Κώστας Χατζής και Ανδρέας Παπαμιμίκος  έδωσαν σκληρή μάχη για την προεδρία της νεολαίας της Ν.Δ, που άνοιξε την πόρτα στη βάση για να εκλέξει τον Πρόεδρο. Δεν έλειψαν τα παρατράγουδα κατά τη διεξαγωγή των εκλογών, αλλά και ο πόλεμος ανακοινώσεων και ανταλλαγής πυρών κατά την προεκλογική περίοδο. Δεύτερος ο ευβοιώτης, Κ.Χατζής, ο Αν.Παπαμιμίκος νέος πρόεδρος με 56,1%…. 

Δεν έλειψαν τα παρατράγουδα και μικροεπεισόδια κατά τη σημερινή ημέρα διεξαγωγής των εκλογών για ανάδειξη νέου προέδρου της ΟΝΝΕΔ απο τη βάση. Προβλήματα δημιουργήθηκαν σε εκλογικά κέντρα, που ξεπεράστηκαν βέβαια, αλλά έδειξαν πόσο αναμένα ήταν τα αίματα μεταξύ των δύο ομάδων των υποψηφίων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όσα εξελίχθηκαν σε εκλογικό κέντρο στη Θεσσαλονίκη, όπου έπεσε μέχρι και ξύλο απο θερμοκέφαλους….

Γιάννης Μπουροδήμος, Υποψήφιος Βουλευτής Εύβοιας ΚΙΝΑΛ - 2019

Τελικά ο ευβοιώτης, Κώστας Χατζής δεν τα κατάφερε και έχασε απο τον Ανδρέα Παπαμιμίκο. Μάλιστα, site επιρρίπτουν ευθύνες για την ήττα του Κ.Χατζή σε δύο πρόσωπα, βουλευτές της ΝΔ, που φέρονται να στήριζαν τον υποψήφιο, αλλά με λιψούς μηχανισμούς. Ο λόγος για τους κυρίους Μαρκόπουλο και Μιχαλολιάκο. Χαρακτηριστικά υπάρχουν δημοσιεύματα που αναφέρουν «Το αποτέλεσμα δεν αποκλείεται επίσης να ανοίξει νέο γύρο εσωκομματικής διένεξης στη ΝΔ, καθώς παρά την υποστήριξη συγκεκριμένων στελεχών που βρίσκονται κοντά στον Α. Σαμαρά (π.χ. του Κ. Μαρκόπουλου) ο Κ. Χατζής απέτυχε να εκλεγεί. Επισήμως η ηγεσία της ΝΔ κράτησε ουδέτερη στάση».

Σ’ ότι αφορά πάντως τη Χαλκίδα, η διαδικασία κύλησε ομαλά και μάλιστα με ικανοποιητική συμμετοχή. Ψήφισαν περί τους 400 και βέβαια λόγω εντοποιότητας ο Κώστας Χατζής σάρωσε εδώ συγκεντρώνοντας 330 ψήφους. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Ιστιαία είχαμε ισοπαλία.

Οι υποψήφιοι που διεκδίκησαν την Προεδρία ήταν δύο, αφού ο Βασίλης Αξιώτης τελευταία στιγμή αποχώρησε, χωρίς όμως να εκφράσει στήριξη σε έναν εκ των άλλων δύο. Έτσι λοιπόν οι εκλογές κρίθηκαν σε έναν γύρο.

Ο Βασίλης Αξιώτης ανακοίνωσε την απόφασή του να αποσυρθεί με επιστολή που έστειλε στον κ. Σαμαρά και στην οποία ανέφερε: «Λόγω της έκρυθμης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί μέσα στις τάξεις της νεολαίας το τελευταίο διάστημα και λόγω της πολωτικής και πιεστικής διαδικασίας που υφιστάμεθα θα ήθελα να διευκολύνω τη διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου ΟΝΝΕΔ. Θεωρώ ότι ένας επαναληπτικός γύρος εκλογών λόγω της παρουσίας τριών υποψηφίων θα δημιουργούσε πρόσθετο πρόβλημα στην ομαλή εξέλιξη της διαδικασίας. Ως εκ τούτου θέτω την παραίτησή μου από τη διεκδίκηση της προεδρίας της ΟΝΝΕΔ στη διάθεσή σας και περιμένω την απόφασή σας». Εν συνεχεία συναντήθηκε με τον κ. Σαμαρά ο οποίος δεν τον απέτρεψε και έτσι έμεινε εκτός εκλογικής μάχης.
Ο αποσυρθείς ανέφερε στην κατακλείδα της δήλωσής του ότι η απόσυρσή του δεν γίνεται προς όφελος κανενός εκ των δύο υποψηφίων, ενώ θα σταθεί στο πλευρό του νέου προέδρου της ΟΝΝΕΔ, όποιος κι αν είναι. Ωστόσο χθες με ανακοίνωσή τους τα στελέχη της «Κίνησης Ανανέωσης» τάχθηκαν με τον κ. Χατζή.
Ο Ανδρέας Παπαμιμίκος φέρεται να έχει την υποστήριξη της κ. Μπακογιάννη και στελεχών της «Καραμανλικής» πτέρυγας.
Την υποστήριξή τους στον κ. Παπαμιμίκο ανακοίνωσαν εν τω μεταξύ χθες ο Γιάννης Σμυρλής, πρώην πρόεδρος της νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και o Κώστας Ιωάννου, ο οποίος είχε αποσύρει την αρχική υποψηφιότητά του στο συνέδριο δηλώνοντας στήριξη στον κ. Αξιώτη.

Πάντως, η ΟΝΝΕΔ γίνεται η πρώτη πολιτική νεολαία της χώρας, η οποία θα αναδείξει τον αρχηγό της από τη βάση, με μία πρωτοφανή διαδικασία, η οποία «στήθηκε» στα πρότυπα των εκλογών της 29ης Νοεμβρίου για τον πρόεδρο του κόμματος, με 207 εκλογικά τμήματα σε όλη την Ελλάδα και on line σύστημα, το οποίο θα λειτουργήσει με 335 υπολογιστές. Στην Εύβοια στήθηκαν κάλπες σε Ιστιαία, Αλιβέρι, Κάρυστο και Χαλκίδα. Η χωροθέτηση των εκλογικών τμημάτων υπήρξε το αντικείμενο σφοδρής αντιπαράθεσης μεταξύ του Παπαμιμίκου και του Χατζή την προηγούμενη εβδομάδα. Τελικώς, πάντως, επιτεύχθηκε συμβιβασμός, και η τελική απόφαση για τις κάλπες και το on line σύστημα ικανοποίησε και τις δύο πλευρές, καθώς διασφαλίζεται το αδιάβλητο της διαδικασίας και τη γεωγραφική κάλυψη όλης της χώρας.

Να σημειωθεί πως η Ρηγίλλης δεν στηρίζει κανέναν από τους δύο, ενώ και οι δύο υποψήφιοι έχουν προσφέρει προεκλογική υποστήριξη στον πρόεδρο Αντώνη Σαμαρά. Επίσης και ο έως σήμερα πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Γ.Παπανικολάου, δεν έχει εκφραστεί υπέρ κάποιου υποψηφίου.

Το στοίχημα ήταν να αποβεί επιτυχής η πρώτη απόπειρα εκλογής του νέου προέδρου της νεολαίας από τη βάση. Οι ψήφοι καταμετρήθηκαν ηλεκτρονικά και συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα Κήπου της Ρηγίλλης.

Την επιτροπή συγκέντρωσης ψήφων απαρτίζουν ο γενικός διευθυντής του κόμματος, Μ.Δασκαλάκης, το μέλος της επιτροπής του συνεδρίου, Δ.Σταμενίτης, και ο σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ, Δ.Σταμάτης.

Δήλωση υποψηφίου Προέδρου Ο.Ν.ΝΕ.Δ., Ανδρέα Παπαμιμίκου για την εκλογική διαδικασία, (λίγο πριν ξεκινήσει):
«
Το άνοιγμα των διαδικασιών για την εκλογή του Προέδρου της Ο.Ν.ΝΕ.Δ. αποτελεί τη δική μας ειρηνική επανάσταση για να αλλάξουμε όχι μόνο τη νεολαία μας αλλά και να φέρουμε την πολιτική πιο κοντά στους νέους και τους νέους πιο κοντά στην πολιτική. 
Σήμερα έχουμε τη μεγάλη ευκαιρία να αλλάξουμε την Ο.Ν.ΝΕ.Δ. Το μήνυμα της Αλλαγής όλες αυτές τις μέρες απλώθηκε παντού.
Καλώ, λοιπόν, όλους τους νέους να συμμετέχουν στις εκλογές της νεολαίας μας. Να κάνουμε μαζί το πρώτο βήμα για μια οργάνωση πιο συμμετοχική, πιο δημοκρατική και πιο μαχητική.
Και να ξέρετε πως είμαι απόλυτα σίγουρος ότι τη Δευτέρα μαζί με τον Πρόεδρο μας, Αντώνη Σαμαρά θα ανατείλει μια νέα, ελπιδοφόρα μέρα όχι μόνο για την Ο.Ν.ΝΕ.Δ. αλλά και τη Νέα Δημοκρατία.»

Αποτελέσματα:

Συνολικά ψήφισαν 43354 με τα λευκά και τα άκυρα να είναι 929. Ο Ανδρέας Παπαμιμίκος έλαβε 23795 ψήφους, παίρνοντας το 56,1% των ψήφων και ο Κώστας Χατζής 18653 με το 43,9%.