Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συνέντευξη του Δημοτικού Συμβούλου Γρηγόρη Δάσκου, η οποία δημοσιεύεται στην εφημερίδα Η ΠΡΩΤΗ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ.  Ο Δημοτικός Σύμβουλος ξεκαθαρίζει ότι τον ενδιαφέρει το χρίσμα του Δημάρχου, και παράλληλα κρίνει το έργο της συμερινής δημοτικής αρχής, ενώ εκφράζει την άποψή του για την πιθανότητα υποψηφιότητας εκτός της δημοτικής ομάδας της αντιπολίτευσης.

Δεν έχει κρύψει ποτέ το ενδιαφέρον του για το χρίσμα του υποψηφίου Δημάρχου, όπως επίσης ποτέ δεν έχει έρθει σε ρήξη με την παράταξη, την οποία υπηρετεί επί 12 χρόνια.
Για τον ίδιο, η καρέκλα του Δημάρχου δεν είναι αυτοσκοπός, πιστεύει ότι η πολιτική είναι ένα «παιγνίδι» χωρίς προκαθορισμένο τέλος, και ο ίδιος, καταθέτει τις προτάσεις του, χωρίς το άγχος του «Οπωσδήποτε»
Παράλληλα, κρίνει το έργο της δημοτικής αρχής, απαντά στο ερώτημα, πως είναι δυνατόν ένας δάσκαλος να διαδεχθεί έναν άλλο δάσκαλο, και παράλληλα κατηγορεί κάποιους, οι οποίοι δείλιασαν όταν τους είχε ανάγκη η παράταξη, και εμφανίζονται τώρα ως μεσσίες.
Η συνέντευξη του Γρηγόρη Δάσκου που ακολουθεί, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, και λόγω του προσώπου αλλά και λόγω του χρόνου, αφού βρισκόμαστε ένα χρόνο πριν τις επικείμενες δημοτικές εκλογές, και λίγους μήνες, ή και εβδομάδες ακόμη, πριν ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τα χρίσματα από πλευράς των κομμάτων.
Πρώτη: Θα θέλαμε να ξεκινήσουμε αυτή την κουβέντα, με την άποψή σας για την μέχρι τώρα πορεία της δημοτικής αρχής.
Γρηγόρης Δάσκος: Η πορεία της δημοτικής αρχής είναι απογοητευτική. Στην αρχή της θητείας του Δημήτρη Αναγνωστάκη, με τα πρώτα δείγματα που έδωσαν όσον αφορά την άσκηση της εξουσίας, είχα γράψει ένα άρθρο σε τοπική εφημερίδα και είχα επισημάνει τα προβλήματα.
Οφείλω να πω ότι η συνέχεια ήταν χειρότερη απ  ότι περιμέναμε.
Π. Που έγκειται το πρόβλημα της παρούσας δημοτικής αρχής;
Γ.Δ Στο γεγονός ότι, δεν έχει γίνει ούτε ένα μεγάλο έργο. Με πεζοδρομιάκια και πανάκριβους χλοοτάπητες δεν λύνεται το πρόβλημα.
Οι προτεραιότητες της δημοτικής αρχής ήταν η ανεργία και το κυκλοφοριακό.
Τα της ανεργίας τα γνωρίζουμε όλοι. Όσον αφορά το κυκλοφοριακό, το ζούμε καθημερινά. Όλοι ξέρουμε ότι έχουμε φτάσει σ ένα σημείο που είναι αδύνατον να κυκλοφορήσει κανείς στο κέντρο της πόλης τις ώρες αιχμής.
Π. Ωστόσο είχε γίνει μια μελέτη για την επίλυση του προβλήματος. Η μελέτη ανατέθηκε επί θητείας του Μπάμπη Μανιάτη και ολοκληρώθηκε επί θητείας του Δημήτρη Αναγνωστάκη. Τζάμπα πληρώσαμε τα χρήματα;
Γ.Δ Η μελέτη ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε, και οι μελετητές υπέβαλλαν συγκεκριμένες προτάσεις για την επίλυση του προβλήματος.
Ωστόσο, για να λειτουργήσουν τα μέτρα έπρεπε να εφαρμοστούν ολοκληρωμένα και όχι αποσπασματικά. Στην περίπτωση της δημοτικής αρχής είχαμε αποσπασματική αντιμετώπιση, η οποία δεν είχε κανένα αποτέλεσμα.
Π. Δώστε μας ένα παράδειγμα.
Γ.Δ Η μελέτη αναφερόταν στην ανάγκη, εκτός από τα περιφερειακά πάρκινγκ, να κατασκευαστούν και τρεις ακόμη χώροι στάθμευσης στο κέντρο. Σας πληροφορώ ότι, για την υλοποίηση της πρότασης δεν έχει γίνει το παραμικρό.
Παράλληλα, θέλω να επισημάνω ότι, όταν οι ειδικοί προτείνουν κάποια μέτρα το 2003, εάν δεν εφαρμοστούν γρήγορα, σε λίγα χρόνια θα είναι ήδη ξεπερασμένα.
Αυτό ακριβώς συμβαίνει σήμερα στη Χαλκίδα. Έχουμε φτάσει ήδη στο 2005, πλησιάζει το 2006, τα κυκλοφοριακά δεδομένα αλλάζουν και τα χρήματα που πλήρωσαν οι πολίτες για την μελέτη κινδυνεύουν να χαθούν.
Π. Πιστεύετε πως αυτός είναι ο λόγος που παρατηρούνται τριβές στον συνδυασμό του Δημήτρη Αναγνωστάκη;
Γ.Δ.  Δεν θα ήθελα ν ασκήσω κριτική σε άλλο συνδυασμό, γιατί θεωρώ ότι μπαίνω στο σπίτι του άλλου. Παράλληλα, δεν με ενδιαφέρουν τα εσωτερικά της άλλης παράταξης, εκτός και εάν έχουν αντίκτυπο στην λειτουργία του δήμου.
Δυστυχώς, απ  ότι φαίνεται, στον συνδυασμό του Δημάρχου, τίποτα δεν δουλεύει σωστά, από την πιο μικρή δραστηριότητα μέχρι την πιο μεγάλη.
Όταν δεν συνεδριάζουν οι επιτροπές, όταν καθυστερεί η λήψη αποφάσεων, αυτό δείχνει εικόνα διάλυσης που δεν δικαιολογείται σ’ ένα δήμο όπως είναι η Χαλκίδα.
Π. Η λειτουργία της αντιπολίτευσης πιστεύετε ότι είναι η ενδεδειγμένη;
Γ.Δ  Δουλειά της αντιπολίτευσης είναι να αναδεικνύει τα προβλήματα και να προτείνει λύσεις. Αυτό ακριβώς έχει κάνει ο δικός μας συνδυασμός, ο οποίος προέρχεται μάλιστα από διαχείριση και η θέση του ήταν ιδιαίτερα δύσκολη.
Σε όλα τα μεγάλα ζητήματα έχουμε καταθέσεις τις προτάσεις μας, οι οποίες όμως δεν έχουν ληφθεί υπ όψιν.
Σημαντικό ρόλο στην παρουσία μας έχει παίξει η συνεχής παρουσία στα Δημοτικά Συμβουλια του επικεφαλής Μπάμπη Μανιάτη, ο οποίος, παρά τις υποχρεώσεις του ως περιφερειάρχης Αττικής, φροντίζει πάντοτε να είναι παρών στις συνεδριάσεις.
Π. Όσον αφορά την παρουσία του Μπάμπη Μανιάτη, πιστεύετε ότι, στόχος του ήταν και είναι να θέσει ξανά υποψηφιότητα στις επερχόμενες εκλογές;
Γ.Δ. Εάν θελήσει να είναι υποψήφιος Δήμαρχος έχει το προβάδισμα, εφόσον βέβαια συμφωνήσουν και οι δυνάμεις που τον στήριξαν.
Π. Ακούγεται ωστόσο ότι επίκειται η ανάληψη από μέρους του ανώτερης κυβερνητικής θέσης.
Γ.Δ Είναι ήδη μεγάλη τιμή για την Χαλκίδα να βρίσκεται ο Μανιάτης στη θέση του Περιφερειάρχη Αττικής και παράλληλα στο Πολιτικό Συμβούλιο της Νέας Δημοκρατίας.
Επί σειρά ετών η Εύβοια δεν είχε εκπροσώπους στα κέντρα λήψης των αποφάσεων και αυτό ήταν αρνητικό.
Εάν μάλιστα αναλάβει και άλλη θέση δεν έχουμε παρά να το επικροτήσουμε για ουσιαστικούς λόγους.
Π. Εάν όμως συμβεί κάτι τέτοιο, τότε πρέπει ν’  ανοίξουν οι διαδικασίες διαδοχής. Σε αυτή την περίπτωση θα διεκδικήσετε το χρίσμα του υποψηφίου Δημάρχου;
Γ.Δ Το ερώτημα είναι ευθύ, ωστόσο, δεν πάρετε μια ευθεία απάντηση. Η επιθυμία στην πολιτική δεν έχει να κάνει με τα θέλω του προσώπου αλλά με εκείνα που πιστεύει ο πολίτης και τα εκφράζει μέσω της ψήφου του.
Π. Και ποιες πιστεύετε ότι είναι οι απόψεις του κόσμου για το πρόσωπό σας;
Γ.Δ Έχω υπηρετήσει το Δημοτικό Συμβούλιο για τρεις τετραετίες, και εάν αυτή η 12ετής πορεία μου κρίνεται επιτυχημένη, θα επιθυμούσα, όπως άλλωστε έχω δηλώσει και άλλες φορές, εφόσον δεν είναι βέβαια υποψήφιος ο Μπάμπης Μανιάτης, θα επιθυμούσαν να είμαι υποψήφιος για το χρίσμα.
Π. Πιστεύετε ότι ο νέος υποψήφιος δήμαρχος θα πρέπει ν  αναδειχθεί μέσα από την παράταξη;
Γ.Δ Αυτό είναι δεδομένο, αφού πιστεύω ότι τόσο εγώ, όσο πολύ περισσότερο και τα άλλα στελέχη της παράταξης, έχουμε αγωνιστεί σε όλα τα επίπεδα και πιστεύω ότι έχουμε προσφέρει έργο στην πόλη.
Δεν θα ήταν σωστό να προωθηθούν υποψηφιότητες ανθρώπων οι οποίοι, σε δύσκολους καιρούς, φοβήθηκαν και έκαναν πίσω.
Π. Άρα, κρατάμε ότι το δεδομένο ότι, στην περίπτωση ανοίξει η διαδικασία διαδοχής, είστε έτοιμος να διεκδικήσετε το χρίσμα.
Γ.Δ Ακριβώς, είμαι έτοιμος να θέσω τον εαυτό μου στην κρίση των συναδέλφων μου.
Π. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα. Λένε κάποιοι πως δεν είναι δυνατόν, ένας δάσκαλος να διαδεχθεί έναν άλλο δάσκαλο.
Γ.Δ Στην πολιτική υπάρχουν επιτυχημένοι και αποτυχημένοι γιατροί, δικηγόροι ή μηχανικοί. Το ίδιο ισχύει και για τους εκπαιδευτικούς. Υπάρχουν επιτυχημένοι και αποτυχημένοι.
Π. Δεν θα ζητήσουμε να μας πείτε το πρόγραμμά σας ώστε να δούμε τι ακριβώς θα προτείνετε, αφού αυτό είναι μια διαδικασία που θα γίνει όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή. Θα θέλαμε όμως να μας πείτε ποιες είναι οι διαφορές σας με τον σημερινό Δήμαρχο Δημήτρη Αναγνωστάκη.
Γ.Δ Οι διαφωνίες μου με την σημερινή δημοτική αρχή είναι πολλές.
1ον. Στην οργανωτικότητα που χρειάζεται ο Δήμαρχος προκειμένου να διοικήσει την πο΄λη.
2ον. Στην μεθοδολογία που πρέπει ν ακολουθήσει ως δήμαρχος για να υλοποιήσει το έργο του.
3ον. Στην αποτελεσματικότητα που πρέπει να έχει για να επιτευχθεί ο στόχος. Χρειάζεται αποτελεσματικότητα, ταχύτητα, και γνώση του αντικειμένου.
Πιστεύω ότι σε όλους αυτούς τους άξονες, η δημοτική αρχή απέτυχε.
Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε αυτό που έλεγε ο Γιάννης Σπανός και το ακολούθησε και ο Μπάμπης Μανιάτης, ότι δηλαδή τα έργα στην πόλη, πρέπει να γίνονται γρήγορα και με χαμηλό κόστος. Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο αποτελεί οδηγό μας στην κάθε μας κίνηση.
Η συζήτηση με τον Γρηγόρη Δάσκο θα μπορούσε να τραβήξει σε μάκρος, αφού ο ίδιος έχει γνώση του αντικειμένου, μετά από πολύχρονη θητεία σε διάφορες θέσεις του δημοτικού συμβουλίου και μπορεί να μιλάει με άνεση για έργα, για την υλοποίησή τους και τον τρόπο διοίκησης που κατά την άποψή του είναι ο σωστός.
Αφήνουμε όμως αυτό το θέμα για την συνέχεια, εάν και εφόσον αρχίσουν οι διαδικασίες διαδοχής στην παράταξη, οπότε, οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να πείσουν με προτάσεις, τόσο τους συναδέλφους τους όσο και τους πολίτες.
Μέχρι τότε κάνουμε υπομονή και παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις, οι οποίες είναι ενδιαφέρουσες.

Θανάσης Ζεμπίλης, Υποψήφιος Βουλευτής Εύβοιας 2019