Με πρωτοβουλία Βουλευτή και εισηγητή του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) Ανάπτυξης ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Πιπεργιά, οι βουλευτές Δημήτρης Πιπεργιάς, Βασίλης Κεγκέρογλου, Ροδούλα Ζήση, και Χρήστος Πρωτόπαπας, κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή, προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, σχετικά με τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Στην ερώτησή τους οι βουλευτές αναφέρονται στις συνέχεις αναφορές, διαφορών κυβερνητικών και πολιτικών παραγόντων, για την αναγκαιότητα αύξησης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, προκειμένου να καταστεί δυνατή η λειτουργία της απελευθερωμένης αγοράς ενέργειας. Ερωτούν τον αρμόδιο υπουργό ποια τιμολογιακή πολιτική θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και αν πρόκειται να αναπροσαρμοσθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ. Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Συνεχείς είναι πλέον οι αναφορές, διαφόρων κυβερνητικών και υπηρεσιακών παραγόντων, για την αναγκαιότητα αύξησης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, προκειμένου να καταστεί δυνατή η λειτουργία της απελευθερωμένης αγοράς ενέργειας. Η δυσκολία ένταξης στο διασυνδεδεμένο σύστημα της μονάδας των ΕΛΠΕ στην Θεσσαλονίκη και η προσπάθεια διαμόρφωσης ελκυστικών όρων για την επιτυχία των διαγωνισμών κατασκευής νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από ιδιώτες, έχουν θέσει με έντονο τρόπο το θέμα της αναπροσαρμογής των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της ΔΕΗ, στο ΣΜΕΧΑ, παράγοντες της ΔΕΗ, χαρακτήρισαν ιδανική μια ετήσια αύξηση των τιμολογίων κατά 8%, τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να αποκατασταθεί η κερδοφορία της επιχείρησης, που μειώθηκε από τις τιμές των καυσίμων και την εξαγορά των δικαιωμάτων ρύπων. Στο ίδιο μήκος κύματος παράγοντες των ΕΛΠΕ με δηλώσεις τους αναφέρουν ότι είναι ανάγκη να αυξηθούν οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας κατά 25% τα επόμενα 3 – 4 χρόνια.
Κατά την παρουσίαση της νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας των ΕΛΠΕ, ο πρόεδρος του ομίλου, ανέφερε ότι το εργοστάσιο αντιμετωπίζει ακόμη προβλήματα στην πώληση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, γιατί οι τιμές στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλές, απέχουν από τις Ευρωπαϊκές και δεν ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής.
Τις ίδιες απόψεις εκφράζουν με κάθε ευκαιρία, εν’ όψει του διαγωνισμού για την κατασκευή της πρώτης από τις τρεις νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής συνολικής ισχύος 900 MW, όλοι οι ιδιώτες που αναμένεται να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό.
 
Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
Ποια είναι η τιμολογιακή πολιτική που προτίθεται να ακολουθήσει η κυβέρνηση στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, εν’ όψει της κατασκευής μονάδων παραγωγής από ιδιώτες και της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας;
Πρόκειται να αναπροσαρμοσθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ, πότε και πόσο 2006-03-19 00:00:00.000 784 1_x000D_
487 Ένταξη του ΟΑΠ – ΔΕΗ στο ΙΚΑ Με πρωτοβουλία Βουλευτή και εισηγητή του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) Ανάπτυξης ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Πιπεργιά, οι βουλευτές Δημήτρης Πιπεργιάς, Βασίλης Κεγκέρογλου, Ροδούλα Ζήση και Χρήστος Πρωτόπαπας, κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή, προς τον Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, σχετικά με την ενδεχόμενο της ένταξης του ΟΑΠ – ΔΕΗ στο ΙΚΑ. Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης: 2 Ελλάδα 4 ΠΟΛΙΤΙΚΗ politics 2 19/03/2006 2006-03-19 00:00:00.000 2 2 2006-03-19 2006-03-19 2 2 politics.asp content.asp?ID=487 NULL Τελευταία και με αφορμή τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την σύσταση επιτροπής διαλόγου για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος, πληθαίνουν τα δημοσιεύματα και δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων, για την ανάγκη ένταξης του ΟΑΠ – ΔΕΗ στο ΙΚΑ.
Είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση έχει ξεκινήσει, με την γνωστή μέθοδο των διοχετευμένων στον τύπο πληροφοριών, την προετοιμασία της κοινής γνώμης και των εργαζόμενων για την αποδοχή λύσεων που παρουσιάζονται ως αναπόφευκτες.
Ο Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας με πρόσφατες δηλώσεις του, χαρακτήρισε βόμβες, που κινδυνεύουν να εκραγούν, πέντε ασφαλιστικά ταμεία, μεταξύ των οποίων και ο ΟΑΠ – ΔΕΗ. Ταυτόχρονα δημοσιεύτηκαν στον τύπο, απόψεις προερχόμενες από την Κυβέρνηση, σύμφωνα με τις οποίες, ορισμένες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να γίνουν άμεσα και ιδιαίτερα να ενταχθούν στο ΙΚΑ τα ταμεία του ΟΑΠ – ΔΕΗ και του ΤΑΠ – ΟΤΕ, διότι στοιχίζουν ακριβά στον προϋπολογισμό.
Οι απόψεις αυτές συνοδεύτηκαν με στοιχεία που αφορούσαν στην δυσμενή εξέλιξη της σχέσης συνταξιούχων – εργαζομένων και τις μέχρι τώρα επιχορηγήσεις του προϋπολογισμού προς αυτά, χαρακτηρίζοντάς τα ως θνησιγενή που μπορούν να περισωθούν μόνο με την ένταξή τους στο ΙΚΑ.
Στην περίπτωση όμως του ΟΑΠ – ΔΕΗ είναι γνωστό ότι η κάλυψη των ελλειμμάτων προβλέπεται μετά από συμφωνία ασφαλισμένων – κυβέρνησης, έναντι της περιουσίας του ασφαλιστικού φορέα, που είναι ενσωματωμένη στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ, η οποία σύμφωνα με μελέτες ανέρχεται σε 10,2 δις ευρώ. H ενδεχόμενη ενσωμάτωσή του στο ΙΚΑ θα το επιβαρύνει, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη βιωσιμότητα του Ιδρύματος.
 
Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
 
Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η ένταξη του ΟΑΠ – ΔΕΗ στο ΙΚΑ – ΤΕΑΜ, στο πλαίσιο της επιδιωκόμενης αναμόρφωσης του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας;
 
Σκοπεύει η κυβέρνηση να αναιρέσει τις διατάξεις του άρθρου 34 του Ν. 2773/99, με τις οποίες εγγυάται το κράτος τη βιωσιμότητα του ΟΑΠ – ΔΕΗ;»