Ιστορία της Εύβοιας & Σκύρου
Διαβάστε για την ιστορία της Εύβοιας και της Σκύρου. Από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα.
Διαβάστε για την ιστορία της Εύβοιας και της Σκύρου. Από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα.
Ο Ίστβαν Σέτσενι (István Széchenyi) είναι Ούγγρος κόμης που γεννήθηκε στην Βιέννη 21 Σεπτεμβρίου του 1791. Ολοκληρώνοντας την εκπαίδευση του κατετάγη στο στρατό και συμμετείχε στους Ναπολεόντιους πολέμους. Στην συνέχεια ασχολήθηκε με την πολιτική ενώ ήταν και συγγραφέας. Θεωρείται ευρέως ένας από τους μεγαλύτερους [...]
Για όσους δεν το γνωρίζουν, ο Αχιλλέας συνδέεται με την Σκύρο καθώς σύμφωνα με μία εκδοχή εκεί τον είχε κρύψει η μητέρα του μεταμφιεσμένο σε κορίτσι για να μη συμμετάσχει στην εκστρατεία της Τροίας και σκοτωθεί. Οι μάντεις είχαν προβλέψει για τον γιο του [...]
Οι συμμαχικές δυνάμεις έχουν επικρατήσει και οι Γερμανοί κατακτητές αποσύρουν τα στρατεύματα τους από τις πόλεις που είχαν καταλάβει.
Ένα μνημείο του Β΄Παγκοσμίου πολέμου που δεν γνωρίζουμε οι περισσότεροι παρόλο που το έχουμε συναντήσει ή αρκετοί από εμάς το συναντάμε και καθημερινά στο δρόμο μας, είναι ένα Ιταλικό πολυβολείο στην περιοχή Έξω Παναγίτσα Χαλκίδα και πάνω στο δρόμο Χαλκίδας - Αρτάκης.
Απ΄ τα μισά του 17ου αιώνα- και πιο παλιά - τα ιστιοφόρα της Λίμνης αρμενίζαν εμπορικά στις Μαυροθαλασσίτικες πολιτείες... η - κάποτε – «Πόλις των Πόλεων» και τα νησάκια του Μαρμαρά, τους ήτανε γνώριμα πόρτα...
Στη Λίμνη Ευβοίας μίας άλλης εποχής, αυτής του μεσοπολέμου, μας ταξιδεύουν με το άρθρο τους ο ιστοριοδίφης Δημήτρης Αποστόλου - «Ελύμνιος» και η Γιώτα Δαβιδία-Περήφανου. Μία εποχή που η Λίμνη απείχε δύο ώρες ατμοπλοϊκώς από την Χαλκίδα και στην περιοχή ανθούσαν οι επιχειρήσεις λευκόλιθου και η ναυτιλία.
Η Χαλκίδα παρέμεινε υπό Τούρκικη κατοχή 363 ολόκληρα χρόνια από τις 12 Ιουλίου του 1470 και την κατάληψη της από τους Ενετούς μέχρι την παράδοση της στην Ελλάδα του Όθωνα στις 25 Μαρτίου του 1833.
Η Ρωμανιώτικη Εβραϊκή Κοινότητα Χαλκίδας κατά μία εκδοχή θεωρείται η παλαιότερη κοινότητα Εβραίων στην Ευρώπη. Ακόμα και αν σύμφωνα με το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο δεν είναι η αρχαιότερη, είναι όμως η μοναδική στην Ευρώπη που βιώνει στην ίδια πόλη, αδιάκοπα, επί 2.500 χρόνια.
Την Κυριακή 19 Ιανουαρίου 1947, συνέβη στον Ευβοϊκό μία από τις μεγαλύτερες ναυτικές τραγωδίες του 20ου αιώνα. Το επιβατηγό πλοίο «Χειμάρρα» (πρώην S/S Hertha), το οποίο εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκης - Πειραιά, βυθίστηκε παίρνοντας μαζί του στα παγωμένα νερά 385 ανθρώπους.
Το Χαλκιδικό αλφάβητο αποτελεί παραλλαγή του Ελληνικού, δημιουργήθηκε στην Χαλκίδα, μεταφέρθηκε στην αποικία Κύμη στην Ιταλία και από εκεί με μικρές διαφοροποιήσεις στους Ετρούσκους αποτελώντας ουσιαστικά τον πρόγονο του πλέον χρησιμοποιούμενου αλφάβητου παγκοσμίως σήμερα, του λατινικού.
Ο Β’ παγκόσμιος πόλεμος έφερε την Εύβοια όπως και όλη την Ελλάδα υπό Ιταλική και Γερμανική κατοχή σηματοδοτώντας μία περίοδο εξαθλίωσης των κατοίκων αλλά και τη γέννηση της αντίστασης ενάντια στον εισβολέα.
Αρχαία Ελληνική αποικία των Μιλησίων και με έντονο το Ελληνικό στοιχείο μέχρι και το 1922, η Αρτάκη Κυζίκου είναι η αλησμόνητη πατρίδα των κατοίκων της Νέας Αρτάκης Εύβοιας.
Την 29η Αυγούστου 1922 με δύο κουβέρτες και λίγα ρούχα στα χέρια τους, οι κάτοικοι της Αρτάκης της επαρχίας του Κυζίκου εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, την περιουσία τους, τις δουλειές τους, τον τόπο τους και την ίδια την ζωή τους και μεταβαίνουν στο νησί Μαρμαρά.
Τριάντα πέντε είναι οι μέχρι σήμερα διατελέσαντες δήμαρχοι του Δήμου Χαλκιδέων και σε αυτούς οφείλονται τα καλά και τα κακά της πόλης της Χαλκίδας.
Η απελευθέρωση της Εύβοιας από τους Τούρκους έγινε επίσημα στις 3 Φεβρουαρίου του 1830 μετά από διπλωματικές διαπραγματεύσεις και με την υπογραφή του πρωτοκόλλου του Λονδίνου. Στην πραγματικότητα όμως οι Τούρκοι αποχώρησαν από την Χαλκίδα μόλις την 25η Μάρτη του 1833.