Ο υποψήφιος της ΟΝΝΕΔ, Βασίλης Αξιώτης καταθέτει τις απόψεις του στο eviaportal.gr για τον εκσυγχρονισμό της ΟΝΝΕΔ:

Τα βήματα που χρειάζεται να γίνουν στην ΟΝΝΕΔ, προκειμένου να εκσυγχρονιστεί είναι πάρα πολλά και πρέπει να είναι γενναία. Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά.
1ον: Άνοιγμα όλων των διαδικασιών: Το άνοιγμα όλων των διαδικασιών, όχι μονό της εκλογής του Προέδρου, αφορά τόσο την ΟΝΝΕΔ, όσο και τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ
 
2ον: Διαφάνεια όλων των διαδικασιών. Θα πρέπει να υπάρχει λογοδοσία, τόσο για τις πράξεις, όσο και για τις παραλείψεις όλων των μελών της οργάνωσης , αλλά να προβλέπονται και οι αντίστοιχες κυρώσεις Τα μέλη της οργάνωσης μας δεν πρέπει να «φυτεύονται άνωθεν». Τα μέλη της οργάνωσής μας δεν γίνεται να είναι «φαντάσματα» και δη όσοι κατέχουν θέσεις.
 
3ον: Ηλικιακό όριο μελών ΟΝΝΕΔ. Το όριο των 32 ετών που ισχύει σήμερα απέχει κατά πολύ από το όριο που θέτουν οι περισσότερες νεολαίες στη Ευρώπη. Επίσης, .απέχει κατά πολύ από το μέσο όρο ηλικίας των νέων . Η μείωση του ορίου τουλάχιστον στο 30 έτος, είναι απαραίτητη. Και για να μην παρεξηγηθώ, εφόσον η διαδικασία αυτή ξεκίνησε με το
προηγούμενο καταστατικό, η παράμετρος αυτή να τεθεί σε ισχύ από την επόμενη εκλογή.
 
4ον: Απόλυτη οικονομική διαφάνεια. Απόλυτη οικονομική διαφάνεια δεν σημαίνει ΑΦΜ. . Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, το ΑΦΜ δεν σου διασφαλίζει την οικονομική διαφάνεια. Οικονομική διαφάνεια σημαίνει δημοσιοποίηση τόσο του προϋπολογισμού δαπανών, όσο και του τελικού ισολογισμό. Απαιτείται, αναλυτική κατάσταση των εσόδων και των δαπανών καθώς και έλεγχος σκοπιμότητάς της κάθε δαπάνης. Κάθε ευρώ που μπαίνει τόσο στην ΟΝΝΕΔ, όσο και στη ΔΑΠ, όπως και κάθε ευρώ που βγαίνει έξω, θα πρέπει να είναι καταγεγραμμένο, δημοσιοποιημένο και να υπόκειται σε αυστηρό έλεγχο. Δεν έχουν χώρο στην Οργάνωσή μας όσοι προσμένουν να απομυζήσουν ή να ζήσουν από αυτήν διότι έτσι εκκολάπτονται τα τρωκτικά του δημοσίου χρήματος τα οποία έφτασαν την Ελλάδα στο οικονομικό αδιέξοδο που βρίσκεται σήμερα.
 
5ον: Δημιουργία πολιτικών παρατηρητηρίων. Η δημιουργία πολιτικών παρατηρητήριων θα βοηθήσει την οργάνωση να παρακολουθεί και να γνωρίζει σε βάθος τα πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα, να κρατά βάση δεδομένων και να έχει στην κατοχή της στοιχεία που θα την βοηθούν να καταθέτει αρτιότερη πολιτική πρόταση. Δεν αρκεί η καλή προαίρεση, απαιτείται και η καλή γνώση και πληροφόρηση, για να μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί και χρήσιμοι στον τόπο.
 
6ον: Πολιτικός σχεδιασμός από τη βάση προς τα πάνω. Ο πολιτικός σχεδιασμός δεν μπορεί να είναι από τα πάνω προς τα κάτω. Η πολιτική και οι προτάσεις δεν έχουν νόημα και δεν έχουν αποτέλεσμα όταν παράγονται σε κλειστά γραφεία και επιβάλλονται από την κεντρική διοίκηση στα μέλη. Πρέπει όλοι να είμαστε συμμέτοχοι σε αυτήν τη διαδικασία. Οι περσινές θεματικές διασκέψεις ήταν μία πολύ καλή αρχή. Ξεκίνησε ένας ουσιαστικός διάλογος ανά την επικράτεια για πολλές θεματικές πολιτικές. Ο διάλογος όμως αυτός, πρέπει να συστηματοποιηθεί, να θεσμοθετηθεί και να οδηγεί στην πολιτική πρότασή μας. Όλες οι οργανώσεις οφείλουν να εμπλακούν ενεργά στον πολιτικό διάλογο. Και αυτό δεν θα γίνει αν το αφήσουμε απλά στην διακριτική τους ευχέρεια, αλλά αν ομαδικά συμμετέχουν στο νέο αυτό εγχείρημα.
 
7ον: Αναδιαμόρφωση θέσεων με την συμμετοχή όλων. Είναι απαραίτητο το ουσιαστικό άνοιγμα της ΟΝΝΕΔ. Χρειάζεται η συμμετοχή όλων, και αυτών που διαφωνούν και αυτών που συμφωνούν και αυτών που διατηρούν επιφυλάξεις. Και χάρηκα όταν είδα ότι οι συνυποψήφιοί μου συμφώνησαν σε αυτή τη πρόταση. Η συμφωνία, όμως, δεν συνάδει με την ταυτόχρονη κατάθεση συγκεκριμένου, ολοκληρωμένου και διαμορφωμένου πολιτικού προγράμματος. Τότε δεν ζητάς συνδιαμόρφωση και αναδιαμόρφωση. Ζητάς έγκριση. Μην παίζουμε με τις λέξεις. Ήρθε ο καιρός να καταλάβουμε πως πρέπει να ανοίξουμε ένα μεγάλο και ευρύ πολιτικό διάλογο. Να ακούσουμε όλους τους ΟΝΝΕΔίτες και όλες τις ΟΝΝΕΔίτισσες, όλους τους ΔΑΠίτες και όλες τις ΔΑΠίτισσες, όλους τους νέους και τις νέες. Όλοι μας έχουμε ο καθένας τα δικά του πιστεύω. Αλλά αυτή τη στιγμή, καλούμαστε να εκπροσωπήσουμε μία οργάνωση και
πριν βιαστούμε να δεσμευτούμε για τα πάντα, πρέπει πρώτα να συμφωνήσουμε ποιοι είμαστε και τι θέλουμε. Και ειδικά σε μία περίοδο που καλούμε τους νέους και τις νέες να έρθουν στην ΟΝΝΕΔ. Που διατυμπανίζουμε πως ανοίγουμε ακόμη περισσότερο την οργάνωσή μας.
 
8ον: ΟΝΝΕΔ πραγματικά ανεξάρτητη. Θέλουμε μια Οργάνωση πραγματικά ανεξάρτητη, που εμπνέεται από νέους και απευθύνεται σε νέους. Που λογοδοτεί για τα πεπραγμένα της στα μέλη της και στην κοινωνία. Όχι σε πολιτικά γραφεία, όχι σε σκοτεινούς κομματικούς μηχανισμούς, και σίγουρα ΟΧΙ σε πατέρες σχολών και οργανώσεων. Θέλουμε μία οργάνωση που να αποτελεί με αξιώσεις τη ραχοκοκαλιά της παράταξής μας, της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και που πρωτοπορεί και συνεχίζει να δείχνει το δρόμο στους νέους και τις νέες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι ΟΝΝΕΔίτες, οφείλουν να εκφράζουν τη νεολαία στον πολιτικό τους φορέα, και όχι τον πολιτικό τους φορέα στη νεολαία.
Όλα αυτά σημαίνουν ανεξάρτητη ΟΝΝΕΔ και υγιής νεολαία.