Η Ν.Ε. Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Εύβοιας με ανακοίνωσή της αναφέρει σχετικά με τον Καλλικράτη:

Η Νομοθετική πρωτοβουλία «Καλλικράτης» αποτελεί μια συγκροτημένη πρόταση ανασύνταξης της πολιτείας.
Η ανάγκη που υπαγορεύει τη μεταρρύθμιση ξεκινά από την αναβάθμιση των αναπτυξιακών δομών της χώρας και τη ριζική αλλαγή του μοντέλου διακυβέρνησης , του μοντέλου άσκησης και διαχείρισης της εξουσίας ώστε να ανταποκριθούμε στις σύγχρονες ευρωπαϊκές και παγκόσμιες εξελίξεις.
Το στρατηγικό πλαίσιο της μεταρρύθμισης υπακούει σε ένα νέο σύστημα αρχών για τη θεσμική ανασυγκρότηση της δημοκρατίας:
* στην αρχή της εγγύτητας στον πολίτη σε ό,τι αφορά τη λήψη των αποφάσεων.
* στην αρχή της αναλογικότητας των ευθυνών σε ό,τι αφορά την κατανομή και την άσκηση αρμοδιοτήτων
* και τέλος στην αρχή της διαφάνειας των λειτουργιών και της κοινωνικής λογοδοσίας.
Στη βάση αυτών των αρχών η νομοθετική πρωτοβουλία κινείται σε τρεις κατευθυντήριες γραμμές.
* Η πρώτη είναι ο εθνικός αναπτυξιακός και χωροταξικός σχεδιασμός, η νέα αρχιτεκτονική που οριοθετεί και απλοποιεί τα αναπτυξιακά πεδία και αποκαθιστά την αντιστοιχία τους ε το θεσμικό παραγωγικό και διοικητικό σύστημα.
* Η δεύτερη κατευθυντήρια αφορά την ριζική αλλαγή του μοντέλου διακυβέρνησης με τη γενναία και ολοκληρωμένη αποκέντρωση εξουσιών που εμπεριέχουν σε κάθε περίπτωση το τρίπτυχο: αρμοδιότητα – διοικητικός μηχανισμός υλοποίησης – επαρκείς και αποδοτικοί πόροι.
* Η τρίτη κατευθυντήρια γραμμή είναι το κράτος για τους πολίτες όπου η διοικητική μεταρρύθμιση ολοκληρώνει ένα αποκεντρωμένο , ενιαίο και λειτουργικό σύστημα κρατικής διοίκησης – αυτοδιοίκησης.

Γιάννης Μπουροδήμος, Υποψήφιος Βουλευτής Εύβοιας ΚΙΝΑΛ - 2019

Η διοικητικό μεταρρύθμιση γίνεται κατά κύριο λόγο για επόμενες γενεές. Όλες οι ενέργειες του σήμερα γίνονται εξάλλου κυρίως για τη νεολαία. Δε θέλουμε να είμαστε η γενιά που θα ζήσει χειρότερα από την προηγούμενη και γι αυτό το λόγο διεκδικούμε ρόλο στην διαμόρφωση απόψεων και στην λήψη των αποφάσεων για το μέλλον μας.
Όσον αφορά το νομό μας , η συντριπτική πλειοψηφία των νέων αντιλαμβάνεται τη νομοθετική πρωτοβουλία ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ως μια από τις τελευταίες ευκαιρίες ανάπτυξης του νομούς μας.
Ο νομός της Εύβοιας είναι ένας από τους πιο υποβαθμισμένους και παραμελημένους σε ολόκληρη την Ελλάδα και σ’αυτό ευθύνη έχουν όλοι.
Μέσα από τη νομοθετική πρωτοβουλία ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ , ελπίζουμε και ευχόμαστε να ελευθερωθούν όλες οι υγιείς και δημιουργικές δυνάμεις του νομού και οι πιο ζωντανές δυνάμεις της αυτοδιοίκησης.
Με ένα σύγχρονο , δημιουργικό , αναπτυξιακό σχεδιασμό που θα αξιοποιεί όλες τις πλούσιες ομορφιές του νομού μας μέσα από το οποίο θα οδηγηθούμε σε νέες θέσεις εργασίας .
Εμείς οι νέοι γυρίζουμε την πλάτη σε όλες εκείνες τις συντηρητικές και οπισθοδρομικές φωνές που μιλούν τάχα για κομματική μοδίστρα ή στις φωνές που προσπαθούν με άκρατο τοπικισμό να σπείρουν το φόβο στις τοπικές κοινωνίες ότι τάχα θα φύγουν οι υπηρεσίες από τον τόπο τους.
Άραγε τι έκαναν κάποιοι όταν τράπεζες και ο ΟΤΕ έφευγαν από την περιοχή τους; Γιατί δεν έκαναν ενέργειες για να το αποτρέψουν ; Ποιο το αναπτυξιακό μοντέλο που εφάρμοσαν και ποιες νέες θέσεις εργασίας προέκυψαν; Γιατί κρύβουν από τους δημότες ότι όχι μόνο δε θα φύγουν οι υπηρεσίες αλλά θα δημιουργηθούν και νέες;
Εμείς οι νέοι άνθρωποι όχι μόνο δεν τις ενστερνιζόμαστε αλλά αντιθέτως τις καταδικάζουμε.
Είναι απόψεις που μας οδήγησαν στο σημείο μηδέν που είμαστε σήμερα. Η διοικητική μεταρρύθμιση γίνεται κατά κύριο λόγο για τις επόμενες γενιές και όλες οι ενέργειες του σήμερα γίνονται για τη νεολαία και όχι για να εκλέγονται κάποιοι πιο εύκολα δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι.
Δε θέλουμε να γίνουμε η πρώτη γενιά μετά την μεταπολίτευση που θα ζήσει χειρότερα από την προηγούμενη.