού Βίου της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας.