Το 3ο  Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδος 2009, η γιορτή των Ελλήνων δημιουργών ντοκιμαντέρ, του κοινού της πόλης της Χαλκίδας και ολόκληρου του κινηματογραφικού κόσμου της χώρας, κλείνει την αυλαία του απόψε μετά από πέντε ημέρες συνεχών προβολών, αθρόας προσέλευσης του κοινού και ενθουσιώδους αποδοχής.

Η τελετή λήξης ξεκίνησε με το χαιρετισμό του Προέδρου του Φεστιβάλ και Νομάρχη Ευβοίας, κου Θανάση Μπουραντά, ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκομένους για τη συμβολή τους στην επιτυχία της φετινής διοργάνωσης και εξέφρασε τη βεβαιότητα του, ότι το Φεστιβάλ Χαλκίδας καθιερώνεται διαρκώς στη συνείδηση όλων ως ένας θεσμός με δυναμικό παρόν και με όραμα για ένα ακόμα πιο λαμπρό και σπουδαίο μέλλον.
   
Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε ο Καλλιτεχνικός Δ/ντής Σταύρος Ιωάννου, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά το κοινό για την αδιάκοπή προσέλευση του όλες τις ημέρες του φεστιβάλ, τον ενθουσιασμό με τον οποίον αντιμετώπισαν και επιδοκίμασαν τη φετινή διοργάνωση. Στη συνέχεια ο κος Ιωάννου ευχαρίστησε την κριτική επιτροπή για την παρουσία τους και την αξιολόγηση των ταινιών, το Νομάρχη Εύβοιας Θανάση Μπουραντά, για τη διοργάνωση και την αμέριστη συμπαράσταση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, το Δήμαρχο Χαλκιδέων και τους φορείς της πόλης για τη συμβολή τους και τέλος το σύνολο των σκηνοθετών και δημιουργών, οι οποίοι τίμησαν με την παρουσία και τις ταινίες τους το Φεστιβάλ.

Αμέσως μετά στη σκηνή του θεάτρου Παπαδημητρίου κλήθηκε η κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο Κώστα Μουρσελά και τα μέλη της Ανδρέα Θωμόπουλο, Δημήτρη Γκουζιώτη, Ανδρέα Παγουλάτο και Γιάννη Σολδάτο προκειμένου να ξεκινήσει η απονομή των βραβείων.

Στην κατηγορία ταινιών Μικρού Μήκους
Το βραβείο 3ης καλύτερης ταινίας απονεμήθηκε στον Άγγελο Πανάγου για την ταινία “Το βλέμμα του ζώου”. Το βραβείο 2ης καλύτερης ταινίας στον Παναγιώτη Καράγιωργα για την ταινία του “Δεκεμβριανοί Σπόροι”, ενώ το 1ο βραβείο απέσπασε η ταινία της Εύας Στεφανή “Λουόμενοι”.

Στην κατηγορία ταινιών Μεγάλου Μήκους
Το 3ο βραβείο δόθηκε στην Καλλιόπη Λεγάκη για την ταινία “Φιλό και Μαρίνα”, το 2ο βραβείο κέρδισε η ταινία της Έφης Ξηρού για την ταινία “Charisma X – Iannis Xenakis” ενώ το 1ο βραβείο απονεμήθηκε στην ταινία “Άλλος δρόμος δεν υπήρχε” του Σταύρου Ψυλλάκη.

Στις υπόλοιπες κατηγορίες

Το βραβείο Μοντάζ
απέσπασε ο Αλέξης Πεζάς για την ταινία “Καπετάν Κεμάλ, ο Σύντροφος”,
Το βραβείο Ήχου
ο Δημήτρης Αθανασόπουλος για την ταινία “Καπετάν Κεμάλ, ο σύντροφος”,
Το βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής κέρδισε ο Γιώργος Παπαδάκης για τη μουσική της ταινίας “Καπετάν Κεμάλ, ο Σύντροφος”  
Το βραβείο Φωτογραφίας ο Φίλιππος Kουτσάφτης για την ταινία “Charisma X-Iannis Xenakis” και τέλος
Το βραβείο Σκηνοθεσίας απέσπασε ο Γιώργος Ζέρβας για την ταινία “Σαν τον αέρα που αναπνέω… Μουσικοί του κόσμου στην Κρήτη”.

Η Επιτροπή επίσης απένειμε μια σειρά τιμητικών διακρίσεων:

Στη Τζάνις Ραφαηλίδου για την ταινία “2755 Μίλια” και τη Χριστίνα Σαμπατάκου για την ταινία “Συμπληρωματικές αντιθέσεις” (τα δύο βραβεία ΙΕΚ ΔΟΜΗ σε νέους σκηνοθέτες).

Τιμητική Διάκριση στην ταινία μικρού μήκους “Μεταξουργείο”.

Το βραβείο “Γιώργος Κολόζης” φόρος τιμής στη μνήμη του σπουδαίου Έλληνα Ντοκιμαντερίστα απονεμήθηκε στο Βαγγέλη Ευθυμίου για την ταινία “Ο Πλανευτής του Γράμμου”

Τιμητικές Διακρίσεις δόθηκαν στον Αλέξη Τσάφα για την ταινία “Μiντέλο-Πίσω από τον  ορίζοντα”, στο Δημήτρη Κατσαϊτη για την φωτογραφία στην ταινία “Bells Threads & Miracles”, στο Σάκη Μανιάτη για τη φωτογραφία στην ταινία “Νίκος Καζαντζάκης”-Ακροβάτης πάνω από το Χαός” και τέλος ακόμη μία στη Λουκία Ρικάκη για την ταινία “Τα παιδιά της Χορωδίας”.
 
Επίσης η επιτροπή απένειμε Ειδικό Βραβείο στους βετεράνους:

• Φώτο Λαμπρινό για την ταινία “Καπετάν Κεμάλ. Ο σύντροφος”
• Λευτέρη Χαρωνίτη για την  ταινία “Νίκος Καζαντζάκης –Ακροβάτης πάνω από το Χαός” και
• Δημήτρη Βερνίκο για την ταινία “Μάνος Χατζηδάκις-είδωλο στον καθρέφτη”

Επιπρόσθετα η πανελλήνια Ένωση Κριικών Κινηματογράφου φέτος συμμετείχε ενεργά στην 3η διοργάνωση απονέμοντας το δικό της βραβείο στον Ανδρέα Θωμόπουλο για την ταινία “Στη Γάζα”.

Ο μουσικόσυνθέτης Σάκης Τσιλίκης στην έναρξη της εκδήλωσης επένδυσε μουσικά την ταινία του Γιάννη Πλαϊνού Θεοφάνεια για τον εορτασμό των Θεοφανείων στην πόλη της Χαλκίδας το 1955, ενώ παρουσίασε με το πιάνο του, ένα μουσικό πρόγραμμα στο οποίο τον συνόδευσαν οι τραγουδίστριες Ειρήνη Αγαπητού, Μαρία Καραβασίλη, Μαρία Μοναστηριώτη, Ζωή Σολδάτου και ο τραγουδιστής Γιάννης Γκουμουλάς.

Με τη λήξη της τελετής, ακολούθησε πάρτι στον προαύλειο χώρο του θεάτρου Παπαδημητρίου με ζωντανή μουσική, χορό και κέφι από τους καλεσμένους,  τους δημιουργούς και τους συντελεστές του Φεστιβάλ.

Την ευθύνη της διοργάνωσης του φεστιβάλ έχουν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ευβοίας και η εταιρία “Πορθμός”.