Μάλλον φαρσοκωμωδία θυμίζει το σίριαλ ίδρυσης μόνιμης έδρας εφετείου στη Χαλκίδα και μάλιστα, κακόγουστα σκηνοθετημένη από το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Οι τοπικοί φορείς στέκονται σύσσωμοι στο πλευρό του Δικηγορικού Συλλόγου Χαλκίδας, για ένα ζήτημα που αφορά όλη την τοπική κοινωνία και δεν είναι απλά συντεχνιακό.


Και εκεί που περιχαρής ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χαλκίδας, Λάμπρος Γκάνης ανακοίνωνε τα χαρμόσυνα νέα πριν ένα χρόνο περίπου, ότι το Εφετείο θα γινόταν πραγματικότητα για την πόλη μας, βάση των θετικών εξελίξεων, που υπήρχαν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, έρχεται η βεντέτα Χανίων – Ηρακλείου να ανατρέψει τα πάντα και «φτου» κι απ’ την αρχή.

Τις ελπίδες του εναποθέτει στον νέο Υπουργό Δικαιοσύνης, κ.Νικόλαο Δένδια, ο Δικηγορικός Σύλλογος, για να λήξει επιτέλους το θέμα θετικά, αλλά το φόβο μέσα τους τον έχουν οι τοπικοί φορείς, πως μια πρόφαση ο νέος θα τη βρεί για να φρενάρει την ίδρυση μόνιμης έδρας εφετείου στη Χαλκίδα και να μην αδειάσει τον προκάτοχό του. Δεδομένου πάντα, ότι παραμένει ανοιχτό το θέμα του εφετείου Ηρακλείου, το οποίο συγχέει το Υπουργείο με την ίδρυση και των υπολοίπων ανά την Ελλάδα. Καθότι δεν είναι μόνο η Χαλκίδα, που ταλαιπωρείται. Μια ανησυχία και για το μέλλον του δικού τους εφετείου έχουν τόσο το Αγρίνιο όσο και η Μυτιλήνη.

Πάντως, ο Δικηγορικός Σύλλογος Χαλκίδας έχει πάρει το θέμα πολύ ζεστά και στο πλευρό του τάσσονται όλα τα κόμματα και οι τοπικοί φορείς. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η αποχή των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους, ως μια κίνηση διαμαρτυρίας για το πάγωμα του εφετείου, ενώ το Δ.Σ. του Συλλόγου έχει ξεκινήσει και μια σειρά επαφών με τους αρχηγούς των κομμάτων.

Η Αλέκα Παπαρήγα και ο Λάμπρος Γκανής κατά την συνάντηση στον Περισσό.
Μάλιστα, την περασμένη Παρασκευή το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου, μαζί με τον Γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Εύβοιας του ΚΚΕ, συναντήθηκαν με την κ.Αλέκα Παπαρήγα, στα γραφεία του κόμματος στον Περισσό. Ο δικηγορικός σύλλογος ενημέρωσε σχετικά με το θέμα την Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ, η οποία με τη σειρά της υποστήριξε ότι θα επιδίωκε επικοινωνία με τον Υπουργό, προκειμένου να πιέσει για τη λήξη του θέματος.

Λάμπρος ΓκανήςΌπως δήλωσε ο Λάμπρος Γκάνης «Η κ.Παπαρήγα αμέσως μετά τη συνάντησή μας, σε δηλώσεις της στα Μέσα Ενημέρωσης, τόνισε πως είναι παράλογο να συνδέει το Υπουργείο τα εφετεία Χαλκίδας και Ηρακλείου. Το ΚΚΕ συμπαραστέκεται στο δίκαιο αίτημα του Δικηγορικού Συλλόγου Χαλκίδας και θα βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί τη θετική λήξη του θέματος, που είναι ώριμο να υλοποιηθεί από καιρό».

Σύμφωνα με τον κ.Γκάνη, ο Σύλλογος είναι σε αναμονή της συνάντησής τους με τον νέο Υπουργό,κ.Δένδια. Το ραντεβού έχουν αναλάβει να κλείσουν οι κυβερνητικοί βουλευτές της Εύβοιας. Εξάλλου, σε επικοινωνία του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου με τον Υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης, Κώστα Μαρκόπουλο, ο τελευταίος δεσμεύτηκε εντός δεκαημέρου να κλείσει το ραντεβού. Σε διαφορετική περίπτωση πάντως, οι δικηγόροι είναι αποφασισμένοι να κατέβουν στην Αθήνα και να κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Σ’ αυτή την κινητοποίηση έχουν συμφωνήσει και οι υπόλοιποι βουλευτές και τοπικοί φορείς, που παραβρέθηκαν την περασμένη εβδομάδα στη σύσκεψη, που πραγματοποίησε ο Σύλλογος αποκλειστικά για το θέμα του Εφετείου.

Πως έχει η ιστορία…
Παράλογο και παρανοϊκό χαρακτηρίζουν όλοι το γεγονός, ότι ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Σωτήρης Χατζηγάκης συνέδεσε την ίδρυση εφετείου στη Χαλκίδα με αυτήν στο Ηράκλειο. Ειδικά, όταν αρχικά είχαν την δέσμευσή του, πως θα προχωρήσει η ίδρυση και θα ολοκληρωνόταν τον Ιούλιο του 2008. Μάλιστα, η απόφαση είχε εγκριθεί και το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα είχε υπογραφεί. Αναμενόταν μόνο η σχετική δημοσίευσή της στο ΦΕΚ. Στην πορεία τα πράγματα πήραν άλλη τροπή, με τον κ.Χατζηγάκη να υποστηρίζει, πως τα 4 εφετεία θα πρέπει να προχωρήσουν μαζί, (αναφερόμαστε στα εφετεία Χαλκίδας, Αγρινίου, Μυτιλήνης, Ηρακλείου). Όπως όμως τονίζει και ο κ.Γκάνης η κάθε περιοχή έχει τις ιδιαιτερότητές της. Για παράδειγμα, στην Αιτωλοακαρνανία, αντιδράει το Μεσολόγγι, που ως πρωτεύουσα διεκδικεί το εφετείο από το Αγρίνιο. Στη Κρήτη, το πρόβλημα προκύπτει από τα Χανιά, τα οποία έχουν ήδη Εφετείο και η ίδρυση ενός νέου στο Ηράκλειο θα αποσπάσει το 60% της δουλειάς.

Το θέμα όμως είναι ότι στην Εύβοια όλοι συμφωνούν με την ίδρυση μόνιμης έδρας εφετείου στη Χαλκίδα και δεν υπάρχει λόγος να καθυστερεί, αφού και ώριμο και δίκαιο αίτημα είναι.
«Πιθανόν η κυβέρνηση να μη θέλει να δυσαρεστήσει την Κρήτη, αλλά η Χαλκίδα δεν μπορεί να περιμένει άλλο», επισημαίνει ο Λάμπρος Γκάνης.

Το Εφετείο αφορά όλη την τοπική κοινωνία.
Αυτό που θα πρέπει να γίνει κατανοητό είναι, πως η ίδρυση μόνιμης έδρας εφετείου στη Χαλκίδα δεν είναι ένα θέμα συντεχνιακό, που αφορά στον κλάδο των δικηγόρων μόνο. Άλλωστε, όπως τονίζει και ο Πρόεδρός τους, χρήματα θα χάσουν. Είναι ένα ζήτημα που αφορά όλη την κοινωνία της Χαλκίδας και είναι προς το συμφέρον του Νομού, δεδομένου ότι τα οφέλη θα είναι πολλαπλά για όλες τις επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες.

«Ανακολουθία του Υπουργείου Δικαιοσύνης»
Αυτό δηλώνει ο πρώην βουλευτής Εύβοιας του Συνασπισμού, Βαγγέλης Αποστόλου, υπενθυμίζοντας, πως ήδη δυο φορές έχει φέρει το θέμα του Εφετείου Χαλκίδας στη Βουλή ο Πρόεδρος του κόμματος. Άλλωστε, τονίζει, πως ο Αλέκος Αλαβάνος ήταν αυτός που είχε κινήσει το θέμα εξαρχής.

Ωστόσο ο κ.Αποστόλου εκφράζει και το παράπονο, για το γεγονός ότι ο Συνασπισμός αγνοήθηκε από τον Δικηγορικό Σύλλογο Χαλκίδας και δεν κλήθηκε στη σύσκεψη φορέων την περασμένη εβδομάδα, παρά το γεγονός ότι το κόμμα έχει προ πολλού παλέψει για το θέμα.

Φανταζόμαστε, πως τίποτα δεν έγινε εσκεμμένα….