Ομιλία της βουλευτή Φωκίδας, Αφροδίτης Παπαθανάση στην Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ.

Είμαστε στον κυκλώνα της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης στη χώρα εδώ και δεκαετίες και έχουμε δυστυχώς και την μεγαλύτερη πολιτική κρίση στη χώρα.

Η λύση των οικονομικών μας προβλημάτων περνά μέσα από την Ευρώπη, δεν μπορούμε να βρεθούμε εκτός ευρωπαϊκής οικονομικής και πολιτικής ζωής. Ενώ, στο εσωτερικό της χώρας πρέπει να δώσουμε άμεσες και πρακτικές ουσιαστικές λύσεις, λύσεις με ρεαλισμό στο σήμερα και αύριο.

Τα βήματα της χώρας και της παράταξης περνούν και δοκιμάζουν τις αντοχές της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας. Όσοι δεν έζησαν ή δεν αντιλήφθησαν αυτά που έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ απέχουν πολύ μακρά το τι εστί ιστορική στιγμή και ιστορική πραγματικότητα.

Συμφωνούμε όλοι ότι πρέπει να ανατάξουμε το κίνημα μας και να αποκτήσουμε σχέσεις ειλικρίνειας με την κοινωνία και γι αυτό οφείλουμε να ξεκινήσουμε από βασικές παραδοχές.

Άκουσα τους δυο διεκδικητές της Προεδρίας του Κόμματος και τις θέσεις τους, την προοπτική που δίνουν στο αύριο. Αυτό που δεν μας είπαν οι δυο διεκδικητές είναι το πώς και το γιατί το πολιτικό σύστημα έχει ηττηθεί στη χώρα. Γιατί το πολιτικό σύστημα έχει ηττηθεί και αυτή είναι βασική παραδοχή, για να συνεχίσουμ , για να αντιδράσουμε και να πάμε στα παρακάτω.

• Μια ερώτηση είναι αν αυτό έγινε τώρα, εν μέσω ή λόγω κρίσης, ή αφορά τη διαδρομή δεκαετιών.
• Και το δεύτερο ερώτημα είναι τι αφορά αυτή η ήττα , ειδικά σ’ αυτή τη θέση που είναι αυτή τη στιγμή η χώρα. Και νομίζω ότι από κει πρέπει να ξετυλίξουμε το κουβάρι.
Τα τελευταία χρόνια είχαμε και ευκαιρίες και λάθη. Τα τελευταία χρόνια είχαμε και επιτεύγματα στη χώρα και μια σειρά από λάθη.
 Και αυτή η διαδικασία, η διαδικασία ήττας του πολιτικού συστήματος είναι συνεχής.
• Και γιατί; Γιατί πέρα από την Ελλάδα άλλαζε και ο κόσμος. Και όταν άλλαζε ο κόσμος, τα διεθνή πρότυπα εργασίας και ανταγωνιστικότητας, εμείς αποφασίσαμε να μπούμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά μείναμε εκεί.
• Η είσοδος στο Ευρώ δεν έφερε ούτε καν τις αναγκαίες προσαρμογές, δημιούργησε νέες στρεβλώσεις, βλέπε επιδοτήσεις, και δημιούργησε δυστυχώς νέες φούσκες. Άρα είναι η πρώτη μεγάλη, η πρόσφατη μεγάλη ήττα του πολιτικού συστήματος.
Το πολιτικό σύστημα έχει ηττηθεί εδώ και δεκαετίες γιατί επέλεξε την ακινησία.
• Αγαπημένοι και σεβάσμιοι σύντροφοι, επέλεξαν επί δεκαετίες να μη κάνουν απολύτως τίποτα. Επέλεξαν δηλαδή να λένε ωραία λόγια, να έχουν καλή σχέση με συνδικαλιστές, καλή σχέση με διάφορους γύρω – γύρω, αλλά στο δια ταύτα επέλεξαν να μη κάνουν καμιά σύγκρουση.
• Επέλεξαν τον συμβιβασμό σε κάθε τι που είχε τη δύναμη και άρα και την διαπραγματευτική δύναμη, και όχι το δίκαιο ή το λογικό.
• Αυτήν την «ακινησία» την «εισέπραξε» επί δεκαετίες, δεκαετίες κρίσιμες για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν, το πολιτικό σύστημα.
• Και αυτό, ως βασικό δομικό πρόβλημα κρίσης , αυτό το κληρονομήσαμε εμείς, η κοινωνία του σήμερα και η δικιά μας Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Το πολιτικό σύστημα ηττήθηκε γιατί μεγάλο μέρος του επέλεξε απλά να επικοινωνήσει πράγματα και όχι να δει τα πράγματα στη μορφή και στη διαδρομή που θα έπρεπε να είναι. Κι εδώ είναι το κλασικό παράδειγμα που ανέφερα και νωρίτερα των πρώτων, δεύτερων ή τρίτων κύκλων κι αυτός ο κύκλος είναι το ποιος είναι ο καθένας έχει να κάνει με πόση ώρα παίζει τηλεοπτικά, δεν έχει να κάνει απολύτως με τίποτα άλλο.

Το πολιτικό σύστημα ηττήθηκε γιατί οι συγκρούσεις ήταν και εν μέρει συνεχίζουν να είναι λόγος προσχηματικός ή άκρα επικοινωνιακός.
• Δηλαδή δεν τολμήσαμε να αντισταθούμε επί της ουσίας στις συντεχνίες. Το πρόβλημα μας δεν ήταν η εύκολη λύση του κοινωνικού αυτοματισμού ή μόνο οι επικοινωνιακές συγκρούσεις με κοινωνικές ομάδες ή επαγγελματικές ομάδες.
• Το πρόβλημα μας είναι ότι δεν τολμήσαμε να αντισταθούμε στα κρατικοδίαιτα συμφέροντα. Δυο μεγάλες κατηγορίες. Κατασκευαστικές εταιρείες, κρατικοδίαιτες, κανάλια, εφημερίδες, κρατικοδίαιτα μέσω διαφημίσεων για πάρα πολλά χρόνια.
Τ
ο πολιτικό σύστημα έχει ηττηθεί γιατί τα κόμματα αρνήθηκαν να ξεφύγουν από παλιούς και νέους κύκλους. Και οι κύκλοι αυτοί ήταν οι φίλοι ή οι οπαδοί ή οι προσωπικότητες. Και προσοχή λοιπόν και πάλι γιατί αυτός ο κίνδυνος υπάρχει με τους ίδιους όρους και τώρα.
Σε όλη αυτή τη μαύρη εικόνα υπάρχει ελπίδα; Υπάρχει άραγε μονοπάτι εξόδου; Και τι είναι αυτό που θέλουμε εμείς για το αύριο;

• Σαφώς το αύριο δεν θέλουμε να στηθεί πάνω στην αναπαραγωγή των στρεβλώσεων.
• Θέλουμε και είναι το κυρίαρχο, η πρώτη προτεραιότητα, την προστασία του δημοκρατικού πολιτεύματος και τη δημοκρατική σταθερότητα στη χώρα. Προσοχή στην ακροδεξιά έκφραση, στην έκφραση λαϊκισμού και εξτρεμισμού.

Η χώρα αυτή τη στιγμή χρειάζεται σταθερότητα. Η κοινωνία χρειάζεται εκλογές για να εκτονωθεί. Το παζλ που έχουμε μπροστά μας και το τι έχουμε να διαχειριστούμε μπροστά μας είναι πάρα πολύ δύσκολο και είναι απίστευτα επικίνδυνο για τη χώρα. Γιατί έχουμε το λαϊκισμό όπως είπα, έχουμε μια Ακροδεξιά και έχουμε τον προπηλακισμό, έχουμε τον προπηλακισμό απέναντι στην κάθε θέση και στην κάθε άποψη που ακούγεται. Έχουμε τον κίνδυνο ενός νέου ιδιότυπου φασισμού μπροστά μας.
• Θέλουμε για το αύριο να υπάρχει ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Κοινωνική συνοχή Να υπάρχει το αίσθημα ασφάλειας στον άνεργο και στον ηλικιωμένο.
Αλλά το αύριο που ζητάμε δεν είναι καθόλου δεδομένο, ούτε σταθερό, ούτε δεδομένο, ούτε εύκολο.
• Με κάθε τρόπο η παράταξη αυτή και η χώρα αυτή πρέπει να είναι παρόντες στο τραπέζι των ευρωπαϊκών διαπραγματεύσεων. Τα πράγματα αλλάζουν γρήγορα και αλλάζουν γρήγορα και στην Ευρώπη και πρέπει να είμαστε παρόντες στις αποφάσεις που θα παρθούν εκεί.
• Με κάθε τρόπο πρέπει να διασφαλιστεί η ενότητα της δημοκρατικής παράταξης, γιατί χωρίς τη δημοκρατική παράταξη αυτή η χώρα δεν θα μπορέσει να συνεχίσει με καθεστώς ομαλότητας.
Υπάρχει λοιπόν ελπίδα; Υπάρχει μονοπάτι εξόδου; Κι εδώ για μένα, αγαπητοί μου σύντροφοι, νομίζω ότι όλα εξαρτώνται κύρια από εμάς.
• Εξαρτάται και από τα πρόσωπα και από τη συλλογικότητα και από τις θέσεις και από τις συμμαχίες και από τα δημοκρατικά κόμματα.
• Είπαμε, ένα κομμάτι είναι το τι έρχεται στην Ευρώπη. Η διαπραγμάτευση μας, οι νέοι μέθοδοι και οι νέοι τρόποι αντιμετώπισης των προβλημάτων του Ευρώ, τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα χρησιμοποιήσουμε.
• Αλλά για να πάμε εκεί, να φτάσουμε από το μηδέν , από την οριακή και δύσκολη κατάσταση σε κάτι διαφορετικό, χρειαζόμαστε μια νέα κουλτούρα πολιτικής έκφρασης και συμπεριφοράς.

Κι εδώ είμαστε όλοι εμείς. Όλοι εμείς.
Άρα τι χρειαζόμαστε; Θέλουμε τους καλύτερους στα δύσκολα.
Θέλουμε να ακούσουμε μόνο αυτούς που λένε αλήθεια αυτή τη φορά.
Απαιτούμε το σεβασμό.
Και θα ήθελα για τον σεβασμό να κάνω μια ιδιαίτερη αναφορά. Τον σεβασμό που δεν είχαμε πολλοί από εμάς ως μέλη μιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας η οποία λοιδορήθηκε, πόνεσε, και τραυματίστηκε και εσωτερικά. Και για ποιο λόγο; Για 10-15 τύπους λάτρεις των τηλεπαραθύρων; Κάποια στιγμή πρέπει να μιλήσουμε για όλα αυτά. Δεν ξέρω αν θα είναι τώρα ή αν θα είναι σε 2 χρόνια.

Κι εγώ θέλω να συμπληρώσω κάτι εδώ για να είμαι κι εγώ ξεκάθαρη μαζί σας. Αυτό που έζησα εγώ ούτε το συγχωρώ, ούτε θα επιτρέψω να ξανασυμβεί, ούτε θα το ξεχάσω, ούτε θα το αφήσω πίσω.
Γιατί αυτό που ζήσαμε τα δυο τελευταία χρόνια δεν είναι κάποιες δύσκολες ή επικίνδυνες στιγμές. Αυτό που ζήσαμε τα δυο τελευταία χρόνια είναι επιλογή «θέλω ή δεν θέλω να σωθεί η χώρα μου, θέλω να σωθεί ή δεν θέλω να σωθεί το δημοκρατικό πολίτευμα και οι δημοκρατικές διαδικασίες στη χώρα μου». Δεν είναι θέμα προσώπων λοιπόν, είναι θέμα τι επιλογές κάνουμε και για ποιούς.

Αυτό φέρνει τη κουβέντα στο τι θέλουμε εμείς σήμερα εδώ, τι θέλουμε εμείς από το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα και πώς πάμε παρακάτω. Για να πάμε λοιπόν παρακάτω πρέπει να τελειώνουμε με τα κλασικά συστήματα και τις παρέες. Ούτε τις λογικές «προσωπικοτήτων» θα έχουμε, ούτε λογικές για ομαδικές ή προσωπικές διαπραγματεύσεις κάθε είδους «διάσωσης».

Κι εδώ μια συμβουλή σε όλους. Μια συμβουλή ιδιαίτερα από έναν άνθρωπο που έρχεται από επαρχιακό νομό, αλλά με μακρά διαδρομή στο χώρο. Μην επιτρέψετε, ειδικά, αυτή την περίοδο αγαπητοί μου σύντροφοι, να σας «διαπραγματευτεί» κανείς.