Η Λίλιαν Ζλακώνη υπόσχεται να απογειώσει φέτος τις αποκριές στη Χαλκίδα, με τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν. Μιλάει στο Eviaportal, για όσα προγραμματίζει πολιτιστικά, δίνοντας έμφαση και στην ανάδειξη της «Αρέθουσας», ενώ τίποτα δεν αποκλείει για το πολιτικό της μέλλον…

1. Γιατί κάποιος να επιλέξει να επισκεφτεί τη Χαλκίδα την περίοδο των αποκριών; Τι διαφορετικό θα ζήσει εδώ;
«Στη Χαλκίδα θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει το «Θαλασσινό Καρναβάλι» την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, που είναι μοναδικό σε όλη την Ελλάδα. Παράλληλα, όμως οι αποκριές στη Χαλκίδα, που ξεκίνησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο, με τις πρώτες μας εκδηλώσεις, καλύπτουν όλες τις ηλικίες και όλα τα γούστα. Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων εβδομάδων, μπορεί κανείς στη Χαλκίδα να ζήσει παραδοσιακό καρναβάλι, σε εκδηλώσεις που θα συμμετέχουν σύλλογοι από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Επίσης, ο νέος θα έχει την ευκαιρία να διασκεδάσει και να χορέψει στους δικούς του σύγχρονους ρυθμούς και τα παιδιά να παίξουν σε μασκέ πάρτυ και στο κατεξοχήν αποκριάτικο παιχνίδι, «Το κυνήγι του Χαμένου Θησαυρού». Έτσι, όποιος βρεθεί στη Χαλκίδα θα έχει τη δυνατότητα κάθε σαββατοκύριακο να διασκεδάσει στο κλίμα της αποκριάς, στις εκδηλώσεις, που πραγματοποιούμε στην παραλία της πόλης, μαζί με τους Χαλκιδέους»

Γιάννης Μπουροδήμος, Υποψήφιος Βουλευτής Εύβοιας ΚΙΝΑΛ - 2019

2. Το πρόγραμμα των αποκριών 2009, περιλαμβάνει μια σειρά εκδηλώσεων τεσσάρων εβδομάδων, με πολλές συμμετοχές και Happenings. Σίγουρα το κόστος θα είναι μεγάλο. Ο Δήμος μπορεί να ανταπεξέλθει στα έξοδα των εκδηλώσεων ή αναζητάτε άλλους τρόπους κάλυψης του προϋπολογισμού τους, όπως για παράδειγμα χορηγίες;

Τα κόστη για τις αποκριάτικες εκδηλώσεις, είναι αλήθεια πως δεν είναι λίγα. Προγραμματίζουμε πολλές εκδηλώσεις, με σκοπό να φέρουν επισκέπτες στη Χαλκίδα, για να κινηθεί οικονομικά η πόλη. Όμως στηρίζομαι στους χορηγούς, που είναι πολλοί και βρίσκονται πάντα δίπλα μου. Έτσι έχω τη δυνατότητα να κάνω εκδηλώσεις χωρίς ο Δήμος να εκταμιεύει ούτε ένα ευρώ. Στο φετινό καρναβάλι έχουμε την υποστήριξη του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης και προσωπικά του Υπουργού Κώστα Μαρκόπουλου και τον ευχαριστώ από καρδιάς που ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημά μας. Ευχαριστώ επίσης τους καταστηματάρχες και επιχειρηματίες της πόλης που χωρίς τις χορηγίες τους, δεν θα ήταν δυνατόν να έχουμε μέχρι την κορύφωση της Αποκριάς, 1η Μάρτη, τόσες εκδηλώσεις. Επίσης οφείλω να ευχαριστήσω τον βουλευτή Σίμο Κεδίκογλου, για την υποστήριξή του και την άμεση ανταπόκρισή του, για άλλη μια φορά. Χωρίς λοιπόν τους επωνύμους – πολιτικούς παράγοντες του τόπου και πολλούς ανώνυμους, μεταξύ των οποίων και πολλοί εθελοντές, δεν θα είχαμε τη δυνατότητα να κάνουμε καρναβαλικές εκδηλώσεις στη Χαλκίδα, που και τον κόσμο θα διασκεδάσουν και οικονομικά οφέλη θα αποφέρουν»

3. Τι προσδοκίες έχετε από τις αποκριάτικες εκδηλώσεις;
«Αυτό που περιμένω από τις εκδηλώσεις της Αποκριάς είναι πρώτα απ’ όλα να έρθουν επισκέπτες στην πόλη, να ευχαριστηθούν και επομένως να ξαναρθούν. Να καταλάβουν ότι το «Θαλασσινό Καρναβάλι» είναι θεσμός για τη Χαλκίδα, είναι ιδιαίτερο και δεν μπορούν να το δούν πουθενά αλλού. Αυτό βέβαια συνεπάγεται χρήματα για την πόλη και παράλληλα η Χαλκίδα μπαίνει στη λίστα των πόλεων εκείνων που εισπράττουν πολλά από τις εκδηλώσεις της Αποκριάς, όπως Πάτρα, Ξάνθη κ.λ.π. Δεν είναι απλά η διασκέδαση των πολιτών, η οποία αναγκαία είναι φυσικά, ως ανάσα από τα προβλήματα της καθημερινότητας, αλλά κυρίως η αναγνώριση της Χαλκίδας, ως ένας τουριστικός προορισμός, εύκολα προσβάσιμος, φιλόξενος, με πολλά αξιοθέατα, μνημεία και παροχές για τους τουρίστες»

4. Πώς γεννήθηκε η ιδέα του «Θαλασσινού Καρναβαλιού»;
«Καρναβάλι γίνεται σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, με διακεκριμένα αυτά της Πάτρας, της Ξάνθης, του Ρέντη, του Μοσχάτου κ.λ.π. Όμως παρατηρείται μια συγκεκριμένη πεπατημένη στον σχεδιασμό τους και στις εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν. Η δική μας πόλη θα έπρεπε να κάνει κάτι τελείως διαφορετικό, που να μην γίνεται πουθενά αλλού στην Ελλάδα, ώστε να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον τουριστών. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα του «Θαλασσινού Καρναβαλιού», με δεδομένο ότι η Χαλκίδα έχει ως κύριο χαρακτηριστικό της την θάλασσα, τον Ευβοϊκό. Ξεκινήσαμε λοιπόν, σιγά σιγά και κάθε χρόνο το ανεβάζουμε, γιατί ο κόσμος το έχει αγκαλιάσει και αποτελεί θεσμό για την πόλη μας, πλεούμενα άρματα μέσα στη θάλασσα και happenings, που σχετίζονται με το νερό, το βράδυ της τελευταίας αποκριάς. Είναι κάτι μοναδικό, με ιδιαίτερη ομορφιά σας θέαμα»
 

5. Τι θα περιλαμβάνει φέτος το «Θαλασσινό Καρναβάλι»;

Θαλασσινό Καρναβάλι στη Χαλκίδα

«Το «Θαλασσινό Καρναβάλι», καιρού επιτρέποντος… θα ξεκινήσει φέτος με πτώσεις αλεξιπτωτιστών από την Αερολέσχη Μεγάρων στη θάλασσα, προσθαλασσώσεις υδροπλάνων από την Ελληνική Λέσχη Υδροπλάνων, παρέλαση αρμάτων μέσα στον Ευβοϊκό, ενώ θα έχουμε και ιδιαίτερες καύσεις πυροτεχνημάτων μέσα από πλοίο με μοναδικά εφέ, καύση του καρνάβαλου στη θάλασσα και πολλές ακόμα εκπλήξεις. Βέβαια το «Θαλασσινό Καρναβάλι» πλαισιώνεται φέτος με πολύ ιδιαίτερα χορευτικά τμήματα, μαζορετών, μάγων, κλόουν. Και οι εκπλήξεις δεν σταματούν εδώ. Κάθε χρόνο προσπαθούμε να ανεβάσουμε ένα σκαλί πιο πάνω το Καρναβάλι στη Χαλκίδα, και πιστεύω, πως με αυτά που σχεδιάζουμε, φέτος θα την απογειώσουμε την πόλη!»

6. Πως αντιλαμβάνεστε τον πολιτισμό στη Χαλκίδα; Τι πιστεύετε ότι λείπει πολιτιστικά από την πόλη;
«Πιστεύω ότι η Χαλκίδα έχει πολιτισμό. Λείπουν όμως πολλά για την ανάδειξη του. Η έλλειψη υποδομών στην πόλη, περιορίζει τις πολιτιστικές της δράσεις. Όπως περιορίζει και τις πολιτιστικές ανταλλαγές. Περισσότερες δυνατότητες πολιτιστικής δράσης υπάρχουν το καλοκαίρι, αφού προσφέρονται εξωτερικοί χώροι, όπως για παραστάσεις επιπέδου στο Κάστρο Κανήθου, στην πλατεία Μάλιου (Κόκκινο Σπίτι). Πιστεύω ότι αυτό που πρέπει να επιδιώκεται είναι η ανάδειξη του ντόπιου πολιτισμού. Έτσι λοιπόν αξιοποιώ κάθε σύλλογο που μπορεί να συμβάλλει σ’ αυτό. Εξάλλου η Χαλκίδα είναι τυχερή, δεδομένου ότι διαθέτει ένα ιδιαίτερα δραστήριο έμψυχο δυναμικό και συλλόγους, που αναδεικνύουν την ποιότητα της πόλης και στο εξωτερικό, με τη συμμετοχή τους σε διάφορα διεθνή φεστιβάλ»

7. Πέραν των εκδηλώσεων, πολιτισμός σημαίνει και ιστορία μιας πόλης, που σηματοδοτεί και την ταυτότητά της καθώς και την πορεία της. Στα πλαίσια αυτά σχεδιάζετε κάποια δράση, που θα αφορά στην ανάδειξη στοιχείων της Χαλκίδας, όπως είναι μνημεία ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας;
«Πράγματι δεν μπορούμε να μιλάμε για πολιτισμό, και ταυτόχρονα να αφήνουμε ανεκμετάλλευτους ή ακόμα και εγκαταλελειμμένους αν θέλετε, χώρους και μνημεία, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της πορείας της Χαλκίδας στο χρόνο και την εξέλιξή της και τα οποία θα μπορούσαν μέσω της αξιοποίησής τους, να προσδώσουν άλλο κύρος στην πόλη, συμβάλλοντας στην αύξηση του τουρισμού, με πολλαπλά οικονομικά οφέλη για τον τόπο μας. Κύριο μέλημά μου στον επόμενο χρόνο θα είναι η ανάδειξη των «πηγών της Αρέθουσας». Είναι μια επιθυμία, που την έχω εκφράσει από καιρό και νομίζω ότι τα πράγματα είναι πλέον ώριμα, ώστε η «Αρέθουσα», να λάβει την προσοχή, που της οφείλεται. Δυστυχώς, σαν ιστορικό σημείο της πόλης είναι αναξιοποίητο και όχι μόνο. Θα πρέπει με ιδιαίτερη ευαισθησία και προσοχή να ασχοληθούμε με την «Αρέθουσα», που θ’ αποτελέσει χώρο προσέλκυσης τουριστών και θα αναδείξει και τη γύρω περιοχή. Οι δράσεις που σχεδιάζω για την ανάδειξη της Αρέθουσας, μέσω πολιτιστικών εκδηλώσεων στο χώρο, πιστεύω θα «ταρακουνήσουν» τους φορείς και αρμοδίους για να επιδείξουν επιτέλους σεβασμό σε όλα αυτά που κληρονομήσαμε, που χαρακτηρίζουν το τόπο μας και εμείς εγκαταλείπουμε, μη σκεπτόμενοι το μέλλον που φτιάχνουμε για τα παιδιά μας»

8. Πιστεύετε, ότι η υπουργοποίηση του κ.Κώστα Μαρκόπολου θα βοηθήσει την Εύβοια τελικά;
«Είναι πολύ σημαντικό που ένας δικός μας βουλευτής έγινε Υπουργός. Πιστεύω, ότι ο Κώστας Μαρκόπουλος θα δει με ιδιαίτερη προσοχή τα προβλήματα του νομού μας και θα προσπαθήσει να δώσει λύσεις. Επειδή λοιπόν η Εύβοια δεν έχει να περιμένει τίποτα και από πουθενά, παρά μόνο από τον Τουρισμό, ήταν ό,τι πιο καλό θα μπορούσε να συμβεί για τον τόπο μας, η υπουργοποίηση ενός δικού μας ανθρώπου, σε αυτό τον τομέα»

9. Πέρυσι χαρίσατε δυνατές στιγμές στους Χαλκιδέους και τους επισκέπτες της πόλης μέσω του Πολιτιστικού Προγράμματος του Καλοκαιριού. Για το Καλοκαίρι 2009, τι προγραμματίζετε πολιτιστικά;
«Το πολιτιστικό καλοκαίρι 2009 θα αποτελέσει μια συνάντηση πολιτισμών, με ιδιαίτερες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Όπως «Φεστιβάλ Σκαλκώτα» (δεδομένου ότι χρωστάει η Χαλκίδα φόρο τιμής στον μεγάλο Χαλκιδέο μουσικοσυνθέτη, το έργο του οποίου έχει κάνει γνωστή την πόλη μας παγκοσμίως). Ίσως αυτό το Φεστιβάλ να αποτελέσει και το έναυσμα για να δημιουργηθεί στη Χαλκίδα «Μουσείο Σκαλκώτα» και να διεκδικήσουν οι τοπικοί φορείς την επιστροφή στην ιδιαίτερη πατρίδα του, προσωπικά αντικείμενά του, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε άλλα μουσεία, όπως είναι το βιολί Ν.Σκαλκώτα. Επιπλέον το Καλοκαίρι θα πραγματοποιήσουμε το Δεύτερο Διεθνές Φεστιβάλ Φιλαρμονικών, το οποίο διοργανώνουμε κάθε διετία, καθώς και Διεθνές Παραδοσιακό Φεστιβάλ. Είδαμε ότι ο κόσμος αγκαλιάζει τέτοιου είδους εκδηλώσεων, που δίνουν τη δυνατότητα σε πολιτισμούς διαφορετικών κρατών να συνυπάρξουν επί σκηνής και να παρουσιασθούν οι διαφορετικές κουλτούρες κάθε περιοχής. Φυσικά δεν θα λείψουν οι θεατρικές παραστάσεις, οι συναυλίες για τους νεολαίους και εκθέσεις μεγάλων Ελλήνων ζωγράφων και άλλων καλλιτεχνών. Πιστεύω, ότι και για το Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2009 θα βρούμε συμπαραστάτες και θα καταφέρουμε να υλοποιήσουμε το καλύτερο για τη Χαλκίδα, γιατί το αξίζει»

10. Διατελέσατε δύο χρόνια αντιδήμαρχος Πολιτιστικών και Καθαριότητας ένα χρόνο. Ο Δήμαρχος επέλεξε σε αυτή τη φάση, να σας αφήσει την ευθύνη των πολιτιστικών, αλλά χωρίς τίτλο. Πως δεχτήκατε αυτή την απόφαση του Δημάρχου;
«Δε νομίζω ότι ο τίτλος σου δίνει αξία, αλλά το έργο που παράγεις. Οι τίτλοι δεν με αφορούν. Και ως αντιδήμαρχος πολιτισμού και ως υπεύθυνη πολιτιστικών, που είμαι τώρα, έχω ακριβώς το ίδιο αντικείμενο και δουλεύω με το ίδιο μεράκι, όπως πριν. Άλλωστε ο «χαρτοφύλακα» δεν είναι το ζητούμενο μου, αλλά το αποτέλεσμα που βγαίνει από την δουλειά μου. Αυτό που εισπράττω εγώ από τους συμπολίτες μου, μου αρκεί για να παίρνω δύναμη και να συνεχίζω να δουλεύω για την ανάδειξη της πόλης μου. Οι αποφάσεις του Δημάρχου είναι σεβαστές, είναι δική του επιλογή και επειδή έχω μάθει να σέβομαι τους θεσμούς, υπακούω όπως οφείλω να κάνω στις όποιες επιλογές του. Άλλωστε όλοι κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος και επειδή ο Δήμαρχος έχει την πρώτη ευθύνη, πιστεύω ότι με πολύ προσοχή έκανε τις επιλογές του»
 
11. Ο Θανάσης Ζεμπίλης έχει διανύσει ήδη δύο χρόνια στη Δημαρχία Χαλκίδας. Πως κρίνετε την πορεία του ως Δήμαρχος;
«Αυτό που χαρακτηρίζει τον άνθρωπο Θανάση Ζεμπίλη είναι ο ήπιος χαρακτήρας του και η εντιμότητά του. Αυτό που χαρακτηρίζει τον Δήμαρχο, Θανάση Ζεμπίλη και είναι προς τιμήν του, είναι ότι δεν άλλαξε ο χαρακτήρας του από τότε που ανέλαβε τα ηνία της πόλης. Είναι συνεργάσιμος και πάντα ακούει τους συνεργάτες του, ενώ παίρνει τις αποφάσεις του κατόπιν ουσιαστικής επεξεργασίας των ζητημάτων και ώριμης σκέψης. Πιστεύω, ότι τα παραπάνω του τα αναγνωρίζει και ο Χαλκιδέος πολίτης»

12. Ποιες είναι οι βλέψεις σας για το πολιτικό σας μέλλον; Σκέφτεστε μια πιθανή υποψηφιότητά σας για το Δημαρχιακό θώκο;
«Κύριο μέλημά μου είναι η πρόοδος της πόλης μου. Από όποια θέση λοιπόν μου έχει ζητηθεί μέχρι τώρα να την υπηρετήσω, έχω αποδείξει ότι το κάνω πάντα με πολύ δουλειά, υπευθυνότητα και συνέπεια. Πάνω απ’ όλα όμως με μεράκι. Οι θέσεις και οι τίτλοι δεν ήταν ποτέ το ζητούμενο μου, όπως προανέφερα. Το μόνο που σου προσφέρουν είναι περισσότερη ελευθερία στη λήψη αποφάσεων. Μέχρι τώρα λοιπόν, δεν με έχει απασχολήσει να διεκδικήσω τη Δημαρχία. Έχω στο μυαλό μου μόνο να υπηρετώ τη Χαλκίδα. Ωστόσο, οι άνθρωποι της πόλης μου είναι αυτοί που καθορίζουν με τις επιλογές τους, ποιόν θέλουν επικεφαλής. Εάν λοιπόν, αν οι ίδιες οι ανάγκες της πόλης καθορίσουν στο πρόσωπό μου την επιλογή τους, τότε θα το σκεφτώ και θα αποφασίσω»

Σύντομο βιογραφικό

Η Λίλιαν Ζλακώνη, γεννήθηκε στη Χαλκίδα, όπου και κατοικεί. Σπούδασε στη Γερμανία, Γερμανική Φιλολογία, με την οποία ασχολήθηκε και επαγγελματικά. Με τα κοινά πρωτοασχολήθηκε το 2002, οπότε και εξελέγη Δημοτική Σύμβουλος στο Δήμο Χαλκιδέων, με το συνδυασμό του πρώην Δημάρχου, Δημήτρη Αναγνωστάκη. Για ενάμιση χρόνο είχε την ευθύνη των πολιτιστικών της πόλης, δεδομένου ότι είχε ορισθεί αντιδήμαρχος απο τον Δημήτρη Αναγνωστάκη. Διαφωνίες, όμως, σε χειρισμούς ζητημάτων της πόλης με την παράταξη, την οδήγησαν στην απόφαση να ανεξαρτητοποιηθεί στα μισά της θητείας του πρώην Δημάρχου. Στις τελευταίες Δημοτικές εκλογές (2006) κατέβηκε υποψήφια με τον Θανάση Ζεμπίλη και επανεξελέγη για δεύτερη φορά Δημοτική Σύμβουλος Χαλκίδας. Διετέλεσε δύο χρόνια αντιδήμαρχος (2007 – 2008), στα πολιτιστικά και ένα χρόνο (2008) στην καθαριότητα. Μετά τις επιλογές του Δημάρχου, παραμένει υπεύθυνη των πολιτιστικών στο Δήμο Χαλκιδέων.