Συγκέντρωση διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Εύβοιας του ΚΚΕ για τις μετεκλογικές εξελίξεις και τις θέσεις του κόματος, στο θέατρο «Παπαδημητρίου» στη Χαλκίδα. Ομιλητής ήταν ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος.

Ανάμεσα σε άλλα, στην ομιλία του ο Γ. Μαρίνος σημείωσε:

«Πώς κρίνουμε το εκλογικό αποτέλεσμα; Παίρνουμε υπόψη μας: Τον επαναστατικό χαρακτήρα του ΚΚΕ. Τα εμπόδια, τα εκβιαστικά διλήμματα που πρέπει να ξεπεράσει ένας εργαζόμενος για να συναντηθεί στην κάλπη με το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Πρόκειται για μια δύσκολη διαδικασία και είναι ανάγκη να κατανοηθεί ότι η μετακίνηση ψηφοφόρων προς το ΚΚΕ δεν έχει σχέση με τη μετακίνηση που γίνεται μεταξύ των αστικών ή και των οπορτουνιστικών κομμάτων. Εχει μεγάλες απαιτήσεις. Χρειάζεται ένα σχετικά υψηλό επίπεδο συνείδησης της θέσης τους στην κοινωνία, υψηλό επίπεδο συνείδησης της αναγκαιότητας να συμμετάσχουν στην οργανωμένη πάλη, να συγκρουστούν με την πλουτοκρατία και την αντιλαϊκή πολιτική, να επιλέξουν τον άλλο δρόμο ανάπτυξης που αντιστοιχεί στα δικά τους συμφέροντα.

Δεύτερο στοιχείο που πρέπει να κατανοηθεί είναι ότι εμείς δεν έχουμε αυταπάτες πως μπορεί να είναι συνεχώς αυξητικό το εκλογικό ποσοστό. Θα έχουμε περιόδους ανόδου, αλλά και περιόδους κάμψης, υποχώρησης, ανάλογα με το επίπεδο της ταξικής πάλης, ανάλογα με τις συνθήκες μέσα στις οποίες δίνονται οι μάχες. Πολύ περισσότερο δεν προσδοκούμε να κατακτήσει ο λαός την εξουσία μέσα από τη συνεχή αύξηση των εκλογικών ποσοστών.

Παλεύουμε μέσα ή δίπλα σε ένα επαναστατικό κόμμα και έχουμε υποχρέωση να συμβάλλουμε στην οργάνωση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, στην ανάπτυξη της καθημερινής πάλης και στον εμπλουτισμό της πολιτικής πείρας, στην ταξική διαπαιδαγώγηση και στη συνειδητοποίηση της αναγκαιότητας της επαναστατικής ανατροπής, προετοιμαζόμενοι συστηματικά, απαιτητικά για το σκοπό αυτό.

Μπορούμε να παλέψουμε από καλύτερες θέσεις
Πώς εκτιμά το Κόμμα μας το αποτέλεσμα; Το αποτέλεσμα είναι αναντίστοιχο σε σχέση με τις θετικές διεργασίες που γίνονται μέσα στο λαό, είναι αναντίστοιχο με το κύρος και την εκτίμηση που έχουν για το ΚΚΕ πλατιές εργατικές – λαϊκές δυνάμεις. Αλλά αυτές οι θετικές διεργασίες είναι ποιοτικός δείκτης που δείχνει ότι παρότι η σκέψη χιλιάδων εργαζομένων δεν έφτασε μέχρι του σημείου της επιλογής του ΚΚΕ, περιέχει στοιχεία αποδοχής των θέσεων του Κόμματος, θετική εκτίμηση για τη δράση του, κατανόηση της πραγματικότητας που λέει ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κινούνται στην ίδια κατεύθυνση, ακολουθούν την ίδια πορεία στο NATO και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, υπηρετούν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας.

Το βήμα αυτό έχει γίνει με τη δική μας δουλειά, με τη δουλειά των μελών και των φίλων του ΚΚΕ, με τη συμβολή χιλιάδων εργαζομένων και έχουμε υποχρέωση να επιμείνουμε να ολοκληρωθεί, να συστρατευτούν αυτές οι δυνάμεις με το ΚΚΕ και το ταξικό κίνημα, να παλέψουμε μαζί. Το αποτέλεσμα δείχνει ότι το ΚΚΕ έχει κατακτήσει ένα σημαντικό επίπεδο αντοχής. Αντοχή σε επιθέσεις, σε πιέσεις. Ιδεολογική αντοχή, αντοχή στη στρατηγική, στις θέσεις, στην τακτική μέσα στο εργατικό, στο μαζικό κίνημα.

Συμπέρασμα: To εκλογικό αποτέλεσμα, η δουλειά που έχει γίνει όλα τα χρόνια και οι θετικές διεργασίες που διαπιστώνουμε μέσα στο λαό, η πείρα από την οργάνωση των αγώνων, οι οργανωμένες δυνάμεις μέσα στο εργατικό – λαϊκό κίνημα και η επιρροή του ΚΚΕ σε αυτές αποτελούν βάση για να παλέψουμε από καλύτερες θέσεις, με εφόδιο τη στρατηγική, την πολιτική του Κόμματος.

Η πλουτοκρατία επιτίθεται με όλα τα μέσα
Τι κάνει ο αντίπαλος; Κρίνει με τη δική του στρατηγική, με τους δικούς του στόχους, εκτιμώντας με ταξικό κριτήριο ότι το ΚΚΕ μπαίνει εμπόδιο στο κεφάλαιο, στους στόχους του, στην αντιλαϊκή πολιτική. Επομένως, πρέπει να το χτυπήσει με όλα τα μέσα. Να το χτυπήσει με ψέματα, να το συκοφαντήσει, να περάσει τις επιθυμίες του ως πραγματικότητα και να επιδράσει ακόμα και στις γραμμές του Κόμματος, στους φίλους, στους ψηφοφόρους του, στις λαϊκές δυνάμεις. Γι’ αυτό επέλεξε τον εξής δρόμο: Παρουσιάζει το αποτέλεσμα σαν ήττα του ΚΚΕ και χρησιμοποιεί αυτή τη θέση σαν αξίωμα για να τεκμηριώσει ψευδώς ότι το ΚΚΕ έχει πρόβλημα.

Γιατί επιτίθεται ο αντίπαλος; Τι παίρνει υπόψη του; Οτι η πολιτική, η πάλη του ΚΚΕ πιάνουν τόπο, είναι η κινητήρια δύναμη της λαϊκής αντίστασης, του διεκδικητικού αγώνα. Δεν μπορούν να καταπιούν ότι ένα επαναστατικό κόμμα, που αντιπαλεύει το εκμεταλλευτικό σύστημα, τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις και την αντιλαϊκή πολιτική, είναι τρίτη δύναμη στο κοινοβούλιο, αποκαλύπτει, εμποδίζει αντιλαϊκά μέτρα, τροφοδοτεί θετικές διεργασίες μέσα στο λαό. Δεν μπορούν να καταπιούν ότι το ΚΚΕ διαθέτει σημαντικές δυνάμεις στο εργατικό κίνημα, στην αγροτιά, στους μικρούς επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους, στη νεολαία. Δεν μπορούν να καταπιούν ότι το ΚΚΕ επιδρά στις λαϊκές συνειδήσεις, επιδρά στις λαϊκές δυνάμεις ακόμα και όταν δεν κάνουν το αποφασιστικό βήμα.

Η αστική τάξη, οι πολιτικοί της εκπρόσωποι, οι αντικομμουνιστές ανησυχούν από την πάλη του ΚΚΕ γιατί εκτιμούν την αδυναμία του συστήματος να ικανοποιήσει τις λαϊκές ανάγκες. Φοβούνται την πάλη του ΚΚΕ στις συνθήκες της κρίσης που χειροτερεύει την κατάσταση της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων. Φοβούνται το ξεπέρασμα των ψεύτικων διλημμάτων, της μοιρολατρίας, την επιτάχυνση των αλλαγών στις εργατικές – λαϊκές συνειδήσεις σε συνδυασμό με την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος.

Η επίθεση κατά του ΚΚΕ μπορεί να γυρίσει και θα γυρίσει σε βάρος τους στο βαθμό που την αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά, με τόλμη και σταθερότητα, σαν μία γροθιά. Με πλατύ διαφωτιστικό άνοιγμα, με ουσιαστική συζήτηση μέσα στους εργασιακούς χώρους και στις λαϊκές γειτονιές ώστε με τεκμηριωμένα επιχειρήματα να αποκαλύψουμε ότι χτυπούν το ΚΚΕ γιατί είναι ο συνεπής, αταλάντευτος υπερασπιστής των λαϊκών συμφερόντων, που συγκρούεται με το βάρβαρο καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, με τα μεγάλα συμφέροντα και την αντιλαϊκή πολιτική, διεκδικώντας τα λαϊκά δικαιώματα, ανοίγοντας το δρόμο για εξουσία που θα εκφράζει τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων για οργάνωση της οικονομίας, για ανάπτυξη που θα ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες.

Θα γυρίσει σε βάρος τους στο βαθμό που πρωτοστατήσουμε στην οργάνωση της εργατικής τάξης και των λαϊκών δυνάμεων, στην ανάπτυξη μαζικών, καλά οργανωμένων αγώνων για τα προβλήματα που καίνε το λαό, στο βαθμό που πρωτοστατήσουμε όλοι μας για την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης στο εργατικό κίνημα, για την ανασύνταξή του. Μπορούμε να ανταποκριθούμε, διαθέτοντας όλες μας τις δυνάμεις, ξεπερνώντας δυσκολίες και εμπόδια, συνειδητοποιώντας βαθιά τη σοβαρότητα των πολιτικών εξελίξεων, τη σημασία της πιο δυναμικής στήριξης του ΚΚΕ και της προώθησης της πολιτικής του πρότασης.

Απολογητές του αντιλαϊκού δρόμου ανάπτυξης
Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για να επιβάλει στη σκέψη του λαού τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης και την αντιλαϊκή πολιτική σαν το μοναδικό δρόμο και για το κεφάλαιο και για την εργασία. Επιδιώκει να κάνει συνένοχη την εργατική τάξη, να κάνει συνένοχο το λαό. Γι’ αυτό εκβιάζει και επιχειρεί να περάσει ότι η άρνηση της καπιταλιστικής οικονομίας, η εναντίωση στην εκμετάλλευση και η πάλη για την κατάργησή της είναι κολάσιμη πράξη, είναι αντιδημοκρατική μεθόδευση.

Πρόκειται για φυσιολογική στάση των απολογητών του συστήματος, των εκπροσώπων της πλουτοκρατίας και των ιμπεριαλιστικών ενώσεων. Εχουμε υποχρέωση να ξεφτίσουμε αυτές τις θέσεις, να αφοπλίσουμε αυτές τις απειλές. Εχουμε υποχρέωση να αποκαλύψουμε στους εργαζόμενους τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ και των άλλων αστικών και οπορτουνιστικών κομμάτων και να συμβάλουμε στην ουσιαστική συζήτηση για τη σύγκριση των δύο δρόμων ανάπτυξης.

Υπερασπίζονται, μαζί με τους εφοπλιστές, τους βιομηχάνους, τους τραπεζίτες, το καπιταλιστικό σύστημα. Την εξουσία του κεφαλαίου και τη διατήρηση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής, στις πηγές του πλούτου.

Τι έφερε αυτό το σύστημα, αυτός ο δρόμος ανάπτυξης στους εργαζόμενους, στο λαό; Εφερε, φέρνει και θα φέρνει ανεργία, όπως γίνεται σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο γιατί η ανάπτυξη στηρίζεται στο κέρδος των καπιταλιστών και η αναρχία είναι στο μεδούλι του συστήματος. Εφερε, φέρνει και θα φέρνει φτώχεια, σημαδεύεται και θα σημαδεύεται από τους χαμηλούς μισθούς και συντάξεις, από την αντιμετώπιση της Υγείας, της Παιδείας, της Πρόνοιας σαν εμπορεύματος.

Δεν μπόρεσε, δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις λαϊκές ανάγκες που διευρύνονται συνεχώς. Σημαδεύεται από την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, την εργοδοτική και κρατική τρομοκρατία. Το ξεκλήρισμα της μικρής αγροτιάς, το στραγγαλισμό των μικρών επιχειρηματιών. Χαρακτηρίζεται από τις διακρίσεις και την ανισοτιμία σε βάρος των γυναικών, υπονομεύει το μέλλον της νέας γενιάς. Είναι η βάση των οικονομικών κρίσεων και των ιμπεριαλιστικών πολέμων. Αυτή είναι η αστική δημοκρατία, αυτός είναι ο αστικός κοινοβουλευτισμός. Εχει ταξικό χαρακτήρα και αποτελεί μηχανή εκμετάλλευσης και καταπίεσης της εργατικής τάξης από την αστική τάξη, μηχανή καταστολής των εργαζομένων από μια χούφτα καπιταλιστές.

Δύναμη στην καθημερινότητα η πάλη για το σοσιαλισμό
Οι κομμουνιστές επιμένουν. Παλεύουν για τη Λαϊκή εξουσία και οικονομία, για το Σοσιαλισμό. Αυτό τους δίνει δύναμη στην καθημερινή πάλη, για κάθε πρόβλημα.

Η πρόταση του ΚΚΕ στηρίζεται στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, αυτές συμπυκνώνει, αυτές εκφράζει, αυτές είναι το κριτήριο, το κίνητρο της ανάπτυξης που υπερασπίζεται.

Ανάπτυξη προς όφελος των πολλών, αυτών που παράγουν τον πλούτο και τους ανήκει, όχι ανάπτυξη προς όφελος των παρασίτων, που ζούνε στα παλάτια, καταληστεύοντας το λαό.

Ανάπτυξη που θα στηρίζεται στην κοινωνική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και στον κεντρικό σχεδιασμό γιατί αυτή η ανάπτυξη μπορεί να εξασφαλίσει το δικαίωμα στην πλήρη – σταθερή εργασία, μισθό – σύνταξη, κοινωνικές υπηρεσίες, μόρφωση, πολιτισμό, αθλητισμό, εξασφάλιση όλων των μέσων που επιτρέπουν να ζούνε η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα χωρίς ανασφάλεια και αγωνία για την επόμενη μέρα. Υπάρχει πείρα. Η συκοφαντία του Σοσιαλισμού δεν μπορεί να διαγράψει τις κατακτήσεις, τα επιτεύγματα. Μελετάμε και διδασκόμαστε από αυτή την πείρα, συνεχίζοντας τον αγώνα μας, με πίστη στην εργατική τάξη, με αφοσίωση στο Κομμουνιστικό Κόμμα και στη στρατηγική του, με εμπιστοσύνη στις λαϊκές δυνάμεις».