Οι εξαγγελίες και οι δεσμεύσεις μας γίνονται πράξη δήλωσε η Κ.Μπατζελή κατά τη συνέντευξη τύπου, όπου παρουσιάστηκαν οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Συγκεκριμένα η Υπουργός αναφέρθηκε στα παρακάτω που εντάσσονται στον σχεδιασμό του Υπουργείου.

– Η Ελλάδα διαθέτει πλέον αγροτικό κτηματολόγιο.
Ολοκληρώσαμε την ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων (ΟΣΔΕ), ένα μοναδικό εργαλείο όχι μόνο για την καταβολή των ενισχύσεων αλλά κυρίως για την χάραξη μιας αναπτυξιακής Αγροτικής Πολιτικής. Ο εγκεκριμένος από την Κομισιόν «αγροτικός χάρτης» της χώρας μας έχει διασταυρωθεί ως προς τα στοιχεία του ενώ διεξάγονται συμπληρωματικοί έλεγχοι στις περιοχές και στους παραγωγούς που χρειάζεται.

– Ενισχύσαμε συνολικά την οικονομία της Περιφέρειας με 1.902.535.042 €
737.565 δικαιούχοι έλαβαν την Ενιαία Ενίσχυση έτους 2009. Επιδιώξαμε παρά τις δυσκολίες να ανοίξουμε μια νέα εποχή διαφάνειας και αξιοπιστίας. Οι αγρότες πλέον θα έχουν στη διάθεση τους έναν ολοκληρωμένο χρονικό προγραμματισμό πληρωμών.
– Διαφάνεια στην κατανομή των Δικαιωμάτων
Προχωράμε στην διαδικασία ενεργοποίησης των Δικαιωμάτων Ενιαίας Ενίσχυσης για το 2010 μέσα από αξιολόγηση και πιστοποίηση των Φορέων-αναδόχων. Ταυτόχρονα, ετοιμάζουμε διεθνή, ανοικτό, με αντικειμενικά κριτήρια διαγωνισμό για το 2011.

– Αξιοπιστία και συνέπεια έναντι της Κομισιόν
Για πρώτη φορά από το 2003 και την εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, η Ελλάδα έστειλε εμπρόθεσμα στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την έκθεση πιστοποίησης των λογαριασμών του ΟΠΕΚΕΠΕ για τις ενισχύσεις του οικονομικού έτους 2009. Η συνέπεια στις υποχρεώσεις έναντι της Κομισιόν βοηθά στην εξομάλυνση των σχέσεων και στην προσπάθεια αποκατάστασης της αξιοπιστίας της χώρας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Επιτροπή για πρώτη φορά συμφώνησε με τις ακολουθούμενες διαδικασίες για το 2010 και του 2011-2012 και ζήτησε να μην εμποδιστεί η διαδικασία αυτή.

– Καινοτομίες για τους παραγωγούς βαμβακιού και τομάτας
Εκδόθηκαν οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις για την μεταποιημένη τομάτα και το βαμβάκι. Προχωράμε στην διασφάλιση των συμφερόντων των παραγωγών μέσω της σύνταξης Πρότυπης Σύμβασης Αγοραπωλησίας μεταξύ παραγωγών και μεταποιητών/εμπόρων.

– Νομοθετικές Πρωτοβουλίες
Κατατέθηκαν στον Πρωθυπουργό τα νομοσχέδια που αφορούν:
  Την ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής-ΕΛΓΑ
  Την αναμόρφωση του Συνδικαλιστικού κινήματος
 Την κατάρτιση Μητρώου Αγροτών
Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη η επεξεργασία των ρυθμίσεων για την εξυγίανση και την αναμόρφωση του Συνεταιριστικού κινήματος.
– Νέο καθεστώς επιστροφής ΦΠΑ
Αποκαθιστούμε τη δικαιοσύνη στο υπάρχον φορολογικό καθεστώς για τους αγρότες. Σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών προωθούμε μια νέα διαδικασία αναφορικά με την επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες. Στόχος μας είναι να περιοριστεί το φαινόμενο επιστροφών μεγάλων ποσών ΦΠΑ σε πρόσωπα που δεν τα δικαιούνται.
– Νέο πλαίσιο λειτουργίας για τον ΕΦΕΤ/έλεγχος των τροφίμων
Προωθούμε εντατικούς ελέγχους σε όλα τα επίπεδα της αγοράς διασφαλίζοντας ποιοτικά τρόφιμα και προϊόντα για τους καταναλωτές. Παράλληλά θέτουμε ως προτεραιότητα την προώθηση της Μεσογειακής Διατροφής και των συστατικών της.