Ανήμερα του Αγίου Νικολάου και λίγο πρίν ξεκινήσει στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2010, θα διεξαχθούν οι εκλογές στη ΝΔ, για ανάδειξη νέου Προέδρου. Οι κόντρες μεταξύ των υποψηφίων έχουν αρχίσει να διαφαίνονται εντονότατα.

Σήμερα, Σάββατο, αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις για τη συμφωνία επί της διαδικασίας της εκλογής των τεσσάρων υποψηφίων, ενώ αμέσως μετά ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου Δημήτρης Σιούφας θα ενημερώσει τον Κώστα Καραμανλή. Σε περίπτωση που δεν εκλεγεί πρόεδρος από τον πρώτο γύρο (απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία), τότε θα υπάρξει επαναληπτική διαδικασία στις 13 Δεκεμβρίου.

Γιάννης Μπουροδήμος, Υποψήφιος Βουλευτής Εύβοιας ΚΙΝΑΛ - 2019

Ο Κώστας Καραμανλής φέρεται να έχει δεχθεί να παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος μέχρι την εκλογή νέου προέδρου, αναιρώντας την αρχική πρόθεσή του να αποχωρήσει μετά το συνέδριο της 7ης Νοεμβρίου. Εν τω μεταξύ το συνέδριο της 7ης Νοεμβρίου θα μετατραπεί από έκτακτο σε τακτικό και θα εγκρίνει την αλλαγή του Καταστατικού για να ακολουθήσει τέσσερις εβδομάδες αργότερα η εκλογή του νέου αρχηγού.

Οι τέσσερις υποψήφιοι συμφώνησαν η εκλογή να γίνει όχι με βάση τους παλιούς καταλόγους μελών, αλλά να δοθεί η δυνατότητα σε όποιον νεοδημοκράτη το επιθυμεί να γίνει μέλος του κόμματος ακόμη και την ημέρα της ψηφοφορίας, πληρώνοντας μια συμβολική χρηματική συνδρομή. Θα στηθούν 1.200 κάλπες και την ψηφοφορία -που θα είναι ον λάιν για να αποφευχθούν διπλοεγγραφές- θα αναλάβει μεγάλη εταιρεία πληροφορικής. Από την Τρίτη οι υποψήφιοι αρχίζουν τις περιοδείες τους σε όλη την Ελλάδα. Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας:

«‘Ολοι δηλώνουν ανοιχτοί και σε debate. «Εγώ δεν έχω αντίρρηση, αρκεί να γίνει πολιτισμένος διάλογος, όχι κοκορομαχίες», είπε η Ντόρα Μπακογιάννη στον «Αντέννα». Ο Αβραμόπουλος το κατέθεσε και γραπτώς στον Δ. Σιούφα. Πρότεινε debate με έναν δημοσιογράφο συντονιστή και ελεύθερο διάλογο των υποψηφίων μεταξύ τους. Θετικός είναι και ο Σαμαράς.

Ενδιαφέρον έχουν και οι στρατηγικές τους:

* Ο Μεσσήνιος πολιτικός που έχει παλιούς λογαριασμούς με την οικογένεια Μητσοτάκη -ο πρώην πρωθυπουργός τον κατηγορεί ότι έριξε την κυβέρνησή του το 1993- ποντάρει στην ψήφο του αντι-ντορικού μπλοκ. Προσδοκά να καταγράψει ένα ικανοποιητικό ποσοστό, να υπάρξει δεύτερος γύρος στον οποίο θα περάσει και ο ίδιος, και να πάρει αρκετές από τις ψήφους που θα πάνε στον Αβραμόπουλο στον πρώτο γύρο. Την Ντόρα θα χτυπήσει κυρίως και λιγότερο τον Αβραμόπουλο.

* Ο Αβραμόπουλος αντίθετα αναμένεται να πιέσει κυρίως τον Α. Σαμαρά. Απευθύνονται στην ίδια δεξαμενή ψήφων, των λεγόμενων παλαιών καραμανλικών. Θα διεκδικήσει ένα αξιοπρεπές ποσοστό ώστε την επόμενη μέρα να μπορεί να ελπίζει σε μια θέση άτυπου αντιπροέδρου της Ντόρας στην περίπτωση που εκλεγεί εκείνη.

* Οσον αφορά την Ντόρα αφήνει έμμεσα καρφιά και για τους δύο. «Εγώ ήμουν παρούσα σε όλα τα συνέδρια της Ν.Δ.», είπε στον «Αντέννα». Επιδίωξή της όμως είναι να μην αναλωθεί σε αντιπαραθέσεις αλλά να στείλει το μήνυμα προς τα έξω ότι μπορεί να δώσει στη Ν.Δ. την προοπτική της εξουσίας. Η στρατηγική της είναι να δημιουργήσει ένα ρεύμα υπέρ της και να μην υπάρξει δεύτερος γύρος. Με το «καλημέρα» κατέθεσε τις «πρώτες 1.000 υπογραφές συνέδρων» και θα ακολουθήσει μπαράζ βουλευτών και πρώην υπουργών (Μ. Γιακουμάτος, Κ. Χατζηδάκης, Ι. Παπαθανασίου, Ι. Ιωαννίδης, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, Κ. Κιλτίδης, Π. Καμμένος, Γ. Ορφανός, Θ. Γιαννόπουλος, Μ. Βαρβιτσιώτης, Ολγα Κεφαλογιάννη, Σ. Κεδίκογλου, Γ. Κοντογιάννης, Γ. Αδριανός, Θ. Κασσίμης κ.ά.).

Αντίθετα Σαμαράς και Αβραμόπουλος δεν θα ανακοινώσουν υπογραφές βουλευτών όπως μας ενημέρωσαν τα στρατηγεία τους χθες, με το επιχείρημα ότι την επόμενη μέρα πρέπει να στηρίξουν τον πρόεδρο της Ν.Δ. που θα εκλεγεί.

Ο Παν. Πούτος που εμφανιζόταν να υπογράφει την υποψηφιότητα Σαμαρά με άλλους 28 ΟΝΝΕΔίτες, χθες υποστήριξε ότι δεν έβαλε ποτέ την υπογραφή του αν και όπως είπε, «πιστεύει ότι και ο Αντ. Σαμαράς μπορεί σαφώς να οδηγήσει την παράταξη σε νέα νικηφόρα πορεία».

Η Ντόρα προγραμματίζει περιοδείες, ενώ ρίχνει βάρος και στο Διαδίκτυο μέσα από την ιστοσελίδα της dorabak.gr. Θα κάνει 5νθήμερη περιοδεία σε Μακεδονία-Θράκη, η οποία θα ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη στις 26 Οκτωβρίου. Θα επισκεφθεί επίσης Πάτρα, Ηράκλειο, Ιωάννινα, Λάρισα, Λακωνία, μεγάλα νησιά.

Ο Δ. Αβραμόπουλος θα ξεκινήσει από τον τόπο καταγωγής του, την Αρκαδία, και σε μια συμβολική κίνηση από το ακριτικό Καστελόριζο.

Ο Σαμαράς ξεκινά την Τρίτη με πρώτο σταθμό τη Μακεδονία, τον τόπο καταγωγής του εθνάρχη. Εχει ενταχθεί στο επιτελείο του και ο Πάνος Λειβαδάς, συνεργάτης του Κ. Καραμανλή.