Με πρωτοβουλία Βουλευτή και εισηγητή του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας Ανάπτυξης ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Πιπεργιά, οι βουλευτές Δημήτρης Πιπεργιάς, Βασίλης Κεγκέρογλου, Αλέξανδρος Ακριβάκης, Βασίλης Τόγιας Ροδούλα Ζήση, και Χρήστος Πρωτόπαπας, κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή, προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, σχετικά με το αίτημα της «Αλουμίνιον της Ελλάδος» για την παράταση της προνομιακής σύμβασης παροχής ηλεκτρικής Ενέργειας από τη ΔΕΗ. Στην ερώτησή τους οι βουλευτές καλούν την κυβέρνηση να απαντήσει πως προτίθεται να αντιμετωπίσει το αίτημα της «Αλουμίνιον της Ελλάδος» για την ανανέωση της σύμβασης. Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Με την υπ. αριθμ. 2558/26.09.05 ερώτηση, που απευθύναμε στους υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομίας και Οικονομικών, θέταμε το ερώτημα αν είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης να υιοθετήσει το αίτημα της Αλουμίνιον της Ελλάδος» να παραταθεί η προνομιακή σύμβαση με την οποία προμηθεύεται ηλεκτρική ενέργεια από την ΔΕΗ.
Στην υπ αρίθμ. 17953/27-9-2005 απάντηση του Υπουργού Ανάπτυξης, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι: «Η Διοίκηση της εταιρίας (σ.σ. της ΔΕΗ) είναι η μόνη αρμόδια για να αποφασίσει την τιμολογιακή πολιτική για τους μεγάλους καταναλωτές της μέσα στο πλαίσιο της νέας απελευθερωμένης αγοράς ηλεκτρισμού».
Όταν όμως ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Δημήτριος Μανιατάκης, μεσούσης της πρόσφατης κακοκαιρίας και ενώ πολλές περιοχές της χώρας ήταν βυθισμένες στο σκοτάδι, ζήτησε αύξηση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος, μπροστά στην γενική κατακραυγή, ο Υπουργός Ανάπτυξης, δήλωνε ότι η Κυβέρνηση είναι αυτή που θα αποφασίσει για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.
Με προχθεσινές δηλώσεις τους, οι ιδιοκτήτες της «Αλουμίνιον της Ελλάδος», έθεσαν εκ νέου το θέμα της τιμολόγησης του ηλεκτρικού ρεύματος προτείνοντας τη λύση του ειδικού τιμολογίου και κάλεσαν την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της σε ενδεχόμενα προβλήματα στη λειτουργία της επιχείρησης σε περίπτωση που δεν συμφωνήσει η ΔΕΗ για παράταση της σύμβασης του ειδικού τιμολογίου.
Η κυβέρνηση, όμως, παρά τα προβλήματα που δημιουργούνται τόσο για την προοπτική της «Αλουμίνιον της Ελλάδος», όσο και στα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ, από την παράταση αυτής της εκκρεμότητας, δεν παίρνει καμία θέση, επικαλούμενη την αυτονομία της ΔΕΗ.
 
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
Πως προτίθεται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση το αίτημα της «Αλουμίνιον της Ελλάδος» να παραταθεί η σύμβαση με την οποία προμηθεύεται ηλεκτρική ενέργεια από την ΔΕΗ;
Πως σκοπεύει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα λειτουργίας της «Αλουμίνιον της Ελλάδος», σε περίπτωση που δεν συμφωνήσει η ΔΕΗ για παράταση της σύμβασης;»