Για την περιοδεία του και στην Εύβοια μίλησε ο Περιφερειάρχης Στ.Ελλάδας και αναφέρθηκε στους στόχους που έχει θέσει για το 2009.

 

Περιοδεία στην Εύβοια καθώς και σ’ όλη την Στερεά πραγματοποίησε μια βδομάδα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο νέος Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, Παντελής Σκλιάς, η οποία ολοκληρώθηκε χθες με συνέντευξη τύπου στα Μέσα Ενημέρωσης στη Χαλκίδα.
Ο κ. Σκλιάς είχε συναντήσεις εργασίας με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και όπως δήλωσε επισκέφτηκε τους 93 από του; 95 Δήμους της Περιφέρειας. Σκοπός αυτών των συναντήσεων ήταν να υπάρξει μια αμφίδρομη ενημέρωση για τα προβλήματα εκάστοτε περιοχής, αλλά και τα προγράμματα χρηματοδότησης που τρέχουν, ώστε από κοινού περιφέρεια και τοπική αυτοδιοίκηση να θέσουν ένα πλάνο κινήσεων και έργων. Ο κ.Σκλιάς δήλωσε πως «όλοι βγήκαμε σοφότεροι από αυτή τη διαδικασία των συναντήσεων. Το έχω πει εξαρχής πως θέλω να είμαι χρήσιμος και πιστεύω, ότι θα μπορέσουμε να βάλουμε και εμείς ένα λιθαράκι για την ανάπτυξη της Στ.Ελλαδας».
Ο Περιφερειάρχης δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα έργα που αφορούν στην Εύβοια, απλά έδωσε μια εικόνα, για το πώς έχει η κατάσταση και σε ποιες βάσεις έγινε ο σχεδιασμός, ώστε να υπάρξουν αποτελέσματα μέσα στο επόμενο 6μηνο. Η Εύβοια φυσικά πάντα καλοπροαίρετα υποδέχεται τους περιφερειάρχες, όμως δεν μπορεί να μην είναι συγκρατημένη στην αισιοδοξία της για το αποτέλεσμα που θα αφορά στην ίδια.
Βέβαια, με δεδομένο ότι ο νομός μας πάσχει από ώριμες μελέτες, εκ των πραγμάτων δεν μπορούσε ο κ.Σκλιάς να μιλήσει για πορεία έργων. Τόνισε όμως ότι δόθηκαν λύσεις σε χρόνια ζητήματα, όπως στους Δήμους Ταμυναίων, Ληλαντίων, Διρφύων και έκλεισαν κενά που είχε αφήσει το «Ελλάδα 2004».
Από εκεί και πέρα αν η Εύβοια συμμετείχε με επιτυχία στο Γ ΚΠΣ ή η Περιφέρεια Στερεάς στο σύνολό της κατάφερε να υπερκαλύψει το Γ ΚΠΣ – εικονικά ή πραγματικά (!) – δεν λέει τίποτα στον πολίτη του Βούνου ή του Αχλαδίου, που απλά περιμένει να δει έργο. Αυτό το υπερδεσμεύτηκε ο κ.Σκλιάς και για άλλη μια φορά η Εύβοια δίνει πίστωση χρόνου ένα 6μηνο για να φανούν τα αποτελέσματα της παρουσίας του στην Περιφέρεια.
Σας παραθέτουμε απλά εις γνώση σας μέρος της εισήγησής του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, κ.Παντελή Σκλιά από την συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στη Χαλκίδα και σ’ ότι αφορά τα Άγραφα ή τη Φθιώτιδα, στις οποίες περιοχές αναφέρθηκε πολλάκις, σας καθησυχάσουμε με το γεγονός ότι είχε να πει πολλά ο Περιφερειάρχης για εκεί σε σχέση με εδώ… Αλλά το παρελθόν της Εύβοιας και των κατά καιρούς εκπροσώπων της είναι αμαρτωλό και ακόμα το πληρώνει, αισθανόμενη ζημιωμένη. Ας ελπίσουμε όσα είπε ο κ.Σκλιάς, ότι θα προλάβουν να γίνουν.

Γιάννης Μπουροδήμος, Υποψήφιος Βουλευτής Εύβοιας ΚΙΝΑΛ - 2019

Εισήγηση του Περιφερειάρχη Στ.Ελλάδας
«…Από την πρώτη μέρα που ανέλαβα τα καθήκοντά του Γενικού Γραμματέα δεσμεύτηκα ότι θα κινηθώ σε τρείς βασικούς άξονες, τους οποίους θα ήθελα να υπενθυμίσω:
1. Την ολοκλήρωση των έργων του Γ ΚΠΣ
2. Την επιτυχημένη διαχείριση των διαδικασιών του ΕΣΠΑ
3. Τη διαμόρφωση ενός πλαισίου για ένα ειλικρινές και έντιμο διάλογο με τον πολίτη, τους φορείς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Οι συναντήσεις εργασίας οι οποίες σήμερα ολοκληρώθηκαν με πλήρη επιτυχία, στηρίζονται αλλά και πραγματώνουν το περιεχόμενο αυτών των τριών αξόνων….Τα έργα στο πλαίσιο του Γ ΚΠΣ ολοκληρώνονται με επιτυχία….Να σημειώσω ότι το Γ ΚΠΣ για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας κλείνει με υπερδέσμευση της τάξης του 120%, που σημαίνει ότι η αναπτυξιακή προσπάθεια θα στηριχθεί όχι μόνο από τους αρχικούς πόρους από την Ε.Ε. αλλά και από Εθνικούς Πόρους.
Σε ότι αφορά την επιτάχυνση των διαδικασιών του ΕΣΠΑ είχα τη δυνατότητα να συνομιλήσω με δημάρχους, φορείς και πολίτες για μια σειρά από προτεραιότητες που ουσιαστικά συνιστούν και τους άξονες στους οποίους θα κινηθούμε στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ. Την ίδια στιγμή είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πως ότι έχουμε εκδώσει ήδη πέντε προσκλήσεις ενδιαφέροντος για ένταξη έργων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ οι οποίες ξεπερνούν τα 120 εκ.ευρώ, ενώ για τους επόμενους μήνες προχωράμε στην προκήρυξη προσκλήσεων ενδιαφέροντος οι οποίες αφορούν στο περιβάλλον, την ποιότητα ζωής, δίκτυα, αποχετεύσεις, τουρισμό κ.λ.π.
Αντιλαμβάνεστε λοιπόν, ότι η αρχική μου δέσμευση ότι οι προσκλήσεις ενδιαφέροντος στο ΕΣΠΑ το πρώτο εξάμηνο του 2009 θα φτάσουν τα 200εκ.ευρώ, όχι μόνο επιτυγχάνεται αλλά είμαι σίγουρος ότι το ποσό αυτό θα ξεπεραστεί.
Στη διάρκεια των συναντήσεων….είμαι σίγουρος ότι δημιουργήσαμε το κατάλληλο υπόβαθρο για να προχωρήσουμε παραπέρα προς όφελος του κάθε πολίτη χωριστά. Δημιουργήσαμε παράλληλα, ένα πλαίσιο δεσμεύσεων απ’ όλες τις πλευρές με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα έργων και πρωτοβουλιών για τους επόμενους μήνες. Μ’ αυτό τον τρόπο θεωρώ ότι κάνουμε πράξη τη δέσμευσή μας να βρισκόμαστε κοντά στον πολίτη, αλλά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως βασικό μας εταίρο για τη βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία του τόπου μας«.