Την εκλογή από τη βάση προέδρου του Κινήματος την Κυριακή 18 Μαρτίου αποφάσισε ομοφώνως το Πολιτικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. Θα προηγηθεί Εθνική Συνδιάσκεψη, την Παρασκευή 9 και Σάββατο 10 Μαρτίου στο ΣΕΦ, και εν συνεχεία σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, το μεσημέρι του Σαββάτου, για την επικύρωση των υποψηφιοτήτων, οι οποίες πρέπει να πληρούν όλους τους όρους του Καταστατικού του Κινήματος.

Στην εισήγησή του ο Γιώργος Παπανδρέου τάχθηκε εμμέσως υπέρ της εκλογής από τη βάση λέγοντας: «Η ενότητά μας πρέπει να στηρίζεται σε γερές βάσεις. Σε αρχές και αξίες. Όλοι οφείλουμε να εγγυηθούμε τις δημοκρατικές κατακτήσεις στο Κίνημά μας. Αυτές αποτελούν τον συνδετικό κρίκο, ό,τι μας συνδέει με την Ελληνική κοινωνία, με τον κάθε πολίτη. Η προσπάθεια του καθενός μας, οι θεμιτές φιλοδοξίες του καθενός, θα κριθούν στην κοινωνία».

Επίσης, προανήγγειλε διάλογο εφ’ όλης της ύλης στην Εθνική Συνδιάσκεψη σημειώνοντας: «Το επόμενο Σαββατοκύριακο έχουμε την Εθνική Συνδιάσκεψη. Θα συζητήσουμε ανοιχτά για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Θα αξιολογήσουμε την πορεία μας και θα διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο ευθύνης για το μέλλον».

Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την εκτίμηση ότι το περιβάλλον για τη χώρα είναι πλέον πιο σταθερό και ανέφερε ότι «μέσα σε αυτό το περιβάλλον κινούμαστε και εμείς, το Κίνημά μας». Όπως τόνισε, «με γνώμονα το συμφέρον της χώρας, πρέπει να προχωρήσουμε στην υλοποίηση των αποφάσεών μας», ενώ προσέθεσε πως το ΠΑΣΟΚ δεν έχει λόγο ύπαρξης, αν δεν προασπίζεται το δημόσιο συμφέρον.

Βρέθηκαν τα χρήματα

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάνος Μπεγλίτης, ερωτηθείς εάν μπορεί να υποστηριχθεί οικονομικά η εκλογή από τη βάση, ανέφερε ότι προς το τέλος της σημερινής συνεδρίασης συμμετείχε στις εργασίες ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ Ροβέρτος Σπυρόπουλος.

Ο κ. Σπυρόπουλος ενημέρωσε για τα αποτελέσματα συνάντησης που είχαν ο ίδιος και ο γενικός διευθυντής της ΝΔ με τον υπουργό Οικονομικών και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ.Βενιζέλο σχετικά με το θέμα της τροπολογίας για την αποδέσμευση της τέταρτης δόσης, του 2011, για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, αναφέροντας ότι στόχος είναι να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή την προσεχή Τρίτη.

Ο Πάνος Μπεγλίτης υπενθύμισε ότι σε πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας υπήρξε ευρύτερη συμφωνία, συναίνεση και συνεννόηση των πολιτικών κομμάτων και της Αριστεράς, σε σχέση με την απεμπλοκή μιας εκ των οφειλόμενων δόσεων του 2011. Ο εκπρόσωπος είπε ότι για το ΠΑΣΟΚ το ποσό αυτό ανέρχεται σε 5 εκατ. ευρώ.

Εκτίμησε ότι θα ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, που «είναι αναγκαία για την ομαλή λειτουργία των κομμάτων, γιατί η κρατική επιχορήγηση ενισχύει τα πολιτικά κόμματα ως δημοκρατικούς θεσμούς και άρα τη δημοκρατία, ασφαλώς με προϋποθέσεις διαφάνειας και λογοδοσίας στην πολιτεία και την κοινωνία, από την πλευρά των κομμάτων».

Ερωτηθείς εάν ετέθη στη συνεδρίαση θέμα ηθικού ασυμβίβαστου για το γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος Μιχάλη Καρχιμάκη, ο κ. Μπεγλίτης σημείωσε ότι «κανένα τέτοιο θέμα δεν ετέθη άμεσα ή έμμεσα από το σύνολο των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου» και πρόσθεσε πως «ασφαλώς οι εξ αγχιστείας συγγενικές σχέσεις δεν μπορούν να ενοχοποιούνται και να ποινικοποιούνται».

«Είμαστε βέβαιοι όλοι ότι οι διαδικασίες θα τηρηθούν στο ακέραιο, έχοντας ως γνώμονα το σεβασμό του Καταστατικού του κινήματος», συμπλήρωσε.

Επιπλέον, ο κ. Μπεγλίτης είπε ότι δεν συζητήθηκε το θέμα των διαγραφέντων και πως δεν υπάρχει κάτι νεότερο επ’ αυτού.

in.gr