Η βουλευτής Εύβοιας του ΛΑΟΣ, Ουρανία Παπανδρέου έκανε την ακόλουθη εισήγηση για τον τομέα της Υγείας στη βουλή, κατά τη διάρκεια συζήτησης σχετικού νομοσχεδίου:

Με το παρόν νομοσχέδιο η κυβέρνηση είναι πασιφανές ότι θέλει να βάλει σε μία τάξη αρχικά κάποιες από τις διατάξεις των υφιστάμενων νομοθετικών και κανονιστικών ρυθμίσεων που αναφέρονται στην υγεία και στην ασφάλεια των εργαζομένων, όπως αυτή καταρτίσθηκε από την Κεντρική Επιτροπή Κωδικοποίησης.

Ερχόμαστε και απευθύνουμε όμως ένα βασικό ερώτημα προς την Κυβέρνηση. Αρκεί κύριοι μία τέτοια κωδικοποίηση για να παυθούν καταστάσεις γραφειοκρατίας και συνεχούς καθημερινής ταλαιπωρίας σε πολλούς εργαζόμενους που πραγματικά βιώνουν την απόλυτη ανασφάλεια αλλά και σε ανθρώπους που ζουν, που εργάζονται ή που καταφεύγουν σε υπηρεσίες που έχουν άμεση σχέση με το χώρο της υγειάς ;

Κατά την Κωδικοποίηση όπως αναφέρει η Επιτροπή έγιναν και οι απαραίτητες φραστικές μεταβολές και βελτιώσεις. Και φυσικά συνιστά πρόοδο το γεγονός του ΄΄συμμαζέματος΄΄ ας δανειστούμε τον όρο, αυτού που λέγεται διάσπαρτες διατάξεις, αλλά το ζητούμενο εδώ είναι αν ο Έλληνας και η Ελληνίδα θα απολαύσουν και την καλύτερη αποδοτικότητα από την παρούσα κωδικοποίηση ή θα είναι κάτι άνευ λόγου, αιτίας και ουσιαστικού αποτελέσματος.

Ο συγκεκριμένος Κώδικας αποτελείται από 73 άρθρα κατανεμημένα σε 9 κεφάλαια.

Στο πρώτο κεφάλαιο αναφέρονται διατάξεις που αναφέρονται στο αντικείμενο, στην έκταση εφαρμογής και στους ορισμούς του κώδικα για την υγεία και την εργασιακή ασφάλεια.


Στο δεύτερο και στο τρίτο κεφάλαιο περιλαμβάνονται διατάξεις σχετικά με τα όργανα βελτίωσης των συνθηκών εργασίας. Το ζητούμενο Κύριε Υπουργέ είναι κατά πόσο αυτά τα όργανα είναι σε θέση να αποδώσουν , να λειτουργήσουν και να βελτιώσουν πραγματικά και ουσιαστικά τις συνθήκες των ανθρώπων στο χώρο της δουλειάς τους. Ο Έλληνας πολίτης έχει ανάγκη από ουσιαστικές τομές που θα βελτιώσουν τις απαιτήσεις του απέναντι στην υγεία και τις παροχές αυτής αλλά και θα κάνουν τον ίδιο πιο ανταγωνιστικό και ουσιαστικό στην εργασία του.

Οι θεσμοί τόσο του τεχνικού ασφαλείας όσο και του ιατρού εργασίας είναι πολλοί σημαντικοί και θεωρούμε ότι μόνο όταν αποτελέσουν μία πραγματικότητα στη σύγχρονη εποχή θα μπορέσουν να δείξουν αυτό που είναι σε θέση να δώσουν. Ο εργαζόμενος καθημερινά κινδυνεύει με αποτέλεσμα οι παραπάνω θεσμοί να κάνουν σήμερα περισσότερο από επιτακτική την παρουσία τους στο χώρο εργασίας.

Οι κτιριολογικές απαιτήσεις είναι επίσης ένας πολύ βασικός παράγοντας καλυτέρευσης της εργασιακής ασφάλειας αλλά και προστασίας της υγείας των εργαζομένων. Τα καθημερινά άσχημα συμβάντα στους εργασιακούς χώρους θα μπορούσαν να αποτραπούν να πληρούντο οι κανόνες ασφαλείας στον εργασιακό χώρο αλλά και αν είχε προηγηθεί μια πλήρης ενημέρωση των εργαζομένων για το σχέδιο διαφυγής και διάσωσης από τους χώρους εργασίας καθώς επίσης και τις οδούς διάσωσης και τις εξόδους κινδύνου.


Ο εργαζόμενος όπως είπαμε ζει σε έναν καθημερινό κίνδυνο αφού αναλόγως την εργασία του είναι εκτεθειμένος σε μηχανικούς, ηλεκτρικούς, φυσικούς, χημικούς αλλά και βιολογικούς κινδύνους. Κύριε Υπουργέ όσο και να κωδικοποιήσουμε τις διατάξεις που αναφέρονται στους ως άνω κινδύνους, αν δεν κάνουμε κάτι ως κεντρική εξουσία για την πλήρη προστασία των ανθρώπων την ώρα της δουλειά τους δεν θα έχουμε καταφέρει τίποτα.

Τόσο ο εργαζόμενος όσο και ο εργοδότης έχουν δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις. Το ζητούμενο είναι κατά πόσο ο ένας σέβεται και προστατεύει τα δικαιώματα του άλλου και δεν ξεπερνάει τα εργασιακά όρια. Επιπλέον τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι εργοδότες οφείλουν και το επαναλαμβάνω, οφείλουν να θέτουν σε εφαρμογή τις υποχρεώσεις τους προκειμένου να έχουμε και τα καλύτερα αποτελέσματα μέσω φυσικά της αποδοτικότητας. Ο εργοδότης οφείλει να προστατεύει τους όρους υγιεινής στην εργασία των ανθρώπων που δουλεύουν γι’αυτόν αλλά ταυτόχρονα και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να θέτουν ως βασική υποχρεωσή τους την εφαρμογή μα και την εκπαίδευση τους σχετικά με τους κανόνες ασφαλείας και υγείας της εργασίας.

Πολλοί είναι οι ανήλικοι που καταφεύγουν από πολύ νωρίς βέβαια στον εργασιακό μόχθο. Εμείς σαν Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός το έχουμε πει πολλές φορές ότι έχουμε μία ένσταση σχετικά με την εργασία των ανηλίκων. Εργασία ανηλίκων με προϋποθέσεις( ολιγόωρη βοήθεια σε εργασίες των γονιών τους θερινούς μήνες και μόνο) καθώς σε μία τόσο ευαίσθητη περίοδο της ζωής του ανθρώπου όπως είναι η παιδική, το άτομο έχει ανάγκη από σωστές συναναστροφές, εποικοδομητική μάθηση και εκπαίδευση αλλά και από πολύ παιχνίδι για την σωστή κοινωνικοποίηση του και όχι από εργασία. Θα πει κάποιος ότι κανένα παιδί δεν θέλει να δουλεύει αλλά να είναι ανέμελο. Εδώ Κύριε Υπουργέ έρχεται ο ρόλος της πολιτείας προκειμένου να προστατεύσει τα παιδία και κατ’επέκταση τους γονείς από αυτό τον πρώιμο ψυχικό μαρασμό.

Πολύ σοβαρή αυτή η κωδικοποίηση κύριε Υπουργέ. Απλά θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι αν δεν εφαρμοστούν σωστά και με στόχο την προστασία της υγείας των εργαζομένων οι εν κωδικοποίηση διατάξεις, δεν θα έχουμε καταφέρει απολύτως τίποτα.