Για άλλη μια φορά οι φορείς και οι πολιτικοί της Εύβοιας έκατσαν στο ίδιο τραπέζι με διάθεση να ενώσουν τις δυνάμεις τους, προκειμένου να διεκδικήσουν την υλοποίηση έργων στο νομό, που έχουν βαλτώσει εδώ και έτη πολλά. Το ζητούμενο όμως είναι, πως δεν υπάρχουν λεφτά και η εξεύρεσή τους δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση….

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Νομάρχη Εύβοιας, Θανάση Μπουραντά και στόχος ήταν να ενώσουν φωνή και δύναμη οι φορείς, οι εκπρόσωποι των τοπικών αυτοδιοικήσεων και οι βουλευτές, ώστε να διεκδικήσουν την υλοποίηση έργων για το νομό που έχουν βαλτώσει.

Όλοι οι παριστάμενοι, φυσικά, δήλωσαν παρών στον αγώνα, που ξεκινά… και πάλι, αν και οι πιο ρεαλιστές εξέφρασαν την πεποίθηση πως δύσκολα τα πράγματα για έργα αυτό τον καιρό….

Το μείζον πρόβλημα είναι η απουσία χρημάτων, δεδομένου ότι την προηγούμενη 10ετία που θα μπορούσαν να έχουν δρομολογηθεί και υλοποιηθεί βασικά έργα για το νομό, οι έχοντες την ευθύνη αγνάντευαν τα πελάγη του Ευβοϊκού. Άλλωστε φάνηκε και από την αντιπαράθεση των κοινοβουλευτικών για το ποιο κόμμα όταν κυβερνούσε, έκανε τα ….. λιγότερα για την Εύβοια. Βέβαια η ευθύνη δε βαρύνει μόνο τους εκάστοτε βουλευτές, αλλά και τα λοιπά πολιτικά πρόσωπα, που δεν έχουν επιδείξει ως σήμερα τη δυναμική εκείνη που θα έφερνε αποτέλεσμα στο τόπο μας.

 Τώρα πάντως, φωνάζουμε και χαρακτηρίζουμε ντροπή, το γεγονός ότι εμείς πληρώνουμε διόδια στο Σχηματάρι για να ολοκληρωθεί η ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ και οι δρόμοι οι δικοί μας, είναι για κάρα….

Έτσι λοιπόν η σύσκεψη ανοίγει το δρόμο για νέες επιστολές και παραστάσεις διαμαρτυρίας στα Υπουργεία, ώστε να πάρει και ο νομός κανά ευρώ από τα Προγράμματα ή τις δημόσιες επενδύσεις, για να γίνει έργο.

Σύσκεψη

Στη σύσκεψη εκτός των Δημάρχων και των εκπροσώπων των ΟΤΑ Εύβοιας συμμετείχαν οι βουλευτές Κατερίνα Περλεπέ του ΠΑΣΟΚ, Σίμος Κεδίκογλου της ΝΔ, Ουρανία Παπανδρέου του ΛΑΟΣ, ενώ ο Συμεών Κεδίκογλου εξέφρασε τη συμπαράστασή του στην προσπάθεια μέσω επιστολής, αφού η παρουσία του στη βουλή δεν του επέτρεψε να συμμετάσχει στη σύσκεψη. Επίσης παρόντες ήταν οι Πρόεδροι του Εμπορικού Συλλόγου Χαλκίδας και του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας.

Έργα προς διεκδίκηση
Οι φορείς λοιπόν καλούνται να διεκδικήσουν έργα του Εθνικού οδικού δικτύου του Νομού και τμημάτων του Επαρχιακού, την αντιμετώπιση των καταστροφών από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2009 και τις πυρκαγιές των ετών 2007 και 2009, την υλοποίηση των συμφωνηθέντων με την προηγούμενη κυβέρνηση έργων, για τους πυρόπληκτους νομούς σχετικά με το πρόγραμμα Μπαλτατζής, την κατασκευή του νοσοκομείου, του μουσείου Χαλκίδας, της Αρέθουσας κ.α.
Συνοπτικά οι προτάσεις που κατατίθενται είναι οι εξής:
ΕΘΝΙΚΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΥΒΟΙΑΣ
– Τμήμα, από γέφυρα Χαλκίδας μέχρι και 29 χλμ. Μέχρι την είσοδο της σήραγγας προς Β.Εύβοια. Έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «προσπελασιμότητα» χωρίς εξασφαλισμένες πιστώσεις.
– Τμήμα, από την είσοδο της σήραγγας μέχρι τη Στροφυλιά και την Αγ.Άννα σε πρώτη φάση.
– Τμήμα παράκαμψης Βασιλικού στο Νότιο άξονα. Έχει δημοπρατηθεί, εκκρεμεί η υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο αλλά δεν έχει ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
– Παρακάμψεις Αμαρύνθου και Αλιβερίου. Θεωρούνται ολοκληρωμένες και αναμένεται η ένταξη σε πρόγραμμα και η δημοπράτηση έργων.
– Προώθηση των μελετών των ενδιάμεσων Τμημάτων του Νότιου άξονα μέχρι την παραλία Κύμης.
ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΥΒΟΙΑΣ
Υπάρχουν τμήματα του Επαρχιακού οδικού δικτύου, που συμπληρώνουν και ολοκληρώνουν των διαμήκη άξονα του Νομού. Πρόκειται για τα Τμήματα:
Οδός Ροβιές – Ήλια – Αιδηψός
Η μελέτη θεωρείται ολοκληρωμένη. Πρόκειται για τμήμα με σημαντική κυκλοφορία και συνεχείς καταπτώσεις και κατολισθήσεις. Πρόσφατα από τα ΝΕΑ χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα εννέα Τέμπη της χώρας.
Οδός Άγ.Νικόλαος – Γιάλτρα – Λιχάδα
Οδός Ροβιές – Βουτάς

Με τα δύο έργα ολοκληρώνεται ο Βόρειος Άξονας, ενώ υπάρχουν ώριμες μελέτες.
Οδος Ωρολόγι – Κονίστρα
Η μελέτη εκπονείται και σε λίγους μήνες ολοκληρώνεται
ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΕΡΓΑ
Πρόκειται για την εκτέλεση έργων στα σημαντικότερα Λιμάνια του Νομού, Χαλκίδας, Κύμης, Μαντουδίου, Μαρμαρίου και Σκύρου.
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ στις ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ από τις ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ και ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ 2007 και 2009.
Πρέπει άμεσα να διατεθούν τα αναγκαία ποσά για την αποκατάσταση των καταστροφών, όπως έχουν καταγραφεί από το Υπ. Οικονομίας. Είναι αδιανόητη η καθυστέρηση και η αδιαφορία που έχει παρατηρηθεί από το 2007 αλλά και πρόσφατα από τις πυρκαγιές και πλημμύρες.
ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ & ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ της ΕΥΒΟΙΑΣ «ΑΡΕΘΟΥΣΑ»
Για το Νοσοκομείο υπάρχει η δέσμευση της πολιτείας, αφού υπάρχει υπογεγραμμένη Σύμβαση. Πρέπει όμως να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Τα ποσά που απαιτούνται δεν είναι τεράστια και θα πρόκειται να διατεθούν, όχι άμεσα, αλλά για διάστημα τεσσάρων έως πέντε ετών.
Όπως και να έχουν τα πράγματα, η Εύβοια δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί τη συνέχιση της απαράδεκτης πραγματικότητας όπως ήδη έχει περιγραφεί. Όλοι οι φορείς της Εύβοιας είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε κάθε μέτρο και ενέργεια για να ανταποκριθεί η πολιτεία στις υποχρεώσεις της και για το νομό της Εύβοιας. Οι φορείς ζητούν συνάντηση με τους Υπουργούς Υπουδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.