Εκτεθειμένο εμφανίζει τον Μπάμπη Μανιάτη ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΕΘΝΟΣ», σύμφωνα με το οποίο ο απερχόμενος Περιφερειάρχης Αττικής, μοίρασε πολλά… λεφτά σε φίλους Δημάρχους, ενώ καταγγέλλουν υπερτιμολογήσεις. Συγκεκριμένα, το ρεπορτάζ, στο «ΕΘΝΟΣ» αναφέρει:

Την τελευταία ζαριά του φαίνεται ότι έριξε, πριν αποχωρήσει από τη θέση, ο πρώην γενικός γραμματέας Αττικής, Χαράλαμπος Μανιάτης, φροντίζοντας ταυτόχρονα να «γλυκάνει» προεκλογικά, με δώρα 58,7 εκατομμυρίων ευρώ, «φίλους» δημάρχους.

Γιάννης Μπουροδήμος, Υποψήφιος Βουλευτής Εύβοιας ΚΙΝΑΛ - 2019

Μόλις εννέα ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές ο απερχόμενος περιφερειάρχης υπέγραψε αποφάσεις ένταξης έργων σε συγχρηματοδοτούμενο κατά 80% από την Ευρωπαϊκή Ενωση πρόγραμμα, για κατασκευή 20 βρεφονηπιακών σταθμών. Στις δημοπρατήσεις των έργων, οι οποίες ήδη έχουν αρχίσει να δημοσιεύονται, παρατηρούνται υπερτιμολογήσεις που φτάνουν ακόμα και το 300%. Οι διαφορές των τιμών για έργα που είναι πανομοιότυπα είναι τόσο εξόφθαλμες, ώστε προκάλεσαν την παρέμβαση του Συνδέσμου Ανωνύμων Τεχνικών Εταιρειών. Ο ΣΑΤΕ μιλάει «για σκάνδαλο στα δημόσια έργα», στο οποίο περιλαμβάνονται και άλλα προγράμματα συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ, τα οποία προκήρυξε η Περιφέρεια Αττικής τους τελευταίους μήνες πριν από τις εκλογές με το ιδιότυπο σύστημα «μελέτη – κατασκευή».

Για τις καταγγελίες του ΣΑΤΕ έχει ενημερωθεί τόσο ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής, όσο και οι νέοι υπουργοί Εσωτερικών και Υποδομών. Από την πλευρά τους δήμαρχοι καταγγέλλουν ότι για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, που εντάσσεται στον άξονα αειφόρος ανάπτυξη, οι προτάσεις που κατατέθηκαν αξιολογήθηκαν με αδιαφανή κριτήρια και βασικό γνώμονα το κομματικό χρώμα των δήμων.

Το θέμα αποκτά ευρύτερες διαστάσεις λόγω και της κούρσας διαδοχής στη Νέα Δημοκρατία. Ο απερχόμενος περιφερειάρχης Χαράλαμπος Μανιάτης θεωρείται άνθρωπος του περιβάλλοντος της υποψήφιας προέδρου της ΝΔ, Ντόρας Μπακογιάννη. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Αύγουστο η κυβέρνηση είχε αποφασίσει την αντικατάσταση του κ. Μανιάτη. Η απομάκρυνση του γενικού γραμματέα «πάγωσε» ύστερα από την έντονη αντίδραση της κ. Μπακογιάννη, η οποία έφτασε για το θέμα μέχρι και στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οπως και να έχει πάντως, η διαδικασία τόσο της επιλογής των έργων όσο και της δημοπράτησής τους αφήνει εκτεθειμένο τον πρώην γενικό γραμματέα Αττικής.

Πρόσκληση. Τον Μάρτιο του 2009 η Περιφέρεια Αττικής προχώρησε σε ανοιχτή πρόσκληση για υποβολή προτάσεων από Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης με σκοπό τη συμμετοχή σε κοινοτικό πρόγραμμα για την κατασκευή και ανάπτυξη υποδομών φροντίδας παιδιών και παιδιών με αναπηρία. Η εκτιμώμενη συνολική δαπάνη των έργων μαζί με την εθνική συμμετοχή είχε προϋπολογιστεί στα 44 εκατ. ευρώ. Βασική προϋπόθεση για την υποβολή πρότασης από κάποιον δήμο ή κοινότητα ήταν να υπάρχει ήδη οικόπεδο χαρακτηρισμένο για κοινωφελή σκοπό, ενώ θα λαμβάνονταν υπόψη και μια σειρά πληθυσμιακών και άλλων κριτηρίων, όπως η ύπαρξη ή όχι άλλων παιδικών σταθμών στον ίδιο δήμο.

Πρόταση υπέβαλαν 37 δήμοι, εκ των οποίων οι 11 απορρίφθηκαν γιατί οι φάκελοί τους δεν πληρούσαν τις τυπικές προδιαγραφές. Στην πορεία οι 26 προτάσεις που έμειναν στο τραπέζι, και κρίθηκαν θετικά, αξιολογήθηκαν με μια διαδικασία που κανείς δεν φαίνεται να γνωρίζει και σε κανέναν δεν ανακοινώθηκαν λεπτομέρειες επ’ αυτής.

Δήμαρχοι φτάνουν στο σημείο να θεωρούν ότι την αξιολόγηση την έκανε αυθαίρετα ο ίδιος ο απερχόμενος περιφερειάρχης. Ενδεικτικό είναι ότι ενώ ο δήμαρχος Γέρακα, Αθανάσιος Ζούτσος, ο οποίος είχε αποστείλει πρόταση, έστειλε κατεπείγουσα επιστολή στις 9 Σεπτεμβρίου του 2009, για να ενημερωθεί σχετικά με την αξιολόγηση της πρότασής του, ποτέ δεν έλαβε απάντηση, ούτε θετική ούτε αρνητική, παρότι μία ημέρα αργότερα, στις 10 Σεπτεμβρίου, ο κ. Μανιάτης άρχισε να υπογράφει τις εντάξεις στο πρόγραμμα των προτάσεων 20 από τους 26 δήμους, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι γαλάζιοι.

Η συνολική δαπάνη των έργων που εγκρίθηκαν εκτοξεύθηκε ξαφνικά από τα 44 εκατ. ευρώ που είχε προϋπολογιστεί στα 58,7 εκατ. ευρώ και στις προτάσεις των δήμων παρόμοια έργα φαίνονταν να κοστίζουν από 1,8 εκατ. ευρώ μέχρι και 3,9 εκατ. ευρώ, με αποκλίσεις δηλαδή υπερδιπλάσιες. Επίσης, πολλές προτάσεις που εγκρίθηκαν δεν πληρούσαν έναν βασικό όρο, που είναι η ύπαρξη οικοπέδου χαρακτηρισμένου για κοινωφελείς σκοπούς.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΟΛΗΠΤΩΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ
Το κονδύλι ξεπερνά το κόστος μιας πολυτελούς κατασκευής

Οι υπογραφές για τις εντάξεις των έργων έπεσαν λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, ενώ οι δημοπρατήσεις στους δήμους που προκρίθηκαν άρχισαν αμέσως μετά τις εκλογές.

«Εχουν ήδη δημοπρατηθεί οι παιδικοί σταθμοί από 11 δήμους», λέει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ανωνύμων Τεχνικών Εταιρειών, Γιώργος Βλάχος, «και τεύχη δημοπρατήσεων κίνησαν αμέσως την περιέργειά μας». Ολες οι δημοπρατήσεις, όπως επισημαίνει ο κ. Βλάχος, έχουν ίδια καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης προσφορών, τη 15η Δεκεμβρίου, κινούνται στο όριο των 40 ημερών που προβλέπει ο νόμος και παρότι έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά έχουν τεράστιες αποκλίσεις στις τιμές.

Τα περισσότερα μιλούν για μια επιφάνεια κτιρίου 700 τ.μ., προβλέπουν 60 θέσεις νηπίων και ορισμένα έχουν και κάποια βιοκλιματικά στοιχεία. Οι τιμές όμως κυμαίνονται από 1.600 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο μέχρι 4.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Σύμφωνα με τον κ. Βλάχο, ακόμα και τα 1.600 ευρώ ανά τ.μ. θεωρούνται πάρα πολλά, αν σκεφθεί κανείς ότι ο ΟΣΚ κατασκευάζει παρόμοια κτίρια με 1.100 ευρώ ανά τ.μ. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το κόστος μιας πολυτελούς κατασκευής δεν ξεπερνά σε καμία περίπτωση τα 2.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για το θέμα φαίνεται να πέφτει στην Περιφέρεια Αττικής που έκανε την προκήρυξη και στον απερχόμενο γενικό γραμματέα.

Αρκετοί δήμαρχοι φαίνεται να δηλώνουν άγνοια για το θέμα και ορισμένοι παρότι προχώρησαν σε δημοπρατήσεις φαίνεται να τις «παγώνουν» μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΓΕΡΑΚΑ
Με κομματικά κριτήρια μας απέκλεισαν

«Οπως πληροφορηθήκαμε από τις εφημερίδες, ο Δήμος Γέρακα δεν εντάχθηκε στο πρόγραμμα κατασκευής παιδικών σταθμών παρότι είχε χαρακτηρισμένο οικόπεδο, πληρούσε τα πληθυσμιακά κριτήρια και δεν διαθέτει άλλον παιδικό σταθμό. Αν κρίνουμε από το αποτέλεσμα, ο αποκλεισμός έγινε μάλλον με κομματικά κριτήρια, αφού προκρίθηκαν γειτονικοί δήμοι με γαλάζιους δημάρχους, οι οποίοι όμως δεν είχαν διαθέσιμο οικόπεδο και συν τοις άλλοις σε εκείνους λειτουργούν ήδη τρεις και τέσσερις παιδικοί σταθμοί», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο δήμαρχος Γέρακα, Αθανάσιος Ζούτσος.

ΗΛΙΑΣ ΜΑΡΟΥΤΣΗΣ