Ξεκίνησαν και για φέτος, για 26ο συνεχόμενο έτος στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος οι Πρόβες της Χορωδίας -Ορχήστρας Νέων, η οποία συγκεντρώνει κάθε χρόνο 150 – 200 παιδιά Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου και Αποφοίτους.


Λειτουργεί σε δύο τμήματα:

Α. Το Παιδικό Τμήμα, που είναι για παιδιά όλων των τάξεων του Δημοτικού Σχολείου, και

Β. Το Τμήμα των Εφήβων, που είναι για παιδιά Γυμνασίου, Λυκείου και Αποφοίτους.

Η συμμετοχή είναι ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ.

Η Χορωδία – Ορχήστρα εντάσσεται στον Τομέα Νεότητος της Ιεράς Μητρόπολεώς μας, έχει ενεργό συμμετοχή στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας, χάρη στην πατρική φροντίδα και πρόνοια του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ, αλλά και χάρη στην ακούραστη εργασία των μουσικών της: Παύλου Κουρμπέτη – μαέστρου, Κωνσταντίνου Κουρμπέτη – υπευθύνου διδασκαλίας Τμήματος Εφήβων,  Αλεξάνδρας  Αραβίδου – Κουρμπέτη – υπευθύνου διδασκαλίας του Παιδικού Τμήματος, Βασιλικής Κουρμπέτη – υπευθύνου της μουσικής επιμέλειας και ενορχήστρωσης κάθε Εκδήλωσης, καθώς και της ιδιωτικής υπαλλήλου, Άννας Ροδά – διοικητικά υπευθύνου του Παιδικού Τμήματος.

Τέλος, βασικός και εξαίρετος είναι ο ρόλος της κ. Μαγδαληνής Αργυράκη – Υπευθύνου της Χορωδίας για την οργάνωση κάθε Εκδήλωσης.

Η χορωδία πλαισιώνεται και από άλλα ικανά στελέχη: Κληρικούς, Κατηχητές, γονείς παιδιών.

Οι πρόβες και οι εγγραφές θα ξεκινήσουν την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2007 και θα γίνονται κάθε Κυριακή σε νέα Διεύθυνση, στην Αίθουσα των Γραφείων της Ιεράς μας Μητροπόλεως (Μεσσαπίων 10 – κτίριο πρώην Δ.Ο.Υ. Χαλκίδος), κατά τις ώρες που λειτουργεί η Χορωδία: 11:00 π.μ. – 12:00 μ. (παιδικό τμήμα) και 12:00 μ. – 1:00 μ.μ. (τμήμα εφήβων).  

Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 22210-27735 (οικία Υπευθύνου Χορωδίας).

ΕΝΑΡΞΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ – ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΗΝ ΣΧΟΛΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

Ξεκινούν από την Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2007 οι εγγραφές των μαθητών στην Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς μας Μητροπόλεως υπό τον τίτλο «ΙΕΡΕΥΣ ΠΑΥΛΟΣ Ο ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ», αναγνωρισμένη επισήμως από το Υπουργείο Πολιτισμού, εντεταγμένη στα Μουσικά Εκπαιδευτήρια της Πατρίδος μας, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. ΥΠΠΟ/ΔΙΜ/12332/262/25.7.2006 απόφαση Υπουργού Πολιτισμού, η οποία δημοσιεύθηκε στο υπ’ αριθμ. 1205/1.9.2006 Φ.Ε.Κ. (τεύχος Β΄).

Η Σχολή έχει ως έδρα της τα Ψαχνά και συγκεκριμένα το Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου, ενώ θα λειτουργήσουν και παραρτήματα:

Α. Στη Χαλκίδα (Πνευματικό Κέντρο Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος),

Β. Στην Αρτάκη (Πνευματικό Κέντρο Ι. Προσκύνηματος Παναγίας Φανερωμένης),

Γ. Στην Ιστιαία (Πνευματικό Κέντρο Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας Ιστιαίας),

Δ. Στη Σκιάθο (Πνευματικό Κέντρο Ενοριών Σκιάθου),

Ε. Στη Γλώσσα Σκοπέλου (Ι. Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Γλώσσης Σκοπέλου) και

ΣΤ. Νέο Παράρτημα στο Προκόπι, στο Πνευματικό Κέντρο της Ενορίας Αγίου Κωνσταντίνου Προκοπίου.

Υπεύθυνος λειτουργίας της Σχολής ορίστηκε από το Μητροπολιτικό Συμβούλιο της Ιεράς Μητροπόλεως ο Αρχιμ. Φιλόθεος Θεοχάρης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής ο κ. Γρηγόριος Αναστασίου – Δρ. Βυζαντινής Μουσικολογίας, ενώ τα μαθήματα θα διδάξουν ο κ. Γρηγόριος Αναστασίου (Χαλκίδα),  ο κ. Δήμος Τσίμπος (Ψαχνά – Χαλκίδα), ο κ. Γεώργιος Καραγκούνης (Χαλκίδα), ο κ. Άγγελος Μαντάς (Αρτάκη), οι κ. Δημήτριος Παπαβασιλείου, Γρηγόριος Γιαμπάνης, Παναγιώτης Αναστασίου και Παναγιώτης Γωνιάδης (Ιστιαία), ο κ. Κωνσταντίνος Κουτούμπας (Σκιάθος), ο κ. Άγγελος Παναγιώτου (Γλώσσα Σκοπέλου) και ο π. Δημήτριος Πατεράκης (Προκόπι).

Τα μαθήματα θα αρχίσουν από το πρώτο δεκαήμερο του ερχομένου μηνός Οκτωβρίου 2007 και θα είναι ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ, αφού τα έξοδα θα καλύπτονται από την Ιερά μας Μητρόπολη και τις Ενορίες.

Οι εγγραφές των μαθητών γίνονται από τη Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2007, κάθε ημέρα (εκτός Σαββάτου και Κυριακής) και ώρες 10.00 – 13.00 ως εξής:

α. Όσοι είναι από τα Ψαχνά στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, στον π. Νικόλαο Δανέλη (τηλ. 22280. 23658)

β. Όσοι είναι από την Χαλκίδα και την Αρτάκη στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως, στον π. Φιλόθεο Θεοχάρη (Μεσσαπίων 10 – κτίριο πρώην Δ.Ο.Υ. Χαλκίδος – τηλ. 22210.22502),

γ. Όσοι είναι από την Ιστιαία στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας, στον π. Ιωάννη Θάνο (τηλ. 22260. 52163),

δ. Όσοι είναι από την Σκιάθο στον Ιερό Ναό Τριών Ιεραρχών στον π. Γεώργιο Σταματά (τηλ. 24270. 22530),

ε. Όσοι είναι από την Σκόπελο στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον π. Αλέξιο Παπασταμούλο (τηλ. 24240. 32450) και

στ. Όσοι είναι από το Προκόπι – Μαντούδι στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου Προκοπίου στον π. Δημήτριο Πατεράκη (τηλ. 22270. 41090)

Η προσπάθεια αυτή της Τοπικής μας Εκκλησίας, η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής, στην οποία δώσαμε το όνομα του Ιερέως Παύλου, ο οποίος έζησε τον 17ο αιώνα, καταγόταν από τη νήσο Σκόπελο και δίδαξε την Βυζαντινή Μουσική στη Χαλκίδα, αποτελεί για την Τοπική μας Εκκλησία μία από τις πιο αξιόλογες και αποδοτικές δραστηριότητες, αρκεί όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε την ωφέλεια και να συμπαρασταθούμε στέλνοντας τα παιδιά μας να διδαχθούν την Μουσική της Εκκλησίας μας, τούς Ιερούς Ύμνους και να γίνουν με αυτό τον τρόπο μιμητές των Αγίων Αγγέλων.