Για τις πρόσφατες πλημμύρες στην Εύβοια κατέθεσαν ερώτηση στους αρμόδιους Υπουργούς, βουλευτές του ΚΚΕ, μεταξύ αυτών και ο Γιώργος Μαρίνος.

Με τον πιο τραγικό τρόπο επαληθεύτηκε η έλλειψη των αντιπλημμυρικών έργων στο Νομό Εύβοιας τον προηγούμενο μήνα. Οι πλημμύρες που έπληξαν πολλούς από τους δήμους του νομού καταδεικνύουν τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, για την επικίνδυνη αυτή κατάσταση με αποκορύφωμα την τελευταία διετία που δεν πάρθηκε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος από τις δύο καταστροφικές πυρκαγιές, με αποτέλεσμα η κατάσταση να επιβαρυνθεί κι άλλο και να καταλήξουμε στα τραγικά γεγονότα.
Οι καταστροφές ήταν μεγάλες στους 15 Δήμους του Νομού που επλήγησαν (Κηρέως, Μεσσαπίων, Διρφύων, Ν. Αρτάκης, Χαλκιδέων, Αυλίδος, Ανθηδώνος, Ληλαντίων, Ερέρτιας, Αμαρυνθίων, Ταμυναίων, Δυστιών, Αυλώνος, Κονιστρών, Κύμης).
Σοβαρές ζημιές δημιουργήθηκαν σε υποδομές, ενώ εκτεταμένες είναι οι καταστροφές στο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, παράλληλα τεράστιες καταστροφές σημειώθηκαν σε νοικοκυριά, ιδίως στους Δήμους Ερέτριας, Αμαρυνθίων, Ταμυναίων και πολύ περισσότερο στο Δήμο Ληλαντίων.
Σύμφωνα με στοιχεία της Νομαρχίας Εύβοιας η ζημιά από τις κατεστραμμένες υποδομές ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Μεγάλη καταστροφή υπέστησαν αγρότες οι οποίοι έχασαν την παραγωγή τους και αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης ενώ τα κτήματα τους έχουν καλυφθεί με τεράστιες ποσότητες λάσπης που καθιστούν αδύνατη την αξιοποίηση τους. Περισσότερα από 1.000 σπίτια πλημμύρισαν, καταστράφηκαν οι οικοσκευές, ενώ σε πολλές περιπτώσεις η λάσπη δεν έχει ακόμα απομακρυνθεί.
Η καταγραφή που έγινε από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Νομαρχίας στις δημόσιες υποδομές και η αποτίμηση του κόστους για άμεσες επεμβάσεις όπως και για επεμβάσεις που πρέπει να γίνουν μετά από τεχνικές μελέτες ανέρχονται στα εξής ποσά: για έργα άμεσης αποκατάστασης 12,4 εκ Ε, για εκπόνηση μελετών κλπ 9,35 εκ Ε, για την αντιμετώπιση του προβλήματος του χειμάρρου Λήλαντα, στα τελευταία 2,5 χιλ. και κυρίως κοντά στη θάλασσα, όπου το πλάτος μειώνεται στα 38-40μ η μελέτη που εκπονήθηκε προβλέπει 12 εκ. Ε. Τα χρήματα που έχει πάρει μέχρι στιγμής η Νομαρχία είναι 500.000 Ε για αποκατάσταση των ζημιών, ενώ πολύ λιγότερα είναι αυτά που έχουν δοθεί στους δήμους, εκτιμήσεις των οποίων όπως πληροφορηθήκαμε ξεπεπερνούν την αποτίμηση που έχει κάνει η Νομαρχία.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. υπουργοί σε τι ενέργειες θα προβεί η Κυβέρνηση ώστε με αποκλειστική ευθύνη του κράτους:
Να δοθούν αποζημιώσεις στους πληγέντες από τις πλημμύρες του Σεπτέμβρη του 2009 που θα ανέρχονται στο 100% της ζημιάς, για τα σπίτια, τα αυτοκίνητα, τις οικοσυσκευές και οτιδήποτε άλλο καταστράφηκε;
Να δοθεί πλήρης αποζημίωση για τις κατεστραμμένες καλλιέργειες, το ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, τις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό. Να υπάρξει πλήρης αναπλήρωση του απολεσθέντος εισοδήματος.
Να παρθούν άμεσα μέτρα αποκατάστασης των υποδομών, να προχωρήσουν, με επείγοντα σχεδιασμό και με ευθύνη του κράτους, τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα.