Τη Δευτέρα 6 Απριλίου 2009 και ώρα 6.00 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγίου Νεκταρίου Κανήθου, έλαβε χώρα η Απονομή Βεβαιώσεων Παρακολουθήσεως σε όσους συμμετείχαν στα Σεμινάρια Εκμάθησης της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας, τα οποία πραγματοποιήθηκαν για έκτη συνεχόμενη χρονιά υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος.

Κατά την διάρκεια της Τελετής Λήξης ο υπεύθυνος του σεμιναρίου Παν/τος Αρχιμ. π. Ιωάννης Καραμούζης – Ιεροκήρυξ, μίλησε για το σκοπό αυτών των Σεμιναρίων, ο οποίος ήταν η γνωριμία με τον κόσμο των κωφών και η συνειδητοποίηση του ότι όλοι είμαστε παιδιά του ιδίου Θεού με τα ίδια δικαιώματα στη ζωή.
Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε πνευματικό οδοιπορικό στα γεγονότα της Μεγάλης Εβδομάδος, το οποίο αποδόθηκε στην ελληνική νοηματική γλώσσα από τους σπουδαστές της Σχολής και κατόπιν οι διδάσκαλοι της Σχολής (κωφάλαλοι οι ίδιοι) κ. Δημήτριος Μπουλέρος – Αναγνώστης της Ιεράς Μητροπόλεως και κ. Ειρήνη Νικολέντζου παρουσίασαν το Συναξάρι τη Μεγάλης Εβδομάδος στην γλώσσα των νοημάτων ενώ ο κ. Παναγιώτης Τσαλαβούτας –εκπρόσωπος της τοπικής κοινότητας των κωφών, αφού ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας για το αμέριστο ενδιαφέρον της Τοπικής Εκκλησίας προς τους κωφούς αδελφούς μας, ανέφερε τα αιτήματα που εκείνοι έχουν για μια καλύτερη αντιμετώπισή τους από τους ακούοντες.
Στην καταληκτήρια προσφώνησή του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της αγάπης ως γλώσσας συνεννόησης των ανθρώπων, ενώ έκανε και ειδική μνεία για την πρώτη Θεία Λειτουργία με ταυτόχρονη ερμηνεία στην νοηματική γλώσσα που τελέστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο στην Μητρόπολή μας, όπως και για την εβδομαδιαία κατηχητική συνάντηση των κωφαλάλων, η οποία γίνεται στο Πενυαμτικό Κέντρο του Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος από τον π. Ιωάννη καραμούζης.
Ακόμη, ευχαρίστησε τον υπεύθυνο π. Ιωάννη Καραμούζη, τους κωφούς αδελφούς μας Δημήτρη Μπουλέρο και Ειρήνη Νικολέτζου, οι οποίοι δίδαξαν στα Σεμινάρια, όλους τους συντελεστές των Σεμιναρίων της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας, τον π. Χριστόδουλο Μάνια και το Εκκλησιαστικό Συμβουλίου του Ι. Ν. Αγ. Νεκταρίου για την φιλοξενία τους στη διάρκεια ολοκλήρου του έτους, ενώ υποσχέθηκε ότι θα συνεχισθούν και την επόμενη χρονιά και τέλος έκανε την απονομή των βεβαιώσεων στους 40 περίπου ακούοντες που παρακολούθησαν τα μαθήματα.