Η  ΝΑΣ  έβαλε στο  Νομαρχιακό Συμβούλιο  της Δευτέρας 29/6/09 για συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης  τα παρακάτω  θέματα:

1.Για το πρόβλημα της καύσης RDF από την ΑΓΕΤ-LAFARGE
Σήμερα συμμετέχουμε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Αλιβέρι.
Η ΑΓΕΤ – LAFARGE επιμένει  στα σχέδιά της για καύση του τοξικού και επικίνδυνου RDF και η κυβέρνηση,  φροντίζει να τη «διευκολύνει ( απόφαση ΥΠΕΧΩΔΕ) να τα επιβάλει προωθώντας την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου ακόμα και με την «αξιοποίηση» και διαχείριση των σκουπιδιών.
Έχουμε αναδείξει το ζήτημα στο Ν.Σ. και έχουμε ξεκάθαρη θέση  κατά της καύσης των απορριμμάτων, αλλά και κατά της καύσης του RDF (τυποποιημένο καύσιμο από απορρίμματα – χαρτιού, πλαστικών, υφασμάτων κ.ά.) από την επιχείρηση ΑΓΕΤ – LAFARGE στο Μηλάκι.
Οι  επιπτώσεις αυτής της μεθόδου, σύμφωνα με ειδικούς επιστήμονες, είναι τεράστιες:
– Εκπομπές ιδιαίτερα επικίνδυνων αερίων ρύπων (διοξίνες, επικίνδυνα μικροσωματίδια επιβαρυμένα με βαρέα μέταλλα).
– Παραγωγή «ειδικών» και επικίνδυνων στερεών καθώς και τοξικών υγρών αποβλήτων.
– Αυξημένη συμβολή στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Το Αλιβέρι είναι ήδη  επιβαρυμένη περιοχή (από τις πιο βεβαρημένες στη χώρα λόγω της λειτουργίας του παμπάλαιου σταθμού ΑΗΣ – ΔΕΗ και ΑΓΕΤ κι άλλων επιχειρήσεων μετάλλου). Η απόφαση της LAFARGE  να «εμπλουτίσει» την καύσιμη ύλη με άλλες «εναλλακτικές μορφές» όπως σαπουνέλαια, λάστιχα, απόβλητα από την Ψυτάλλεια κι άλλα υλικά  θα προκαλέσει ακόμα πιο οδυνηρές συνέπειες.
Παλεύουμε για να μην υλοποιηθούν τα σχέδια της ΑΓΕΤ-LAFARGE.
θεωρούμε αναγκαία την πάλη για τη διεκδίκηση μέτρων αποκατάστασης της ζημιάς που έχει προηγηθεί στην ευρύτερη περιοχή, για την προστασία του περιβάλλοντος, της ζωής και της υγείας του λαού της περιοχής.

2.Για τη δημιουργία στρατοπέδου μεταναστών στη Ριτσώνα
Είμαστε αντίθετοι  στα σχέδια της κυβέρνησης για τη δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης μεταναστών.
Οι πόλεμοι των ιμπεριαλιστών, η φτώχεια και η εξαθλίωση, η βαρβαρότητα του καπιταλισμού προκαλούν αθώα θύματα, πρόσφυγες που προσπαθούν να διεκδικήσουν το δικαίωμα στη ζωή.
Επειδή η Εύβοια είναι πύλη εισόδου ζητάμε να υλοποιηθεί η απόφαση του Ν.Σ. για τη δημιουργία αξιοπρεπούς και ανθρώπινου χώρου υποδοχής που θα προσφέρει ιατροφαρμακευτική  βοήθεια, τροφή, στέγη για όσο χρόνο χρειάζεται.
Καλούμε το Ν.Σ. να αναδείξει το αίτημα να μπορούν οι μετανάστες να παίρνουν χαρτιά που θα τους βοηθούν να φτάσουν στις χώρες της Ε.Ε. που επιθυμούν. Όσοι μένουν στην Ελλάδα να νομιμοποιηθούν.

3. Για την ανίχνευση εξασθενούς  χρωμίου στην περιοχή των Ψαχνών.
Η ανακοίνωση της Ν.Α. Εύβοιας επιβεβαίωσε τις ανησυχίες μας.
 Η μέτρηση στην περιοχή των Ψαχνών έγινε σύμφωνα με τις εντολές της κυβέρνησης με βάση το ολικό χρώμιο και έτσι δημιουργείται η εντύπωση ότι όλα είναι μέσα στα επιτρεπτά όρια. Έχουμε επισημάνει ότι με αυτό τον τρόπο προσπαθούν να καλύψουν τις τεράστιες ευθύνες αλλά και τον κίνδυνο που υπάρχει για την υγεία των κατοίκων  των περιοχών που ανιχνεύεται εξασθενές χρώμιο το οποίο είναι καρκινογόνο. Ζητάμε να μην επαναληφθεί και με τη δική σας «συναίνεση» το έγκλημα που συνεχίζεται 40 χρόνια τώρα στον Ασωπό. Να απαιτήσει η Ν.Α. Εύβοιας να γίνουν μετρήσεις για εξασθενές χρώμιο το όριο του οποίου πρέπει να είναι «0»!!!
Επειδή θεωρούμε ότι η αντίδραση της Ν.Α.  πρέπει να είναι άμεση και ουσιαστική ζητάμε να γίνει έκτακτο Ν.Σ. μέσα στον Ιούλιο, με πλήρεις εισηγήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες και να συζητήσουμε διεξοδικά για την κατάσταση που υπάρχει και στην Αυλίδα και στα Ψαχνά και όπου αλλού υπάρχουν υποψίες για αντίστοιχο πρόβλημα.