Το γήινο εργαστήριο αποδεικνύεται πολλές φορές πολύ μικρό για να αποδώσει την ευρύτητα των φυσικών ή γενικότερα των συμπαντικών νόμων. Αυτό σημαίνει ότι εδώ στη Γη μπορούμε να αντιληφθούμε και να βιώσουμε μόνο ελαχιστότατες εκδηλώσεις αυτών των νόμων.
Κάπου εκεί ψηλά όμως, στον κόσμο των αστέρων, των αστρικών σμηνών, των γαλαξιών, και των γαλαξιακών σμηνών υπάρχει ένα άλλο εργαστήριο. Το εργαστήριο του Σύμπαντος. Και μέσα σε αυτό το εργαστήριο τα πάντα ακολουθούν την νομοτέλεια «οτιδήποτε στην φύση γεννιέται, ζει και πεθαίνει». Ιδιαίτερα στον κόσμο των αστέρων, οι φυσικοί νόμοι που διέπουν αυτήν την νομοτέλεια δημιουργούν εξαιρετικά ακραίες μορφές της ύλης, υπέρπυκνες καταστάσεις, απίστευτες θερμοκρασίες, μαθηματικές και χωροχρονικές ιδιομορφίες, για να φθάσουμε και σε αυτό ακόμα το «πάγωμα» του χρόνου. Για να φθάσουμε και σε αυτό ακόμα το «αισθητό τίποτα». Στην μελανή οπή. Μια κατάσταση που οδηγεί και σε αυτήν ακόμα την «αιχμαλωσία» του φωτός.
Πολλά από αυτά τα ενδιαφέροντα και ακραία αστρικά φαινόμενα θα δούμε, θα μελετήσουμε και θα συζητήσουμε στη συνάντησή μας στον χώρο της Αυλίδειας Αρτέμιδας στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Θεάτρου Χαλκίδας.
Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα
Ο Αντώνης Αντωνίου γεννήθηκε στην Κύμη Ευβοίας. Μέχρι την πρώτη τάξη του Λυκείου φοίτησε στο Γυμνάσιο και Λύκειο Κύμης και αποφοίτησε από το Λύκειο Φιλοθέης Αθηνών στο οποίο φοίτησε τις δύο τελευταίες τάξεις.
Σπούδασε Μαθηματικά στο τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές (Master) στα Μαθηματικά και στην Αστροφυσική στην Γερμανία και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στη συνέχεια εκπόνησε και παρουσίασε την Διδακτορική του Διατριβή στην Αστροφυσική στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία κρίθηκε με βαθμό άριστα, και αναγορεύθηκε διδάκτωρ Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ανήκει στο Ερευνητικό Διδακτικό Προσωπικό του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην κατεύθυνση των Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών.
Είναι, επίσης, μέλος της Ερευνητικής Ομάδας Αστρικής Φασματοσκοπίας του Τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα εντεταλμένα επιστημονικά και ερευνητικά του αντικείμενα είναι η φασματοσκοπική μελέτη θερμών αστέρων εκπομπής, αστρικών ατμοσφαιρών και ενεργών γαλαξιακών πυρήνων στην υπεριώδη περιοχή του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος.
Παράλληλα εκτελεί εθελοντικά τα καθήκοντα του επιστημονικού διευθυντή της Εστίας Γνώσης Χαλκίδας.
Περισσότερες από 95 επιστημονικές εργασίες του (Δεκέμβριος 2022) έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με υψηλό «συντελεστή απήχησης (impact factor)» καθώς και σε πρακτικά διεθνών συνεδρίων με κριτές. Έχει υπάρξει τρεις φορές προσκεκλημένος ομιλητής σε διεθνή συνέδρια Αστροφυσικής στο εξωτερικό. Έχει δώσει περισσότερες από 300 διαλέξεις ως προσκεκλημένος ομιλητής σε Πανεπιστήμια, Σχολεία, Επιστημονικές Ενώσεις και Σωματεία σε ημερίδες επιστημονικού και ευρύτερου πολιτιστικού περιεχομένου. Έχει κάνει, επίσης, σειρά εκπομπών και συνεντεύξεων σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς.
Διάλεξη
Αντώνης Αντωνίου
Πέμπτη 13 Ιουλίου
Χώρος: Θέατρο Αυλιδείας
Αρτέμιδος
Είσοδος: ελεύθερη
Ώρα έναρξης: 21.15