Ο θεσμός του δημοψηφίσματος είναι μια άκρως δημοκρατική διαδικασία, που στη χώρα μας δυστυχώς δεν έχει μέχρι σήμερα δημιουργηθεί η παράδοση ούτε καν για κορυφαία ζητήματα που αφορούν την Εθνική πορεία της Χώρας μας, όπως: η Αναθεώρηση του Συντάγματος, η ένταξη στην ΕΟΚ, η διατήρηση των Αμερικανικών βάσεων, η ένταξη στην ΟΝΕ, το Ευρωσύνταγμα. Kαι σήμερα σχεδόν κανείς δεν ζητάει δημοψήφισμα  για το κορυφαίο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Αλλά και όταν επιχειρήθηκε να ζητηθεί δημοψήφισμα, όπως για παράδειγμα με τα 3 εκατομμύρια υπογραφές για το θέμα των ταυτοτήτων, η τότε πολιτική ηγεσία–που ξαφνικά κόπτεται σήμερα, όχι μόνο δεν το έλαβε υπόψη της, αλλά το αντιμετώπισε περιφρονητικά.

Γι΄ αυτό και αν θα επελέγετο αυτή η διαδικασία θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί ουσιαστικά  και «αντιπαραθετικά» με άλλες προτάσεις, αν φυσικά υπάρχουν υπεύθυνες και κοινές θέσεις για την αναγκαία επίλυση του ασφαλιστικού, και όχι με κινήσεις τακτικής, εντυπωσιασμού και σκοπιμοτήτων με σκοπό την επίτευξη και μόνο των όποιων κομματικών ωφελημάτων, με τελικό αποτέλεσμα την διατήρηση της απαράδεκτης σημερινής κατάστασης του Ασφαλιστικού συστήματος.
Από ορισμένους μάλιστα, που εκ των προτέρων γνωρίζουν ότι δεν συγκεντρώνουν καν την απαιτούμενη γι΄ αυτό πλειοψηφία, αλλά είναι και αποκλειστικά υπεύθυνοι (το καμάρωναν μάλιστα) για παρόμοια νομοθετήματα του χθες. Νομοθετήματα  που οι αρνητικές τους συνέπειες εμφανίζονται σήμερα με την εφαρμογή τους ( με τη μείωση των συντάξεων των ασφαλισμένων από 1/1/2008) και που τότε αυτοί οι ίδιοι καμία παρόμοια σκέψη «δημοψηφισμάτων» δεν είχαν, έχοντας φαίνεται κάθε φορά επιλεκτικές ευαισθησίες, ανάλογα με το ποιο κόμμα βρίσκεται στη Κυβέρνηση.

Εμείς στηρίξαμε και θα στηρίζουμε κάθε ενέργεια, που κινείται μέσα σε πλαίσια που θα στοχεύουν στην βελτίωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και συνταξιούχων, στην ανατροπή των όποιων αρνητικών συνεπειών που έχουν προέλθει από ασφαλιστικές ρυθμίσεις είτε του 1992, είτε του 2002, είτε του 2008, με αγωνιστικές κινητοποιήσεις ή και με προσφυγές ακόμα στη Δικαιοσύνη, αλλά με οργανωμένο πάντα κεντρικά τρόπο, ώστε να μην εκμεταλλεύονται ξανά τους εργαζόμενους οι κάθε είδους νέου τύπου «εργατολόγοι».

Θέση μας είναι ότι ουδείς δικαιούται να παίζει με τους θεσμούς είτε αυτό είναι το Σύνταγμα είτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είτε η Δικαιοσύνη όπου κάποιοι αντιφάσκοντας, ενώ δηλώνουν ότι θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη προκειμένου να ακυρώσουν το Νόμο, (ενέργεια που δεν μας βρίσκει αντίθετους), παράλληλα οι ίδιοι δηλώνουν ότι: « Δεν θα επιτρέψουμε να πληγωθεί η Δημοκρατία σ’ αυτόν τον τόπο και να μεταβληθεί η χώρα σ’ ένα απέραντο δικαστήριο, όπου τα κοινωνικά προβλήματα θα επιλύονται από του Δικαστές ».

Στη συντεταγμένη πολιτεία μας ο καθένας έχει το ρόλο του όπως αυτός προσδιορίζεται από το Σύνταγμα.
Τα συνδικάτα παλεύουν και διεκδικούν και αυτό θα πρέπει να συνεχίσουν να πράττουν με υπευθυνότητα, αξιοπιστία μακριά από όποιες σκοπιμότητες σεβόμενοι θεσμούς, εργαζόμενους και κοινωνία.

Τέλος καλούμε τα συνδικαλιστικά μας όργανα (Δ.Ο.Ε.- Α.Δ.Ε.Δ.Υ.), να προχωρήσουν στην αποτύπωση συγκεκριμένων προτάσεων εν όψει της κατάθεσης νομοσχεδίου που θα αφορά τα συνταξιοδοτικά – ασφαλιστικά ζητήματα των Δημοσίων Υπαλλήλων.