Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού ανακοίνωσε με βαριά καρδιά πως φέτος δεν θα πραγματοποιηθεί Θαλασσινό Καρναβάλι ούτε άλλη αποκριάτικη εκδήλωση, κατόπιν απόφασης του Δημάρχου, αφού δεν υπάρχει ρευστό…

Δυστυχώς, φέτος δεν θα πραγματοποιηθεί ούτε θαλασσινό καρναβάλι, ούτε άλλη αποκριάτικη εκδήλωση στο Δήμο Χαλκιδέων λόγω της απουσίας ρευστότητας ώστε να μπορέσει ο Δήμος να ανταπεξέλθει στις οικονομικές υποχρεώσεις της διοργάνωσης. Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Λίλιαν Ζλακώνη παραχώρησε συνέντευξη τύπου, προκειμένου να εξηγήσει την κατάσταση και να μην υπάρχουν παρανοήσεις. Το ζητούμενο είναι πως όλες οι μέχρι σήμερα εκδηλώσεις που έχουν διοργανωθεί στο Δήμο, όσο η ίδια έχει την ευθύνη των πολιτιστικών, είτε την περίοδο των αποκριών είτε το καλοκαίρι ή Χριστούγεννα, γινόντουσαν αποκλειστικά από χορηγίες, τις οποίες η ίδια «κυνηγούσε» και έφερνε για να στηρίξουν τα πολιτιστικά του Δήμου. Ωστόσο φέτος, που η αγορά, γνωρίζουμε όλοι πως είναι «νεκρή» αδυνατούν και οι χορηγοί να ανταποκριθούν, προκειμένου να στηρίξουν το Θαλασσινό Καρναβάλι και τις αποκριάτικες εκδηλώσεις. Όπως η ίδια δήλωσε «μέχρι και τελευταία στιγμή το τρέχαμε, αλλά δεν είχαμε θετική απάντηση από τους χορηγούς μας». Από την άλλη, ο Δήμαρχος, Θανάσης Ζεμπίλης ήταν πρόθυμος για πρώτη φορά ο Δήμος να χρηματοδοτήσει πολιτιστικές εκδηλώσεις και φυσικά το Θαλασσινό Καρναβάλι, μέσω του διετούς προγράμματος που ενεργοποιείται στη ΔΗΚΕΧ. Δυστυχώς, όμως η γραφειοκρατία και οι διαδικασίες έχουν καθυστερήσει την ενεργοποίησή του, από τον Αύγουστο το περίμεναν…. Φεβρουάριος έφτασε…. Και φοβούμενοι πως θα βγουν και εκτός δεκαημέρου που υπολογίζουν πως θα ενεργοποιηθεί, ο Δήμαρχος αποφάσισε να μη γίνουν φέτος αποκριάτικες εκδηλώσεις, ώστε να μην εκτεθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.
Πρέπει να σημειωθεί, όμως πως η Λ.Ζλακώνη και οι συνεργάτες της από την πλευρά τους όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα έτρεχαν θέματα της διοργάνωσης (είχαν γίνει προσεγγίσεις ομάδων και καλλιτεχνών, και προσπαθούσαν για να πάρει φέτος το Θαλασσινό Καρναβάλι σχεδόν την τελική του μορφή. Μάλιστα ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός θεωρείται πως η ΕΤ3 από μόνη της προσέγγισε το Δήμο Χαλκιδέων, ώστε να καλύψει και να μεταδώσει ζωντανά το Καρναβάλι της τελευταίας Κυριακής μέσω της εκπομπής «Κυριακή στο Χωριό» για τρεις ώρες, όταν η Πάτρα έχει δίωρη τηλεοπτική κάλυψη και η Ξάνθη μία. Αυτό δείχνει πως η Χαλκίδα έχει αρχίσει να επιβάλει την παρουσία της στα αποκριάτικα ελληνικά δρώμενα. Άλλωστε και την προτελευταία Κυριακή θα κάλυπτε τηλεοπτικά τις αποκριάτικες εκδηλώσεις της Χαλκίδας το star channel. Επιπλέον, βάση και των κρατήσεων στα ξενοδοχεία της περιοχής φαίνεται πως η προσέλευση επισκεπτών θα ήταν και φέτος πολύ μεγάλη, αφού πλέον ο κόσμος γνωρίζει για το Θαλασσινό Καρναβάλι και ερχόταν στη Χαλκίδα για να παρακολουθήσει ένα μονάδικο για την Ελλάδα αποκριάτικο θέαμα, το οποίο ξεκίνησε από ιδέα της Λίλιαν Ζλακώνη. Από την άλλη όμως η αντιδήμαρχος εξέφρασε και το παράπονο, πως οι συμμετέχοντες ήταν πολλοί λίγοι σε σχέση με όσους παρακολουθούσαν το θέαμα. Χαρακτηριστικά ήταν τα στοιχεία, που έδειχναν τη φθίνουσα πορεία στη συμμετοχή των σχολείων από το 2003 έως το 2009 στο καρναβάλι. Πέρυσι ήταν μόνο 3 σχολεία. Έτσι, ήταν αναγκαίο να κλείνονται επαγγελματικές ομάδες αν και δεν είναι το ιδανικό – ώστε να παρουσιάζεται ένα καρναβάλι έστω των τριάντα πεζοπόρων τμημάτων. Αυτό μαζί με ό,τι άλλο συνεπάγεται στα έξοδα της διοργάνωσης δημιουργεί τη φετινή δυσκολία, καθότι όλοι ζητάνε προκαταβολές, ώστε να υπογραφούν συμφωνητικά, κάτι που δεν έχει ο Δήμος όπως προαναφέραμε λόγω έλλειψης ρευστότητας. Σ’ ότι αφορά το Θαλασσινό Καρναβάλι η Λ.Ζλακώνη ευχαρίστησε θερμά τη σημαντική συμβολή του ΝΟΧ και των παιδιών του Καγιάκ και του Πάνου Συκιώτη, καθώς και του ΙΟΧ, των ερασιτεχνών αλιέων, του Λιμενικού Ταμείου και των ιδιωτών που εθελοντικά πάντα συμμετείχαν. Όπως επίσης ευχαρίστησε το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, τους ΑΜΛΕΧ, το 8ο Δημοτικό και το Σύλλογο της Έξω Παναγίτσας, που ήταν όλες τις χρονιές παρόντες στο Καρναβάλι. «Όμως οι απόκριες αν τις θέλουμε στην πόλη μας και αν θέλουμε το Θαλασσινό Καρναβάλι, που δεν γίνεται αλλού στην Ελλάδα, δεν είναι υπόθεση λίγων αλλά όλων μας και όλων των φορέων. Θα πρέπει να καταλάβουν όλοι τα πολλαπλά οφέλη από μια τέτοια μεγάλη διοργάνωση, που ξεκίνησε σιγά σιγά και κορυφώνεται κάθε χρόνο, με την περσινή μεγάλη επιτυχία που είχε, παρά τα όποια προβλήματα μπορεί να παρουσιάσει μια διοργάνωση τέτοιου μεγέθους, που καλύπτεται κάθε χρόνο από τηλεοπτικούς σταθμούς», επισήμανε η Λίλιαν Ζλακώνη.

Γιάννης Μπουροδήμος, Υποψήφιος Βουλευτής Εύβοιας ΚΙΝΑΛ - 2019