Επιστολή – απάντηση έστειλε στο «ΕΘΝΟΣ» την οποία και δημοσιεύει η εφημερίδα, ο Χαράλαμπος Μανιάτης, σχετικά με το ρεπορτάζ για τις υπερτιμολογήσεις επί θητείας του στην Περιφέρεια Αττικής. Συγκεκριμένα η επιστολή του κ.Μανιάτη είναι η παρακάτω:

«Αξιότιμε κύριε Χαρβαλιά,

Γιάννης Μπουροδήμος, Υποψήφιος Βουλευτής Εύβοιας ΚΙΝΑΛ - 2019

Με έκπληξη και αγανάκτηση διάβασα στην έγκριτη εφημερίδα «Εθνος της Κυριακής» το άρθρο του συνεργάτη σας, δημοσιογράφου κ. Ηλία Μαρούτση, το οποίο βρίθει ανακριβειών, που δεν συνάδουν αφενός με το ήθος μου και τον εν γένει πολιτικό μου βίο και αφετέρου με το επίπεδο της εφημερίδας την οποία διευθύνετε.

Αισθάνομαι, λοιπόν, την υποχρέωση και την ανάγκη να απαντήσω σε αυτό το αναληθές δημοσίευμα, ζητώντας από εσάς, στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, που γνωρίζω πολύ καλά ότι εδώ και χρόνια υπηρετείτε, αυτή η απάντησή μου να τύχει της δέουσας προσοχής και ανάδειξης.

Σας επισημαίνω, λοιπόν, τα εξής:

1. Ο Ν. 3614/07 καθορίζει επακριβώς με ποια διαδικασία αξιολόγησης εντάσσονται οι «Πράξεις» των δικαιούχων στο ΕΣΠΑ, οι οποίες ως σύννομες ακολουθούν το εθνικό και ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο.

2. Ο τρόπος κατασκευής έργων (Μελέτη – Κατασκευή) και ο προϋπολογισμός τους δεν αποφασίζονται από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης (ΕΥΔ) των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης, ούτε φυσικά από τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Αττικής. Στη συγκεκριμένη δε περίπτωση το σύστημα δημοπράτησης, η μελέτη και ο προϋπολογισμός των έργων των Παιδικών Σταθμών έχουν την έγκριση του ΥΠΕΧΩΔΕ.

3. Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής ούτε προκήρυξαν ούτε δημοπράτησαν ούτε εκτελούν έργα Παιδικών Σταθμών.

4. Η λειτουργία της Διαχειριστικής Αρχής διαχρονικά, αλλά και στην προκειμένη περίπτωση, ήταν η θεσμικά προβλεπόμενη, και αυτό της επιτρέπει να επιτυγχάνει και πρωτιές στην απορροφητικότητα του ΠΕΠ 2000-2006, αλλά και να κατακτά στόχους προτεραιοτήτων του ΕΣΠΑ με θετικότατες γνώμες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

5. Οι θέσεις των εργοληπτών που -σε συνεργασία με τον συντάκτη σας- υπερασπίζονται το δημόσιο χρήμα αφορούν στον μη συντονισμό τους στην καταληκτική ημερομηνία προσφορών, που αποφάσισαν οι Δήμοι, και τούτο από μένα δεν σχολιάζεται.

6. Για όλα αυτά τα αυτονόητα, εάν ο συντάκτης σας είχε ρωτήσει την ΕΥΔ / ΠΕΠ ΑΤΤΙΚΗΣ, θα είχε ενημερωθεί. Αντ’ αυτού όμως προτίμησε να εμπλέξει την τεχνοκρατική λειτουργία του ΕΣΠΑ με την επιλογή μου στο πρόσωπο της υποψηφίας προέδρου της ΝΔ, κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, αναδεικνύοντας έτσι ευεξήγητες προθέσεις.

Κατόπιν όλων αυτών τονίζω: Οι πράξεις της Διοικήσεως ή είναι νόμιμες και ισχύουν ή είναι παράνομες και καταπίπτουν. Ή, λοιπόν, ενήργησα κατά νόμον με την αυτοδιοικητική μου παιδεία, χωρίς να διαχωρίζω τους Δημάρχους, ή παρέβην τον νόμο και για τούτο υπάρχουν συνέπειες.

Στην πρώτη περίπτωση, όμως, ποιος θα αποκαταστήσει την τρωθείσα αξιοπρέπειά μου από τους αστήρικτους και συκοφαντικούς υπαινιγμούς του συντάκτη σας;

Με την προσήκουσα τιμή,
Χαράλαμπος Μανιάτης

Υ.Γ.: Και κάτι ευτράπελο. Οπως με ενημέρωσε η Διαχειριστική Αρχή, η πρόταση του Δήμου Γέρακα είναι θετικά αξιολογημένη. Και απορώ πώς ο Δήμαρχος τρεις μήνες μετά δεν το γνωρίζει. Ετσι για να… προσχωρήσω και εγώ στη «λογική» του συντάκτη σας, στις 26 θετικά αξιολογημένες προτάσεις μόνον οι 14 είναι γαλάζιες».