Η βαρβαρότητα είναι ίδιον του ανθρώπου. Τα περιστατικά εμφανίζονται το ένα πίσω από τ’ άλλο.Την περασμένη βδομάδα πληροφορήθηκα ότι έξω από τον Πάλιουρα, κάποιο κτήνος με δυο πόδια κρέμασε σε κοινή θέα δίπλα στο δρόμο μια μικρή αλεπού.

Το θέαμα σοκαριστικό. Προφανώς η αλεπού ψάχνοντας τροφή (που δεν έβρισκε στο βουνό- και πώς να βρει άλλωστε με τέτοιο αφανισμό της δασικής ζωής;) κατέβηκε στο κοτέτσι του χωριού. Εκεί έγινε αντιληπτή απ’ τον ιδιοκτήτη του και εκείνος για να βγάλει το άχτι του και να … παραδειγματίσει τις άλλες αλεπούδες που θα πέρναγαν απ’ το δρόμο… για να πάνε στη Χαλκίδα, την κρέμασε για να τη διαπομπεύσει… και να αποτρέψει τις φίλες της να το ξανακάνουν. Δεν δημοσιεύω φωτογραφίες γιατί πιστέψτε με δε θα σας άρεσε καθόλου να τις δείτε.

Άννα Παππά, Υποψήφια Εύβοιας ΝΔ 2019 Ιούλιος

Αλλο περιστατικό, την Κυριακή μετά την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου.
Δύο ζώα αδέσποτα, ο Μένιος και η Σάσα στην περιοχή της Αγ.Μαρίνας δηλητηριάστηκαν από χέρι κάτοικου που έχει δράσει και άλλες φορές, σύμφωνα με μαρτυρίες.
Από τα δύο ζώα που δηλητηριάστηκαν κανένα δεν κατάφερε να επιζήσει, ξεψύχησαν μέσα σε φρικτούς πόνους.
Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρούνται τέτοια κρούσματα στην περιοχή μας. Επανειλημμένα έχουν πυροβοληθεί αθώα ζώα, έχουν δηλητηριαστεί σκυλιά, γάτες και πουλιά και έχουν κακοποιηθεί δεκάδες αδέσποτα.
Πέραν βέβαια των ευθυνών και των ποινικών ευθυνών υπάρχει και η ηθική πλευρά του θέματος, ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα όποιο ζώο μας ενοχλεί ή παραβιάζει την «επικράτεια μας» :
Όσοι σπέρνουν τον τόπο με φόλες έχουν δει πώς πεθαίνει ένα δηλητηριασμένο ζώο ; 
Πώς, ενώ τρέχει αμέριμνο και χαίρεται την ομορφιά του βουνού ή του οποιοδήποτε τόπου, ΠΟΥ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ, ξαφνικά αρχίζει να μην ελέγχει τα πόδια του, δεν μπορεί να ανασάνει και βγάζει αφρούς από το στόμα γιατί καίγονται τα σωθικά του; 
Πώς σε λίγα λεπτά νοιώθει να παραλύει το νευρικό του σύστημα και σέρνεται στα γόνατα προσπαθώντας μάταια να ζητήσει βοήθεια με τα μάτια; 
Πώς τελειώνει μέσα σε φριχτούς πόνους είτε μόνο του είτε τριγυρισμένο από απελπισμένους ανθρώπους, που νιώθουν κι αυτοί φωτιά στην καρδιά τους για τον άδικο χαμό; 
Ίσως βέβαια κάποιοι να πουν «Εδώ ο κόσμος χάνεται, πόλεις αφανίζονται, άνθρωποι δολοφονούνται άνανδρα, κι εσείς ασχολείστε με τα ζώα;». 
Δεν μας αφορούν καθόλου τέτοια ψευτοδιλήμματα.  Όταν αγανακτείς για την κακοποίηση της φύσης δε σημαίνει ότι αδιαφορείς για τους ανθρώπους!  Το αντίθετο μάλιστα!  Η αλληλοεξάρτηση είναι τόσο φανερή που δεν την βλέπουν μόνο όσοι κοντόφθαλμοι ενδιαφέρονται  για το προσωπικό τους συμφέρον.
Καλούμε τους συμπολίτες μας να αποδείξουν ότι η ευαισθησία τους δεν εξαντλείται στα στενά όρια των ανθρωπίνων σχέσεων, αλλά επεκτείνεται και στον τομέα υπεράσπισης όλων των ζωντανών οργανισμών.
Καλούμε επίσης όλους τους μάρτυρες τέτοιων αποτρόπεων πράξεων να καταγγείλουν δημόσια το γεγονός.
Καλούμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση να αναλάβει τις ευθύνες της και ν’ αποδείξει έμπρακτα την ευαισθησία και το επίπεδο πολιτισμού της.
Επιτέλους, σηκώστε το ανάστημά σας σε κάθε κάφρο που νομίζει ότι είναι θεός και μπορεί ν’ αποφασίζει ποιος αξίζει να ζει και ποιος να πεθάνει!
Σε κάθε περίπτωση ο αγώνας εναντίον της βαρβαρότητας συνεχίζεται.
Λίνα Μαρμαρά
Για το ΖΩΟΦΙΛΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ » ΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ»