Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, από την 1η ως τις 31 Οκτώβρη, διοργανώνει έκθεση φωτογραφίας και ντοκουμέντων στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος».  

 

Το   Σάββατο  18  Οκτώβρη  η  ΚΟ  Χαλκίδας  του ΚΚΕ  βάζει  πούλμαν  για  την  Έκθεση  φωτογραφίας  και ντοκουμέντων  που  διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ  και  λειτουργεί στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος» του Δήμου Νίκαιας. Η  αναχώρηση  γίνεται  στις  3  το μεσημέρι  μπροστά από το λιμάνι της Χαλκίδας  στο παλιό  ΤΕΛΩΝΕΙΟ.  Πρόκειται για  έκθεση με  σπάνια, πολύτιμα ντοκουμέντα, φωτογραφίες, αυθεντικά χειρόγραφα, μοναδικοί θησαυροί του ΚΚΕ, έρχονται για πρώτη φορά στο φως, με αφορμή το γιορτασμό των 90χρονων του Κόμματος. Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, από την 1η ως τις 31 Οκτώβρη, διοργανώνει μία έκθεση τέτοιου μεγέθους, που χωρίς υπερβολή μπορεί να χαρακτηριστεί ως πρωτόγνωρο πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός.Τα εκθέματα, ζωντανεύουν κορυφαίες στιγμές από την 90χρονη ζωή και δράση του ΚΚΕ, μέσα από την οποία αποτυπώνονται ανάγλυφα οι αγώνες και οι θυσίες της εργατικής τάξης, των ανθρώπων του μόχθου για μια καλύτερη ζωή. Ζωντανεύουν ιστορικούς σταθμούς του παγκόσμιου εργατικού λαϊκού κινήματος, την Παρισινή Κομμούνα, την Α’ Διεθνή και όλα τα γεγονότα που συγκλόνισαν την ανθρωπότητα, όπως η μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση.
Για όσους  επισκέπτονται  την έκθεση  με γκρούπ  υπάρχει  δυνατότητα ξενάγησης .
Τηλέφωνα  για  κράτηση  θέσεων :   2221082680  και  6973311598
Πληροφορίες  για όσους   ενδιαφέρονται  να  πάνε  ατομικά:
Α)  Δομή της  έκθεσης 
Η φιλοσοφία με βάση την οποία είναι στημένη η έκθεση καθόρισε και την επιλογή των υλικών. Η έκθεση χωρίζεται σε 7 ενότητες.
• Η 1η ενότητα έχει τίτλο «Οι ρίζες του ΚΚΕ». Περιλαμβάνει την περίοδο που ο σοσιαλισμός από «ουτοπία γίνεται επιστήμη», βασικούς σταθμούς του παγκόσμιου εργατικού κινήματος, τη δημιουργία Κόμματος Νέου Τύπου στις αρχές του 20ού αιώνα, τη μεγάλη Οχτωβριανή Επανάσταση. Η ίδια ενότητα περιλαμβάνει και το εργατικό και σοσιαλιστικό κίνημα στην Ελλάδα του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα.
• Η 2 ενότητα αφορά στην ίδρυση του Κόμματος, τις αρχές του, τη συγκρότησή του, την πάλη του και την προσφορά του στην εργατική τάξη και το λαό στην οργάνωση των εργατικών και λαϊκών αγώνων. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη ενότητα.
• Η 3η ενότητα έχει τίτλο «Κόμμα Διεθνιστικό – Πατριωτικό». Βασικό στοιχείο που αναδεικνύεται εδώ είναι το γεγονός ότι είχαν περάσει μόλις δύο μήνες από την ίδρυσή του, δηλαδή δεν είχε προλάβει ακόμα να συγκροτηθεί πλήρως και παρ’ όλα αυτά αμέσως στάθηκε αντίθετο, αντέδρασε από την πρώτη στιγμή, στην επέμβαση 14 χωρών σε βάρος της Ρωσίας, στις αρχές του 1919. Επίσης σημαντικό γεγονός που αναδεικνύεται σε αυτή την ενότητα είναι η αποχώρησή του, με απόφαση, από τη Β΄ Διεθνή και η προσχώρησή του στη Γ΄ Διεθνή.
• Η 4η ενότητα έχει τίτλο «Πρωτοπορία στις μεγάλες ανατάσεις του λαϊκού κινήματος στον 20ό αιώνα». Αναφέρεται στο ΕΑΜ, στο Δεκέμβρη του ‘44, στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας (ΔΣΕ).
• Στην 5η ενότητα ξεχωρίζει το στοιχείο – που διαπερνάει όλες τις ενότητες – των σκληρών αγώνων και των μεγάλων θυσιών του Κόμματος στα 90 του χρόνια. Περιλαμβάνει διώξεις από την ίδρυσή του, με θεσμική καταστολή, φυλακίσεις, εξορίες, εκτελέσεις, στρατοδικεία, μέχρι και σήμερα.
• Η 6η ενότητα αφορά την εμπειρία του Κόμματος, την πάλη του κατά του οπορτουνισμού. Εδώ το βάρος δίνεται σε συγκεκριμένους σταθμούς. Γίνεται αναφορά σε κρίσιμες στιγμές που αφορούν την πορεία του Κόμματος. Σχετικές με αυτό το θέμα είναι η 6η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του 1956 και η 12η Ολομέλεια του 1968, όπου κρίθηκε η επιβίωση του Κόμματος.
• Η 7η ενότητα αναφέρεται στη στρατηγική του Κόμματος, στην πείρα που έχει συσσωρεύσει από την 90χρονη πορεία του, στην ανασυγκρότησή του μετά την κρίση του 1989-1991 με το 14ο Συνέδριο και στα Συνέδρια που ακολούθησαν αναδείχνοντας το στόχο σοσιαλισμός – κομμουνισμός.
Β) Η πρόσβαση στο «Μάνος Λοΐζος»
Ο πολιτιστικός πολυχώρος «Μάνος Λοΐζος», όπου φιλοξενείται η έκθεση, βρίσκεται μέσα στο τρίγωνο που σχηματίζουν οι οδοί Θηβών και Π. Ράλλη, απέναντι ακριβώς από τα σινεμά «ΒΙΛΑΤΖ». Η είσοδος είναι από τη Θηβών 245. Μπροστά στην είσοδο του Πολυχώρου κάνουν στάση όλα τα λεωφορεία που περνάνε από Θηβών και συγκεκριμένα τα 703, 801, 802, 803, 804, 827, 845, 860 και 909, που εξυπηρετούν διάφορες περιοχές της Αθήνας και του Πειραιά. Επίσης από την πλευρά της Π. Ράλλη, δηλαδή από την πίσω πλευρά του πολιτιστικού πολυχώρου, κάνει στάση το τρόλεϊ 21, που ξεκινάει από την Ομόνοια.