Ο Κώστας Καραμανλής απέρριψε την πρόταση να εκλεγεί ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας απο τη βάση του κόμματος σε ανοιχτό συνέδριο. Σε ένα μήνα οι διαδικασίες εκλογής.

Στελέχη της Ρηγίλλης θεωρούν πως με την απόφαση αυτή, ο Κώστας Καραμανλής ενισχύει την Ντόρα Μπακογιάννη.

Πάντως στη μάχη της διαδοχής φέρεται να μπαίνει και ο Αρ.Σπηλιωτόπουλος, ενώ συνέντευξη Τύπου για τη συμμετοχή του στις διαδικασίες εκλογής προέδρου δίνει το μεσημέρι ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης.

Σύμφωνα με το Βήμα, ο βουλευτής Β’ Αθηνών και πρώην υπουργός Παιδείας προτείνεται από δεκάδες κομματικά στελέχη ανά την περιφέρεια ως αξιόπιστη λύση που έχει -όπως επισημαίνουν- τα εχέγγυα για την ενότητα του κόμματος. Πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη κίνηση συλλογής υπογραφών και για υποψηφιότητα του κ. Σπηλιωτόπουλου.

Ο ίδιος πάντως -κατά την τελετή παράδοσης και παραλαβής του υπουργείου Παιδείας- απέφυγε να αναφερθεί στο θέμα, λέγοντας: «Σήμερα είναι η ημέρα για την Παιδεία».

Την Τρίτη, και μέσω των πρωινών τηλεοπτικών ενημερωτικών εκπομπών, ο Παν.Ψωμιάδης ανακοίνωσε την πρόθεσή του να λάβει μέρος στην αναμέτρηση για την εκλογή νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

Πρόεδρος με διαδικασία-εξπρές

Ο Κώστα Καραμανλής ανακοίνωσε, την Τετάρτη, πως το έκτακτο συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 7 Νοεμβρίου με μοναδικό αντικείμενο διαβούλευσης την εκλογή του διαδόχου του -ή της διαδόχου του.

Σύμφωνα με το Βήμα, η κίνηση αυτή ελήφθη από ορισμένα στελέχη της ΝΔ ως «χείρα βοηθείας» προς την Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία είναι η μόνη από τους επίδοξους διαδόχους που είχε αποφύγει να τοποθετηθεί δημοσίως επί της προτάσεως για ανοιχτό συνέδριο, επισημαίνοντας, αντιθέτως, στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις της τον κίνδυνο έντασης των εσωκομματικών αντιπαραθέσεων σε περίπτωση που το κόμμα της επέλεγε ανοιχτή διαδικασία. Δήλωνε όμως ταυτόχρονα ότι αν αποφασιστεί τροποποίηση του Καταστατικού δεν θα είχε αντίρρηση.

Αντιθέτως, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε διατυπώσει πρόταση για ανοιχτό συνέδριο και εκλογή προέδρου από τη βάση του κόμματος. Την πρόταση αυτή στήριξε και ο Αντώνης Σαμαράς, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν θα είχε πρόβλημα και με την κλειστή διαδικασία του εκτάκτου συνεδρίου.

Νέες εσωκομματικές τριβές προκάλεσε και η απόφαση του απερχόμενου προέδρου της ΝΔ να ορίσει πρόεδρο της επιτροπής του συνεδρίου τον Δημήτρη Σιούφα και να συμπεριλάβει στη σύνθεση της επιτροπής του συνεδρίου την κ. Μπακογιάννη.

«Φαίνεται ότι συνεχίζουμε να μη λαμβάνουμε υπόψη τα ξεκάθαρα μηνύματα που στέλνει η βάση των οπαδών μας» ήταν η αντίδραση του κ. Σαμαρά, ο οποίος πρόσθεσε: «Θέλουμε παράλληλα να πιστεύουμε ότι η επιτροπή συνεδρίου θα αρθεί στο ύψος των κρίσιμων περιστάσεων».