«Ξεκινάνε  τα  σχολεία και μαζί με την  ακρίβεια  στα σχολικά  είδη , φέτος έχουμε  και την  «νέα γρίπη». Ανακοινώνονται  μέτρα , στέλνονται εγκύκλιοι στα σχολεία, αλλά το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι  δεν στέλνονται  χρήματα. Ο  Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων με φιρμάνι του στις διευθύνσεις  της  Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας  εκ/σης τονίζει ότι «το ΥΠΕΠΘ δεν θα διαθέσει ούτε ένα ευρώ παραπάνω απ’ όσα είχε προϋπολογίσει για την καθαριότητα». Καθαρίστριες  απλήρωτες ή  με 300 και 400 ευρώ  καλούνται να ξελασπώσουν το  σαθρό σύστημα υγείας- πρόνοιας.
Τα  μέχρι τώρα έξοδα τρέχουν να τα καλύψουν οι σχολικές επιτροπές. Το φίδι από την τρύπα για άλλη μια φορά  καλούνται να το βγάλουν οι εκπαιδευτικοί  και οι γονείς.
Η μείωση των κρατικών δαπανών για την υγεία, οι γυμνές και ανύπαρκτες υποδομές δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και Υγείας (ΠΦΥ), η εκχώρησή τους στο μεγάλο κεφάλαιο, οι τραγικές ελλείψεις προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία, η παράδοση  του φαρμάκου και των εμβολίων στις μονοπωλιακές επιχειρήσεις, η εμπορευματοποίηση γενικότερα της υγείας, που χρόνια τώρα έχουμε από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ,κάνουν ανίκανο κάθε σχεδιασμό για την προάσπιση της δημόσιας υγείας.

Αυτή  την  ώρα  χρειάζεται:

1. Να ενταχθούν όλοι οι υγειονομικοί του δημόσιου, ιδιωτικού τομέα και οι αυτοαπασχολούμενοι στο σχέδιο αντιμετώπισης της «νέας γρίπης». Αξιοποίηση όλων των εκπαιδευτικών των υγειονομικών ειδικοτήτων στα σχολεία, στα πλαίσια του ωραρίου εργασίας.
2. Να ξεκινήσουν πανελλαδικά και με κινητές μονάδες του υπουργείου Υγείας παρεμβάσεις στους παιδικούς σταθμούς, σχολεία και σχολές, στους χώρους εργασίας και στις γειτονιές, στα ΚΑΠΗ, στο στρατό, στις φυλακές, στα ιδρύματα ΑμΕΑ,  αλλά και σε χώρους που εργάζονται ή που ζουν  μετανάστες, πρόσφυγες, άποροι, άστεγοι, Τσιγγάνοι, τοξικοεξαρτημένοι. Οι παρεμβάσεις αυτές να περιλαμβάνουν:
— Ιατρική εξέταση όλων, για τον εντοπισμό κρουσμάτων, την καταγραφή των ευάλωτων ομάδων και ιατρική παρακολούθησή τους.
— Επιστημονική ενημέρωση και σχετική εκπαίδευση.
3. — Εμβολιασμό με όσα εμβόλια ήδη υπάρχουν και ενδείκνυνται για τις ευάλωτες ομάδες (εποχικής γρίπης, πνευμονιόκοκκου). 
4. Να προσληφθούν από το κράτος καθαρίστριες στα σχολεία, στα νοσοκομεία κλπ., με μόνιμη σχέση εργασίας και να καταργηθούν οι εργολάβοι. Καμία επιβάρυνση στις σχολικές επιτροπές. Έκτακτη οικονομική χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών (διπλασιασμός).
5. Να χορηγηθούν δωρεάν όλα τα απαιτούμενα φάρμακα, εμβόλια και τις εργαστηριακές εξετάσεις ή τη νοσηλεία.
6. Να διασφαλιστεί η καθαριότητα με αυξημένα μέτρα και προσωπικό, σε χώρους όπως: Νοσοκομεία, σχολεία, σχολές, βρεφονηπιακούς σταθμούς, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και γενικά δημόσιους χώρους όπου υπάρχει μεγάλος συγχρωτισμός.
7. Να δοθεί άδεια με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση στις εγκύους εργαζόμενες για όλο το διάστημα που υπάρχει έξαρση της νόσου.
8. Να εξασφαλιστεί άδεια με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση για έναν από τους δύο γονείς αν ασθενήσουν τα παιδιά ή ηλικιωμένα άτομα της οικογένειας ή αν κλείσουν οι παιδικοί σταθμοί ή τα σχολεία.
9. Καμία τάξη στα σχολεία να μην έχει πάνω από 20 μαθητές ώστε να χωρούν  τα θρανία για  να απέχουν πάνω από ένα μέτρο.

10. Να αγοραστεί επαρκής αριθμός κινητών μονάδων υγείας, οι οποίες είναι αναγκαίες όχι μόνο τώρα, αλλά και για την κάλυψη μόνιμων αναγκών.
11. Να καταργηθεί το δικαίωμα στην πατέντα σε φάρμακα και εμβόλια που κατέχουν οι πολυεθνικές φαρμάκου, που μετατρέπει την επιστημονική γνώση σε εμπόρευμα και πολλαπλασιάζει το κόστος του φαρμάκου.
12. Κρατικός φορέας παραγωγής, εμπορίας και διάθεσης φαρμάκου. Κρατική χρηματοδότηση δημόσιων ερευνητικών κέντρων για ανάπτυξη της έρευνας και στον τομέα της υγείας.
Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία-Πρόνοια για όλους. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Υγεία.