Στόχος των συνδεδεμένων σχολείων της UNESCO είναι η οικοδόμηση της ειρήνης μέσα από διεθνείς συνεργασίες στην Εκπαίδευση, τις Επιστήμες και τον Πολιτισμό. Τα προγράμματα της UNESCO συμβάλουν στην επίτευξη των Στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης όπως ορίζονται στην Ατζέντα 2030 και υιοθετήθηκαν από την Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 2015.
Η UNESCO αποτελεί σημαντικό εξειδικευμένο διεθνή Οργανισμό του ΟΗΕ. Πρόκειται για τον Εκπαιδευτικό Επιστημονικό και Πολιτιστικό Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών του οποίου τα αρχικά στην αγγλική αποτελούν και την διεθνή ονομασία UNESCO (United Nations Educational Scientific and Cultural Organization).
Στόχος του Οργανισμού είναι η παγίωση της παγκόσμιας ειρήνης μέσα από την επικοινωνία των λαών δια της εκπαίδευσης, των φυσικών και κοινωνικών επιστημών και του πολιτισμού.
Με αυτό το πνεύμα, η UNESCO αναπτύσσει εκπαιδευτικά εργαλεία για να βοηθήσει τους ανθρώπους να ζήσουν ως παγκόσμιοι πολίτες χωρίς μίσος και μισαλλοδοξία. Λειτουργεί έτσι ώστε κάθε παιδί και πολίτης να έχει πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση. Αναδεικνύοντας την πολιτισμική κληρονομιά και την ισοτιμία όλων των πολιτισμών ενισχύει τους δεσμούς μεταξύ των εθνών. Προωθεί επιστημονικά προγράμματα και πολιτικές ως πλατφόρμες ανάπτυξης και συνεργασίας. Υπερασπίζεται την ελευθερία της έκφρασης, ως θεμελιώδες δικαίωμα και βασική προϋπόθεση για τη δημοκρατία και την ανάπτυξη. Λειτουργώντας ως εργαστήριο ιδεών, η UNESCO βοηθά τις χώρες να υιοθετήσουν διεθνή πρότυπα και διαχειρίζεται προγράμματα που προωθούν την ελεύθερη ροή ιδεών και ανταλλαγής γνώσεων.
Το ιδρυτικό όραμα της UNESCO γεννήθηκε ως απάντηση σε έναν παγκόσμιο πόλεμο που χαρακτηρίστηκε από ρατσιστική και αντισημιτική βία. Μετά από εβδομήντα χρόνια και πολλούς απελευθερωτικούς αγώνες η εντολή της UNESCO είναι τόσο επίκαιρη όσο ποτέ.
Η πολιτισμική πολυμορφία δέχεται επίθεση και νέες μορφές μισαλλοδοξίας, απόρριψη επιστημονικών γεγονότων και απειλές κατά της ελευθερίας της έκφρασης αμφισβητούν την ειρήνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σε απάντηση, το καθήκον της UNESCO παραμένει να επιβεβαιώσει τις ανθρωπιστικές αποστολές της εκπαίδευσης, της επιστήμης και του πολιτισμού.
Οι μαθήτριες, μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του 2ου Γυμνασίου Χαλκίδας με ανοιχτή σκέψη επικοινωνούν και ταξιδεύουν εδώ και χρόνια σε Ευρωπαϊκές χώρες μέσα από τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα (Comenius και Erasmus+) δημιουργώντας φιλίες και γέφυρες επικοινωνίας με διαφορετικούς πολιτισμούς αποκομίζοντας γνώση και εμπειρία.
Από τη φετινή σχολική χρονιά 2020-2021 συμμετέχουν στο δίκτυο συνδεδεμένων σχολείων της UNESCO με πρόγραμμα τη Διαπολιτισμική Μάθηση, Ετερότητα και Πολιτισμική Κληρονομιά (Intercultural Learning, Diversity and Cultural Heritage) συγκεντρώνοντας σε μία ιστοσελίδα την άυλη πολιτισμική κληρονομιά των χωρών καταγωγής των μαθητριών και μαθητών του σχολείου μας καθώς και των μαθητριών και μαθητών των συνεργαζόμενων σχολείων στα ευρωπαϊκά προγράμματα συμμετέχοντας με παρουσιάσεις των δράσεων μας σε παγκόσμιες ημέρες του Οργανισμού. Συγκεκριμένα, οι μαθητές/τριες συλλέγουν-καταγράφουν-παρουσιάζουν ψηφιακά μύθους, παραμύθια, παραδοσιακές συνταγές, ήθη και έθιμα από τα πολιτισμικά περιβάλλοντά τους με στόχο την ανάδειξη του πλούτου και την κατανόηση των πολλαπλών πτυχών των πολιτισμών τους με στόχο να καλλιεργηθεί ένας δημιουργικός διαπολιτισμικός διάλογος.
Οι χώρες καταγωγής των μαθητριών και μαθητών είναι: Ελλάδα, Αλβανία, Πακιστάν, Ρουμανία, Αφγανιστάν, Συρία, Ιράκ, Παλαιστίνη και των συνεργαζόμενων ευρωπαϊκών σχολείων: Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Λιθουανία, Τσεχία και από παλαιότερες συνεργασίες η Ουγγαρία.
Πρώτη στάση 20 Μαρτίου: Παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού.
Δεύτερη στάση 21 Μαΐου 2021: Παγκόσμια ημέρα για το διάλογο και την ανάπτυξη της πολιτισμικής ποικιλομορφίας.
Στο πλαίσιο της υλοποίησης των δράσεων σε διεθνείς συμμετοχές θα πραγματοποιηθούν ενημερώσεις του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων καθώς και της τοπικής κοινότητας.
Οι μαθήτριες και οι μαθητές του τμήματος Α2 μαζί με τους υπεύθυνους: τις κυρίες Τσομώκου Χριστίνα, Κωνσταντοπούλου Ευαγγελία και Καράπα Μαγδαληνή έχουν αναλάβει το συντονισμό και την οργάνωση του όλου εγχειρήματος.
Ακολουθείστε μας στο Google News