Δημιουργείται Ανεξάρτητη πρωτοβουλία για τη δραστηριοποίηση των ανέργων και απευθύνεται κάλεσμα σε όλους τους άνεργους για συμμετοχή:

Άνεργη/ άνεργε

Με την σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα κάποιος που θα μείνει άνεργος βγαίνει εντελώς από την κοινωνική ζωή και μπαίνει στο περιθώριο της κοινωνίας αφού :
– Δικαιούται μόνο για ένα χρόνο επίδομα στο 50% του κατώτατου μισθού και μόνο εφ’ όσον υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις (αριθμός ενσήμων, απόλυση κλπ) όσοι δεν έχουν αυτές τις προϋποθέσεις π.χ. ελεύθεροι επαγγελματίες, μικρομαγαζάτορες , αγρότες κλπ δεν παίρνουν τίποτα . Το πλήθος των προϋποθέσεων αποσκοπεί στην δυσκολία χορήγησης του επιδόματος ανεργίας.
Αυτό δε το επίδομα είναι το μικρότερο στην Ευρωζώνη δίνεται μόνο στο 50% του κατώτατου μισθού , ενώ π.χ στην Πορτογαλία δίνεται στο 90% και για 4 χρόνια.
– Δεν δικαιούται κοινωνική ασφάλιση . Δηλαδή αν ασθενήσει δεν δικαιούνται περίθαλψη.
– Χάνει βασικά συνταξιοδοτικά του δικαιώματα , αφού χάνει ημέρες ασφάλισης. Τώρα μάλιστα με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί γίνονται χειρότερα τα πράγματα . Που θα βρει ο άνεργος τόσες χιλιάδες ένσημα για να πάρει κάποτε μία πενιχρή σύνταξη?
– Η άνεργη ,ο άνεργος δεν τοποθετείται από την Πολιτεία (έως τώρα τουλάχιστον) στις ομάδες πληθυσμού με ιδιαίτερες ανάγκες ώστε να έχει τις στοιχειώδης εκπτώσεις π.χ στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Γενικά η πολιτεία αντιμετωπίζει τους ανέργους σαν αόρατους και δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες απέναντι τους.
Σε όλη αυτήν την κατάσταση προστίθεται και το γεγονός – που είναι μεγάλο μέρος της αιτίας της αδιαφορίας της εκάστοτε κυβέρνησης για τους ανέργους – ΟΤΙ ΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΔΕΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΝΤΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΠΟΥΘΕΝΑ.
Αυτό ζητάει να λύσει αυτή μας η πρωτοβουλία ώστε να δημιουργηθεί ένα δυναμικό όργανο εκπροσώπησης των ανέργων στήν περιφέρεια της Στερεάς Ελλλάδας – με έδρα την Χαλκίδα – και που κάποια στιγμή θα συντονιστεί και με άλλες πρωτοβουλίες ανέργων που έχουν σχηματιστεί και θα σχηματιστούν στο μέλλον σε όλη την Ελλάδα ώστε να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα των ανέργων για ένα καλύτερο αύριο.
Άνεργη/άνεργε
Αν θέλεις να πάψεις να είσαι :
«Αόρατος» για την πολιτεία
Πολίτης δεύτερης κατηγορίας για τις υπηρεσίες.
Ένα βήμα πριν τον γκρεμό της εξαθλίωσης.
Μόνη η μόνος σου αντιμέτωπος με το φάσμα της ανεργίας.
ΕΛΑ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ :
– Ανάπτυξη ώστε να δημιουργηθούν νέες ασφαλείς διαρκείς θέσεις εργασίας με σωστές και ανθρώπινες εργασιακές σχέσεις. Προώθηση και προστασία της πλήρους και σταθερής εργασίας για όλους.
– Σταμάτημα των αδικαιολόγητων απολύσεων.
– Επιδόματα ανεργίας που θα καλύπτουν τις ανάγκες του ανέργου και θα διαρκούν όσο διαρκεί η ανεργία του. Η διάρκεια της ανεργίας θα καθορίζεται μετά από 3 προσκλήσεις του ΟΑΕΔ για κάλυψη νόμιμης θέσης εργασίας που θα παρέχονται στον εργαζόμενο οι νόμιμες παροχές σύμφωνα με την ΣΣΕ , σε κλάδο εργασίας που έχει αιτηθεί η/ο άνεργος κοντά στην περιοχή κατοικίας του.
– Πλήρης ιατροφαρμακευτική ασφάλιση στους ανέργους και στα μέλη της οικογένειας του –που έχει στην επιμέλεια του- για όσο διαρκεί η ανεργία του.
– Κάλυψη των ενσήμων του για όσο διαρκεί η ανεργία του για την συνταξιοδότηση του.
– Ισότιμη αντιμετώπιση και σεβασμό των ανέργων από τις Δημόσιες υπηρεσίες.
– Ανανέωση της κάρτας των ανέργων στον ΟΑΕΔ κάθε εξάμηνο με υποχρέωση του άνεργου να δηλώνει στον ΟΑΕΔ όταν βρίσκει εργασία.
– Ειδικές εκπτώσεις σε τιμολόγια ΔΕΚΟ ( ΔΕΗ, ΝΕΡΟ κλπ) και μέσα μαζικής μεταφοράς σε ανέργους.
– Δικαίωμα συμμετοχής σε προγράμματα της Εργατικής εστίας στους ανέργους .
– Ευνοϊκές ρυθμίσεις από τις Τράπεζες για «καθυστερημένα» δάνεια, κάρτες προς τους ανέργους. Αναστολή κατασχέσεων όσο διαρκεί η ανεργία.
– Δημιουργία υπηρεσίας ψυχολογικής στήριξης των ανέργων και των οικογενειών τους από ειδικούς επιστήμονες (κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους)
 
Το κάλεσμα μας ισχύει φυσικά και για εργαζόμενους που αφ’ ενός μεν αύριο μπορεί και αυτοί να είναι άνεργοι αφ’ ετέρου δε ο μπαμπούλας της ανεργίας χρησιμοποιείται από πολλούς εργοδότες μέσον για εκβιασμούς ώστε να έχουν εργαζόμενους με χαμηλούς μισθούς η μεροκάματα ,ανασφάλιστους και τρομοκρατημένους.
 Τα αιτήματα μας και οι τρόποι δράσης μας θα καθοριστούν σε συγκέντρωση μας με δημοκρατικές διαδικασίες , που θα προγραμματιστεί μετά από την εγγραφή νέων μελών στην πρωτοβουλία μας.
 
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ
 
Υ.Γ. Αυτήν την ανακοίνωση την έγραψε και την διακινεί η επιτροπή για την δημιουργία της ανεξάρτητης πρωτοβουλίας για την δραστηριοποίηση των ανέργων, που αποτελείται (η επιτροπή) από ανέργους που κουράστηκαν να αντιμετωπίζουν μόνοι τους το φάσμα της ανεργίας και ψάχνουν να βρουν συναγωνιστές πιστεύοντας ότι «η δύναμη εν τη ενώσει »
 
Για επικοινωνία με την επιτροπή πρωτοβουλίας :
http://oxistinanergia.blogspot.com/ E-mail : oxistinanergia@yahoo.gr