Με αγανάκτηση αλλά και χιούμορ αντιμετωπίζουν πλέον οι άνεργοι της ΔΑΡΙΓΚ την αδιέξοδη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει.Σε ένδειξη διαμαρτυρίας συγκεντρώθηκαν στην είσοδο του εργοστασίου, σε μια συμβολική κατάληψη, κατά την οποία προσπαθούσαν να πουλήσουν προϊόντα της συρματουργίας.

Με πρωτεργάτη τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων, Νίκο Ζυγογιάννη, δεκάδες άνεργοι εργαζόμενοι της ΔΑΡΙΓΚ συγκεντρώθηκαν χθες το πρωί από τις 9 στην είσοδο του εργοστασίου, ζητώντας επιτακτικά να δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.
Κύριο αίτημά τους είναι πλέον να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα που δικαιούνται, καθώς είναι σαφές ότι δεν υπάρχει πια καμία προοπτική επαναλειτουργίας του εργοστασίου.

Αδιέξοδο
Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά η οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται είναι πλέον άθλια, καθώς ακόμα και το πενιχρό επίδομα που εισέπρατταν έχει σταματήσει εδώ και ένα χρόνο. Παρ’ όλα αυτά τίποτα δεν έχει αλλάξει στους 20 μήνες που διαρκεί αυτή η δυσμενής κατάσταση και καμία παρέμβαση του αρμόδιου υφυπουργού Εργασίας δεν έχει έρθει να δώσει κάποια λύση.
Αυτό άλλωστε είναι και το παράπονο των εργαζομένων που νοιώθουν ξεχασμένοι και αβοήθητοι. Ορισμένοι μάλιστα από αυτούς χρειάζονται μόνο 100-200 ένσημα για να βγουν στην σύνταξη και πλέον τελούν υπό ομηρία, αφού δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν.
Ο κ. Ζυγογιάννης ξεκαθάρισε ότι η χθεσινή κατάληψη ήταν συμβολική και προειδοποίησε ότι αν δεν εισακουστούν τα αιτήματά τους η επόμενη κίνηση θα είναι η κατάληψη του Υπουργείου Εργασίας, με την ελπίδα μιας συνάντηση με τον υπουργό, που δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί.

Ψέματα
Χορτασμένοι από ψέματα και κενές υποσχέσεις δηλώνουν οι πρώην εργαζόμενοι που βιώνουν τον εμπαιγμό των υπευθύνων. Ένας εξ’ αυτών που είναι πατέρας τεσσάρων παιδιών, μας λέει χαρακτηριστικά: αν ο Γιακουμάτος ήταν ο Πινόκιο η μύτη του θα είχε φτάσει μέχρι τη ΔΑΡΙΓΚ. Εξαντλημένοι οικονομικά και μην έχοντας άλλη πηγή εσόδων οι περισσότεροι άνεργοι προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με δανεικά και πιστωτικές κάρτες, ενώ οι πιθανότητες επαναπρόσληψης τους σε κάποιο άλλο εργοστάσιο είναι μηδαμινές, κυρίως λόγω της ηλικίας τους, που για κάποιους ξεπερνά τα 50 χρόνια.

Χιούμορ
Προσπαθώντας να διακωμωδήσει την κατάσταση ο πρόεδρος του Σωματείου, προσποιείται τον πωλητή των προϊόντων του κλειστού εργοστασίου, που μετράει περισσότερο από μισό αιώνα λειτουργίας.
Πρόκες, συρματοπλέγματα και άλλα παράγωγα της συρματουργίας πωλούνται προς πέντε ευρώ το κομμάτι, σε μια ιδιότυπη αγορά του παραλόγου, καθώς οι αφημένοι στο έλεος τους εργαζόμενοι προσπαθούν να αντισταθούν και να αντέξουν τη δοκιμασία της ανεργίας.
Μεταξύ σοβαρού και αστείου μάλιστα ειπώθηκε ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση θα αγοράσει από τη ΔΑΡΙΓΚ συρματόπλεγμα περίφραξης, το γνωστός και ως κοτετσόσυρμα, προκειμένου να το διαθέσει στους πολίτες για τον περιορισμό των οικόσιτων πουλερικών.

Συμπαράσταση
Στο πλευρό των απολυμένων της ΔΑΡΙΓΚ βρέθηκαν μεταξύ άλλων η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κατερίνα Περλεπέ, ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ, Βαγγέλης Μαγκόπουλος, ο Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου, Βασίλης Παπαδάς, ο αντινομάρχης Γιάννης Αδάμ, συνδικαλιστές και εκπρόσωποι φορέων.