Το Νησί της Σκοπέλου πρόκειται –σύν Θεώ- να επισκεφθεί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος από 12ης έως 14ης Οκτωβρίου 2007, προσκειμένου να τελέσει τα Εγκαίνια του Ενοριακού Ιερού Ναού του Αγίου Παντελεήμονος της Χώρας Σκοπελου.
Η ιδιαίτερη σημασία είναι ότι είναι η πρώτη φορά, μετά από αιώνες, που εγκαινιάζεται στη Χώρα της Σκοπέλου Ιερός Ναός, ενώ τα τελευταία Εγκαίνια σε όλο το Νησί, είχαν γίνει το 1993 από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη πρώην Χαλκίδος κ.  Χρυσόστομο (Βέργη) στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων Έλιος.
Τα Εγκαίνια ενός Ιερού Ναού είναι σημαντικά και μοναδικά στην ιστορία του και αποτελούν σημείο αναφοράς της ζωής όλης της Ενοριακής Κοινότητας. Μάλιστα, κατά την Ακολουθία των Εγκαινίων καθιερώνονται από τον Μητροπολίτη και τα Ιερά Αντιμήνσια, τα οποία διανέμονται στις Ενορίες και τις Ιερές Μονές και τοποθετούνται επί της Αγίας Τραπέζης για την τέλεση του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας. Τα Αντιμήνσια, κατά το Εκκλησιαστικό έθος, φέρουν την υπογραφή του Τοπικού Επισκόπου και αποτελούν την χορήγηση της κανονικής Του αδείας προς τους Ιερείς για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας, η οποία σε κάθε Ενορία ή Ιερά Μονή της Τοπικής του Εκκλησίας, τελείται εξ΄ ονόματός του.
Ο πιστός Λαός προσκαλείται να παραστεί, για συμπροσευχή και συμμετοχή στην Ακολουθία αυτή των Εγκαινίων, η οποία ότι μόνο στην Ορθόδοξη Εκκλησία μας υπάρχει σε αυτή την έκταση και την λαμπρότητα και δια της οποίας καθιερώνεται ένας Ιερός Ναός για να αφιερωθεί στο Θεό και την Κοινή Λατρεία των χριστιανών.

Το Πρόγραμμα των Εγκαινίων έχει ως εξής:
Το Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2007  και ώρα 6.00 μ.μ. ο Σεβασμιώτατος θα μεταφέρει στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος τα Άγια Λείψανα που θα κατατεθούν την επομένη στην Αγία Τράπεζα, η δε υποδοχή τους από τον Ιερό Κλήρο και τον ευσεβή Λαό, θα είναι λαμπρότατη. Θα τελεσθεί στην συνέχεια Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός και σχετική Ομιλία.
Την Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2007, ημέρα Κυριακή, η Ακολουθία του Όρθρου θα αρχίσει στις 6.30 το πρωί, στις 8.00 θα ξεκινήσει η Ακολουθία των Εγκαινίων και στη συνέχεια τελεσθεί η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.