Την Εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου (21 Νοεμβρίου) το νησί της Σκιάθου ιδιαιτέρως τιμά την Προστάτιδα και Πολιούχο της Παναγία την επονομαζομένη Εικονίστρια.

Γι’ αυτό το λόγο, μετέβησαν ως εκπρόσωποι του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Χρυσοστόμου στο Νησί της Σκιάθου, οι Αρχιμανδρίτες π. Φιλόθεος Θεοχάρης – Ιεροκήρυξ και π. Θεοφύλακτος Τσαγκάρης – Προϊστάμενος του Ι.Ν. Ευαγγελίστρίας Κανήθου Χαλκίδος και ο Πρεσβύτερος π. Χρυσοβαλάντης Φιλντίσης – Εφημέριος του Ι.Ν. Αγίων Ταξιαρχών Χαλκίδος.

Την παραμονή της Εορτής Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008, στη 1 μ.μ. τελέσθηκε Παράκληση της Υπεραγίας Θεοτόκου στον Ιερό Ναό Γενεθλίου της Θεοτόκου Σκιάθου και στη συνέχεια έλαβε χώρα η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος από τον Ιερό Ναό μέχρι την άκρη της πόλεως, όπου και ανεπέμφθη από τους Ιερείς Δέηση και στη συνέχεια τη Ιερά Εικόνα μεταφέρθηκε από πλήθος πιστών στην ομώνυμη Ιερά Μονή (μετόχιο τώρα της Μονής Ευαγγελιστρίας) Παναγίας Εικονιστρίας.

Το εσπέρας της ιδίας ημέρας, τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός  στη Ιερά Μονή της Εικονιστρίας, κατά τη διάρκεια του οποίου το θείο λόγο κήρυξε ο π. Χρυσοβαλάντης.

Κατά τη διάρκεια της νύκτας έγινε στο Μοναστήρι Αγρυπνία από τον Ηγούμενο της Μονής Αρχιμ. Άγγελο Λύσσαρη, ενώ το πρωΐ της Παρασκευής 21 Νοεμβρίου στους δύο Ενοριακούς Ναούς τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία. Στο Μητροπολιτικό Ναό Τριών Ιεραρχών προεξήρχε και κήρυξε το θείο λόγο ο π. Φιλόθεος, συλλειτουργούντων του Αρχιερατικού Επιτρόπου π. Γεωργίου Σταματά και των ο π. Νικολάου Σταματά και π. Χρυσοβαλάντη Φιλντίση ενώ στον Ι.Ν. Γενεθλίου της Θεοτόκου ο π. Θεοφύλακτος, συλλειτουργούντων των π. Ιωάννου Κωσταρά και π. Ιωσήφ Κατσούρα.

Στη συνέχεια έλαβε χώρα η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος την οποία παρέλαβαν οι Ιερείς και οι πιστοί των δύο Ενοριών από τον Ηγούμενο, στο Παρεκκλήσιο της Αγίας Τριάδος. Η Λιτανεία κατέληξε στο Μητροπολιτικό Ναό των Τριών Ιεραρχών, όπου και φυλάσσεται καθ’ όλο το έτος η Ιερά Εικόνα της Εικονιστρίας.

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας, στο ωραιότατο Πνευματικό Κέντρο των Ενοριών της Σκιάθου, ο θεολόγος, ιεροψάλτης και αγιογράφος, εκλεκτός συνεργάτης της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Κωνσταντίνος Κουτούμπας παρουσίασε το Ημερολόγιο της Ιεράς Μητροπόλεως, το οποίο για το έτος 2009 είναι αφιερωμένο στον μεγάλο διηγηματογράφο της Σκιάθου Αλέξανδρο Μωραϊτίδη.

Ο π. Φιλόθεος το Σάββατο ανέβαλε, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, την προγραμματισμένη ιεραποστολική του διακονία στην Αλόννησο, και παρέμεινε στη Σκιάθο, όπου εκτός των άλλων συνεργάστηκε και με το Δ.Σ. του Πνευματικού Κέντρου για τον προγραμματισμό κάποιων εκδηλώσεων και λειτούργησε και κήρυξε το θείο λόγο την Κυριακή 23 Νοεμβρίου στον Ι.Ν. Γενεθλίου της Θεοτόκου, ενώ την Κυριακή το απόγευμα μετέβη στη Γλώσσα Σκοπέλου, όπου στα πλαίσια της Σχολής Γονέων της Ιεράς μας Μητροπόλεως, μίλησε με θέμα: «Η λειτουργική ανατροφή των παιδιών της οικογένειας».