Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι το σκυλάκι τους είναι το πιο έξυπνο του κόσμου ή ότι έχει ιδιαίτερες ικανότητες. Κι όσο κι αν σας φαίνεται παράξενο, έχουν δίκιο. Οι σκύλοι εμφανίζουν πολύ μεγάλες διαφορές στην προσωπικότητά τους, τουλάχιστον σύμφωνα με το Σάμιουελ Γκόσλινγκ, Αμερικανό επιστήμονα του Πανεπιστημίου του Τέξας, που ανέπτυξε ένα ειδικό τεστ προσωπικότητας για σκυλιά, που αξιολογεί τα σκυλιά βάσει μιας κλίμακας με τέσσερα χαρακτηριστικά. Το ίδιο ισχύει και για τις ύαινες, για κάποια πουλιά όπως και για τα χταπόδια.

Υπάρχουν οι ιδιότροποι, οι άγριοι, οι φιλήσυχοι, οι επιθετικοί, οι στοχαστικοί… Αφού διέκρινε σε αυτούς χαρακτηριστικά παρόμοια με εκείνα της ανθρώπινης προσωπικότητας -πλην της αυτοσυνείδησης, την οποία πρακτικά μετράμε με την ικανότητα να αναγνωρίζουμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη-, ο Γκόσλινγκ, αφού μελέτησε τις ύαινες ανακάλυψε ανάμεσά τους ατομικές διαφορές. Κάποιες από αυτές αντιδρούν με επιθετικό τρόπο, ενώ κάποιες άλλες υιοθετούν μια πιο φιλειρηνική συμπεριφορά. Ανάλογες είναι οι παρατηρήσεις και του Ρόλαντ Άντερσον, ερευνητή στο Ενυδρείο του Σιάτλ, ο οποίος τονίζει: «Συνειδητοποιήσαμε πόσο διαφορετικό είναι το κάθε ζώο όταν οι εργαζόμενοι στο ενυδρείο άρχισαν να τα φωνάζουν με ονόματα που επέλεξαν βάσει της προσωπικότητάς τους».
Κατά τη διάρκεια της έρευνας χρησιμοποιήθηκαν ανάλογες μέθοδοι με αυτές που χρησιμοποιούνται για να αξιολογηθεί ο ανθρώπινος χαρακτήρας. Ο Γκόσλινγκ πιστεύει ότι τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι όποιος θέλει να αποκτήσει ένα σκύλο θα πρέπει να επιλέγει έναν που έχει παρόμοια στοιχεία με το δικό του χαρακτήρα. Μάλιστα, προσθέτει, ότι τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν πως ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που διαμορφώνει την προσωπικότητα ενός σκύλου είναι το σπίτι στο οποίο μεγαλώνει και ζει και η προσωπικότητα του ίδιου του αφεντικού του.
Παζλ με ουρά
Αρχικά, ο ερευνητής ζήτησε από τους ιδιοκτήτες να βαθμολογήσουν τα σκυλιά τους βάσει μιας κλίμακας με τέσσερα στοιχεία του χαρακτήρα τους και στη συνέχεια, ζήτησε το ίδιο από άτομα ξένα προς τα ζώα.
Τα χαρακτηριστικά της κλίμακας αφορούσαν την εξυπνάδα του, τα επίπεδα ενέργειας του σκύλου, το πόσο επιθετικό ή τρυφερό ήταν και το αν ήταν νευρικό ή ήρεμο. Εν γένει δέχεται επιδράσεις από τη ράτσα του, από τα βιώματά του -πού γεννήθηκε και πώς μεγάλωσε- και από την ιδιοσυγκρασία, την ψυχολογική του κατάσταση και το φύλο του. Όλα αυτά τα στοιχεία μαζί διαμορφώνουν την προσωπικότητά του.
Για να μετρηθεί πόσο ήρεμο ή νευρικό είναι ένα σκυλί, ο ερευνητής εξέτασε τις αντιδράσεις του την ώρα που εκείνο έβλεπε το αφεντικό του να φεύγει με ένα άλλο σκύλο, ενώ για να μετρήσει την εξυπνάδα του, το έβαλε να προσπαθήσει να φάει ένα μπισκότο που βρισκόταν κάτω από μία κούπα.
Η έρευνα έδειξε ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στις διαφορετικές ράτσες σκύλων, καθώς οι ιδιοκτήτες αντιμετωπίζουν τα σκυλιά τους ανάλογα με το σε ποια ράτσα ανήκουν. Ωστόσο, παρατηρήθηκαν πολλές διαφορές και μεταξύ των σκύλων ίδιας ράτσας.
Διαφορετικοί από κούνια
Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας κάθε σκύλου εκδηλώνονται από τις πρώτες στιγμές της ζωής του. Κατά τη γέννα εύκολα κάποιος μπορεί να αναγνωρίσει εξ όψεως τον δειλό, τον θαρραλέο, τον ζωηρό ή τον ήσυχο. Οι διαφορετικοί χαρακτήρες έχουν ήδη διαμορφωθεί από τις πρώτες ημέρες ζωής και αποκλίνουν ακόμη περισσότερο μετά από μήνες ανάλογα με τα βιώματά του και από τον τρόπο προσέγγισης από τον ιδιοκτήτη του.
Ο Κόνραντ Λόρεντζ, πατέρας της εθολογίας, στο βιβλίο O Άνθρωπος Συναντά τον Σκύλο (Man Meets Dog) περιγράφει τις εμπειρίες του για όλα τα κατοικίδια που πέρασαν από τα χέρια του. Ο αγαπημένος του σκύλος «αν είχε κάνει κάποια ζημιά και το ήξερε, φαινόταν ξεκάθαρα ότι δεν είχε ήσυχη τη συνείδησή του, προσπαθούσε λοιπόν με κάθε τρόπο να με εξευμενίσει ζητιανεύοντας χάδια». Αναφερόμενος σε ένα μπασέ ονόματι Κρόκι, «πραγματική καρικατούρα σκύλου», τόνιζε: «Ήταν ένας σκύλος κυριευμένος από την υπερβολική αγάπη για ολόκληρο το ανθρώπινο γένος. Δυστυχώς, του ήταν εντελώς αδιάφορο ποιος το αντιπροσώπευε κάθε φορά!». Κάνει λόγο επίσης και για την πρώτη του σκύλα τσοόυ τσόου, την οποία δώρισε στη σύζυγό του ενώ αρχικά την είχε εμπιστευτεί σε μια ξαδέρφη του: «Δεν χρειάστηκε πάνω από μία εβδομάδα για να αποκτήσει εμμονή μαζί της, πράγμα που φυσικά στέρησε από το δώρο την αξία του… Ακόμη και μετά από χρόνια, ήταν σε θέση να μας εγκαταλείψει για να ακολουθήσει την ξαδέρφη μου!».
Αφύσικη επιλογή
Πρωταρχικό ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητας ενός σκύλου παίζει η ράτσα και ο βαθμός σύνδεσής της με τον λύκο, κοινό πρόγονο όλων των σκύλων. Όσοι σκύλοι μοιάζουν περισσότερο με τον λύκο δυσκολεύονται να κοινωνικοποιηθούν και να συνάψουν σχέσεις με τον άνθρωπο. Για παράδειγμα, ο τσεχοσλοβάκικος λύκος ωριμάζει πιο αργά και εκδηλώνει σημαντικές δυσκολίες στις σχέσεις του. Ακόμη και σε επαφή τόσο με ανθρώπους όσο και με σκύλους, χάνει την κοινωνική του ιδιότητα κατά την εφηβεία. Ο λύκος κοινωνικοποιείται από νεογνό, όταν όμως φτάσει στη σεξουαλική ωριμότητα αντιμετωπίζει τον άνθρωπο ως διαφορετικό είδος και ενίοτε ως εχθρό.
Η γενετική αυτή κληρονομιά καλλιεργείται με την ανθρώπινη παρέμβαση. Σε κάποιες ράτσες, όπως σε αυτές που έχουν επιλεγεί για τις κυνομαχίες, ο άνθρωπος αναδεικνύει μια συγκεκριμένη συμπεριφορά και καταστέλλει κάποια άλλη. Ο ριτρίβερ, θηραματοφόρος σκύλος, δεν θα είναι ποτέ καλός στο να ξετρυπώνει τη λεία. Το ίδιο και το κυνηγετικό σέτερ, που δεν θα φέρει ποτέ πίσω το σκοτωμένο ζώο. Ακόμη και οι εκτροφείς, στην προσπάθειά τους να βελτιώσουν τις ράτσες, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην υγεία τους. Οι γερμανικοί ποιμενικοί υποφέρουν από μια ανωμαλία στο ισχίο και στην προσπάθεια να εξαλειφθεί αυτό το ελάττωμα προκύπτουν δειλά ζώα.
Από τον λύκο, στον σκύλο
Ακριβώς όπως στον άνθρωπο, έτσι και στους σκύλους η εμπειρία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους. Στη διαδικασία αυτή συμβάλλουν όλα τα ερεθίσματα που δέχεται το κουτάβι από τον τρίτο μήνα ζωής του, περίοδος που συμπίπτει με το τέλος της κοινωνικοποίησής του. Η εφηβεία είναι η τελευταία περίοδος κατά την οποία αλλάζει η συμπεριφορά ενός σκύλου.
Ακολουθεί η περίοδος της ωριμότητας, λιγότερο ή περισσότερο σύντομη. Οι μικροί σκύλοι εντάσσονται στους κόλπους της οικογένειας τόσο των ανθρώπων όσο και των σκύλων και γύρω στον έκτο ή έβδομο μήνα αναλαμβάνουν μια καθορισμένη θέση στην κλίμακα της ιεραρχίας. Από την άλλη, οι μεγαλόσωμοι σκύλοι όπως οι ποιμενικοί προσδιορίζουν τον ρόλο τους πιο αργά, μέχρι την ηλικία των δύο έως δυόμισι ετών.
Τα βιώματα των σκύλων κατά τους πρώτους σημαντικούς μήνες ζωής τους φαίνονται και από το ότι κάποιες διαταραχές συμπεριφοράς έχουν τις ρίζες τους σε αυτή ακριβώς την περίοδο. Κάποιοι σκύλοι είναι πολύ δειλοί λόγω του Συνδρόμου Αισθητήριας Στέρησης, της έλλειψης εμπειριών κατά τους τρεις πρώτους μήνες. Σε χειρότερες περιπτώσεις η πάθηση εκφράζεται με την ανικανότητα να αποδεχτούν κάποια άτομα ή με φοβία για συγκεκριμένους ήχους.
Οι βαθμίδες της προσωπικότητας
Όποιοι και αν είναι οι παράγοντες που διαμορφώνουν τον χαρακτήρα ενός σκύλου, οι μελέτες του Σάμιουελ Γκόσλινγκ επιβεβαίωσαν ότι η ράτσα δεν αποτελεί παρά ένα από τα πολλά στοιχεία που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη. Απόδειξη; Υπάρχουν νωθρά ντόμπερμαν όπως υπάρχουν και επιθετικά σκυλιά Δαλματίας…
Δεν μένει παρά να επιχειρήσουμε να αναγνωρίσουμε τα στοιχεία-κλειδιά της προσωπικότητας ενός σκύλου, η οποία αποδεικνύεται πολύ πιο απλή από την ανθρώπινη.
Αρχικά κάθε σκύλος επιδιώκει ενστικτωδώς να ενταχθεί σε ένα από τα επίπεδα ιεραρχίας που περιλαμβάνει τόσο τους άλλους σκύλους όσο και τους ανθρώπους. Αυτή η επιλογή του είναι το πρώτο χαρακτηριστικό που πρέπει να εξετάσουμε προκειμένου να κατανοήσουμε την προσωπικότητά του. Υπάρχει ο κυριαρχικός σκύλος, ο οποίος είναι τολμηρός, εξωστρεφής και θέλει να είναι αυτός ο αρχηγός, υπάρχει όμως και ο υποταγμένος, που είναι πιο δειλός.
Μεταξύ των ηγετών διακρίνουμε εκείνους που είναι σίγουροι για τον εαυτό τους, τους ήσυχους και στοχαστικούς, όπως και τους πιο θρασείς, οι οποίοι δεν αντιλαμβάνονται τα όριά τους. Υπάρχουν και τα αιώνια κουτάβια που «χιμούν» πάνω σε οποιοδήποτε ερέθισμα. Ανάμεσα στους σκύλους που είναι γεννημένοι υποταγμένοι, κάποιοι αποδέχονται τη θέση που έχουν στην οικογένεια που τους υιοθέτησε, άλλοι αποτραβιούνται, ενώ κάποιοι τρομοκρατούνται πολύ εύκολα. Συμπέρασμα; Δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε όλους τους τετράποδους φίλους μας με τον ίδιο τρόπο, αφού είναι διαφορετικοί μεταξύ τους. Έτσι, ακόμη και αν βάλουμε τα δυνατά μας για να τους κατανοήσουμε και να τους εντάξουμε σε μια κατηγορία, πάντα θα υπάρχει κάτι που θα μας ξεφεύγει…
Λίνα Μαρμαρά
Για το ΖΩΟΦΙΛΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ » ΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ»