Στα πλαίσια της πανελλαδικής 24ωρης απεργίας ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, το ΠΑΜΕ θα πραγματοποιήσει αύριο στην πλατεία Αγοράς στη Χαλκίδα συγκέντρωση στις 11.00 το πρωί. Εν τω μεταξύ, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του την κίνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης αντρών και γυναικών. Όπως αναφέρεται:

 

«Το έγκλημα ολοκληρώθηκε. Η εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης γυναικών και αντρών εργαζομένων ανοίγει το δρόμο ώστε η ασφάλιση των δημοσίων υπαλλήλων να μην έχει πλέον κοινωνικό χαρακτήρα, αλλά να αποτελεί σύστημα επαγγελματικών συντάξεων.
Άμεση πρώτη συνέπεια αυτής της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είναι το παραπέρα χτύπημα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των γυναικών εργαζομένων στο Δημόσιο. Δεκάδες χιλιάδες είναι αυτές που θα δουν να αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από 5 έως και 17 χρόνια. Όμως η κύρια αρνητική συνέπεια για το σύνολο των εργαζομένων στο Δημόσιο είναι ότι η ασφάλισή τους παύει να θεωρείται κοινωνική και χαρακτηρίζεται «επαγγελματική». Αυτό σημαίνει ότι παύει να έχει την εγγύηση του κράτους, ενώ ο τρόπος λειτουργίας της και το περιεχόμενό της (παροχές, τρόποι υπολογισμού της σύνταξης, όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και άλλα) θα ορίζονται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι εξελίξεις που θα σηματοδοτήσει η ενσωμάτωση όσων προβλέπει η δικαστική απόφαση στο Εθνικό Δίκαιο έρχονται να συμπληρώσουν την αντιασφαλιστική νομοθεσία με την οποία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν διαχρονικά φορτώσει τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου αποτελεί την αναπόφευκτη συνέχεια μιας σειράς αντιασφαλιστικών παρεμβάσεων (αύξηση των ορίων ηλικίας, μείωση των συντάξεων κλπ.) από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού, στη βάση της πολιτικής της ΕΕ, τις οποίες νομιμοποίησαν με τη στάση τους οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες.
Οι επιπτώσεις
Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου υπολογίζεται ότι θίγει πάνω από 100 χιλιάδες εργαζόμενες στο Δημόσιο, οι οποίες δεν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης.
Αυτό σημαίνει ότι:
Πρώτον, αυξάνονται τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών εργαζομένων που έχουν ασφαλιστεί την περίοδο 1983-1992 από τα 60 στα 65 χρόνια. Σημειώνεται ότι για τις ασφαλισμένες από το 1993 και μετά το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης έχει ήδη αυξηθεί στα 65 χρόνια, όπως και των αντρών.
Δεύτερον, για τις ασφαλισμένες από το 1993 και μετά χειροτερεύουν τα ειδικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης (αφορούν μητέρες ανηλίκων και τρίτεκνες). Ειδικότερα σήμερα μητέρες ανηλίκων μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με 20 χρόνια υπηρεσίας στο 55ο έτος της ηλικίας τους. Με την απόφαση το όριο ηλικίας ανεβαίνει στο 65ο έτος. Για μειωμένη σύνταξη οι μητέρες ανηλίκων με 20 χρόνια υπηρεσίας συνταξιοδοτούνται στο 50ό έτος της ηλικίας τους. Με την ανατροπή αυτή το όριο ηλικίας ανεβαίνει στο 60ό έτος.
Τρίτον, η απόφαση θίγει και τα ειδικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης κάποιων γυναικών που έχουν ασφαλιστεί την περίοδο 1983-1992 αλλά δεν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα. Οι μητέρες ανηλίκων με 25 έτη υπηρεσίας συνταξιοδοτούνται στο 50ό έτος της ηλικίας τους. Με την απόφαση το όριο ηλικίας ανεβαίνει στο 65ο έτος. Οι μητέρες με τρία παιδιά με 20 χρόνια υπηρεσίας συνταξιοδοτούνται χωρίς όριο ηλικίας. Με την απόφαση απαιτούνται ή τα 37 χρόνια υπηρεσίας χωρίς όριο ηλικίας ή το 65ο έτος. Γυναίκες που δικαιούνται μειωμένη σύνταξη για άλλους λόγους μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με 25 χρόνια υπηρεσίας στο 55ο έτος της ηλικίας τους. Με την απόφαση το όριο ηλικίας ανεβαίνει στο 60ό έτος».