Για όσους δεν το γνωρίζουν, ο Αχιλλέας συνδέεται με την Σκύρο καθώς σύμφωνα με μία εκδοχή εκεί τον είχε κρύψει η μητέρα του μεταμφιεσμένο σε κορίτσι για να μη συμμετάσχει στην εκστρατεία της Τροίας και σκοτωθεί.
Οι μάντεις είχαν προβλέψει για τον γιο του Πηλέα, βασιλιά των Μυρμιδόνων, και της Θέτιδας ότι αν έπαιρνε μέρος στην εκστρατεία της Τροίας θα γνώριζε μεγάλη δόξα αλλά και τον θάνατο. Αντίθετα αν έμενε στην πατρίδα του θα ζούσε πολλά χρόνια εκεί αλλά χωρίς δόξα.
Σύμφωνα με μία εκδοχή η Θέτιδα για να γλιτώσει το γιο της τον έντυσε με γυναικεία ρούχα και με το γυναικείο όνομα Πύρρα, που σημαίνει πυρόξανθη, τον έστειλε να κρυφτεί ανάμεσα στις εφτά κόρες του Βασιλιά της Σκύρου Λυκομήδη. Μάλιστα από τον κρυφό έρωτα του με την Δηιδάμεια, κόρη του Λυκομήδη, απέκτησε τον γιο του Νεοπτόλεμο.

Ο Αχιλλέας στο παλάτι του Λυκομήδη (Άγνωστου καλλιτέχνη – Jastrow (2006), Public Domain, commons.wikimedia.org)
Όταν όμως ο μάντης Κάλχας φανέρωσε στους Έλληνες ότι δεν θα κυριευόταν ποτέ η Τροία χωρίς τον Αχιλλέα. Τον ξετρύπωσε ποιος άλλος, ο πολυμήχανος Οδυσσέας που λέγεται ότι πήγε στην Σκύρο κρατώντας όμορφα υφαντά φορέματα στο ένα χέρι και όπλα στο άλλο. Όλες οι γυναίκες έτρεξαν στα υφαντά εκτός από μία, τον μεταμφιεσμένο Αχιλλέα που πήγε να περιεργαστεί τα όπλα.

Ο Αχιλλέας στο παλάτι του Λυκομήδη (Batoni, Pompeo ~ Achilles at the Court of Lycomedes, 1745, oil on canvas, Galleria degli Uffizi, Florence, Wikipedia)
Με αυτόν τον τρόπο τον ανακάλυψε ο Οδυσσέας και τον οδήγησε στην Τροία αναχωρώντας από το Αχίλλι της Σκύρου.
Μάλιστα ο Οδυσσέας μετά τον θάνατο του Αχιλλέα στην Τροία, επέστρεψε στην Σκύρο για να αναζητήσει αυτήν την φορά το γιο του Νεοπτόλεμο. Ο Νεοπτόλεμος ήταν ένας από τους Έλληνες που μπήκε στην Τροία κρυμμένος στον Δούρειο Ίππο και σκότωσε τον βασιλιά της Τροίας Πρίαμο παίρνοντας έτσι εκδίκηση για τον θάνατο του πατέρα του.
Ακολουθείστε μας στο Google News