Ο Σταύρος Καρκαλέτσης σχολιάζει την απάντηση που έδωσε το Υπουργείο Υγείας σχετικά με την έλλειψη αγροτικών ιατρών στην Εύβοια.

 

Ύστερα από  περιοδεία του αντιπροέδρου/πολιτευτή Ευβοίας ΛΑ.Ο.Σ. Σταύρου Καρκαλέτση στην Καρυστία, είχε προωθηθεί στη Βουλή στις 15 Ιανουαρίου το θέμα της συχνής απουσίας/ανυπαρξίας αγροτικών γιατρών σε δυσπρόσιτα χωριά του νομού Ευβοίας, με αφορμή το σχετικό πρόβλημα που ενέσκηψε στον Πλατανιστό. Οι βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ. Άδωνις Γεωργιάδης και  Θανάσης Πλεύρης, κατέθεσαν τότε σχετική ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας, ζητώντας εν ανάγκει και νομοθετική ρύθμιση, ώστε να κλείσουν τα «παραθυράκια» του νόμου και οι αγροτικοί γιατροί να υπηρετούν πραγματικά στα χωριά που τοποθετούνται.

Στην απάντηση του υφ/γού Υγείας Γεώργιου Παπαγεωργίου στους Άδωνι Γεωργιάδη και Θανάση Πλεύρη, αναφέρονται τα εξής:
«Σε περίπτωση παραίτησης πριν τη συμπλήρωση της υπηρεσίας υπαίθρου, έχει προβλεφθεί οι γιατροί να μην έχουν περαιτέρω δικαίωμα επιλογής ιατρείων, αλλά να τοποθετούνται κατά την κρίση  της υπηρεσίας και βάσει των αναγκών που υπάρχουν. Κατά τη διάρκεια της απουσίας γιατρού, το Νοσοκομείο που εποπτεύει το περιφερειακό ιατρείο, μεριμνά και αναθέτει σε άλλο γιατρό όμορου ιατρείου την τακτική και εβδομαδιαία κάλυψη ιατρικής περίθαλψης. Όσον αφορά το περιφερειακό ιατρείο Πλατανιστού Ευβοίας που εποπτεύεται από το Νοσοκομείο Καρύστου, για τη θέση που είναι κενή υποβλήθηκαν αιτήσεις μέχρι 16 Φεβρουαρίου και θεωρούμε ότι μετά την ημερομηνία αυτή η θέση θα καλυφθεί.»
Ανταπαντώντας στην θέση του υπουργείου Υγείας, ο Σταύρος Καρκαλέτσης δήλωσε: «Το έχουμε πάρει πιά στον ΛΑ.Ο.Σ. απόφαση: Αυτήν την κυβέρνηση άλλα την ρωτούμε και για άλλα μας απαντά! Ο υφυπουργός μας επισημαίνει πως αν η πρώτη επιλογή των αγροτικών γιατρών δεν τους αρέσει, παραιτούνται, αλλά την επόμενη φορά υπηρετούν πραγματικά εκεί που τοποθετούνται, άνευ δικαιώματος επιλογής. Μα, αυτό ακριβώς ζητούμε να καταργηθεί! Ο αγροτικός γιατρός, όπου τοποθετείται να υπηρετεί! Από την πρώτη φορά! Εξαιρέσεις να γίνονται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως ασθένεια ή άκρως σημαντικό οικογενειακό πρόβλημα. Αν δεν γίνει αυστηρότερο το καθεστώς, απομακρυσμένα χωριά όπως ο Πλατανιστός και δεκάδες άλλα σε ολόκληρη την Εύβοια, θα συνεχίσουν να βλέπουν γιατρό μια φορά την εβδομάδα, με τα γνωστά και σε βάρος της υγείας των πολιτών αποτελέσματα…»