Η χθεσινή κακοκαιρία έπληξε τη νότια Εύβοια, με απολογισμό τεράστιες καταστροφές σε σπίτια και καλλιέργειες και έναν νεκρό. Ο Υπουργός Εσωτερικών βρέθηκε στο Δήμο Ληλαντίων. Έκκληση βοήθειας στον Πρωθυπουργό από το Δήμο Κονιστρών.

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα – Σάββατο – στο Δημαρχείο του Δήμου Ληλαντίων, παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Φλογαΐτη, των τοπικών αρχών και υπηρεσιακών παραγόντων όπου τονίσθηκε η ανάγκη να καταγραφούν τα προβλήματα, που δημιούργησε η καταστροφική βροχή και οι πλημμύρες, καθώς και να υπάρξει άμεση ανακούφιση των πληγέντων. Επίσης, τονίσθηκε η αναγκαιότητα δρομολόγησης έργων πρόληψης καταστροφών απο φυσικά φαινόμενα. (Χρόνια τονίζεται, χρόνια τα περιμένουν!).

Εν τω μεταξύ βάση του απολογισμού, τεράστιες είναι οι καταστροφές σε υποδομές, περιουσίες κατοίκων και καλλιέργειες σε Βασιλικό, Ερέτρια, Μπούρτζι , Αμάρυνθο, στα χωριά του Δήμου Διρφύων  Μίστρο, Πισσώνα, Πούρνο και Στρόπωνες , που υπέστησαν σοβαρές ζημιές από τη θεομηνία.  Επίσης πάνω από 20 γέφυρες και εκτεταμένα τμήματα του οδικού δικτύου καταστράφηκαν ολοσχερώς. Σε πολλά σημεία πλέον δεν υπάρχει καν δρόμος. Τέλος να αναφέρουμε, ότι ο Δήμος Κονιστρών απευθύνει έκκληση βοήθειας στον Πρωθυπουργό, αφού οι ζημιές στο Δήμο είναι τεράστιες και επισημαίνει την αδιαφορία στην κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή.

Και ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κ.Καρατζαφέρης επισκέφτηκε σήμερα το Δήμο Ληλαντίων. 

Το ρεπορτάζ, κατά τη χθεσινή ημέρα -Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου – και ενώ οι καταιγίδες συνεχίζονταν, αναφερόταν:

Όπως μας ενημέρωσε ο Προϊστάμενος των ΠΣΕΑ,κ.Τσιμπλής, έχει ζητηθεί να κριθούν Δήμοι της Εύβοιας, που επλήγησαν απο τις πλημμύρες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αυτοί είναι οι Δήμοι: Ληλαντίων, Διρφύων, Κύμης, Κονιστρών, Ερέτριας, Ανθηδώνος, Αμαρύνθου, Αυλίδας. Δυστυχώς, η τελευταία ενημέρωση που είχαν είναι ότι απο το βράδυ θα έρθει νέο κύμα κακοκαιρίας, παρά την ύφεση που μπορεί να παρουσιάσουν το απόγευμα τα καιρικά φαινόμενα. Ο Εθνικός δρόμος στην Ερέτρια παραμένει κλειστός

Στη κεντρική και νότια Εύβοια η κακοκαιρία προκάλεσε καταστροφικές πλημμύρες και το θάνατο ενός 39χρονου αστυνομικού. Ένα ελικόπτερο «Σούπερ Πούμα» διέσωσε Ελληνοσουηδό που διέμενε σε τροχόσπιτο στις εκβολές του ποταμού Λίλα. Άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας συνεχίζουν τις διασώσεις κατ`οίκον, κυρίως στον οικισμό Μπούρτζι, όπου κάτοικοι είχαν ανέβει στις ταράτσες, ενώ στην περιοχή καταφθάνουν και ομάδες ΕΜΑΚ απο Αθήνα και Λαμία. Από χθες οι καταρρακτώδεις βροχές κατέστρεψαν καλλιέργειες, σπίτια και δρόμους, με αποτέλεσμα να διακοπούν οι επικοινωνίες μεταξύ των πόλεων Χαλκίδας, Κύμης, Ερέτριας, Αμαρύνθου και Βασιλικών. Επίσης προκλήθηκε υπερχείλιση στον ποταμό Μανικιάτη και πλημμύρισαν οι περιοχές Στόμιο και Άγιος Γεώργιος Οξιλίθου που βρίσκονται στις εκβολές του. Τέλος η νομαρχία εξετάζει το ενδεχόμενο να κηρύξει την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αφού σύμφωνα με την ΕΜΥ οι βροχές και οι καταιγίδες θα συνεχιστούν μέχρι το απόγευμα, παρ`όλο που το πρωί έδειχναν εξασθενημένες.

Έκτακτο Δελτίο Πρόγνωσης Επιδείνωσης Καιρού για σήμερα εξέδωσε η ΓΓΠΠ. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που εκδόθηκε από την Ε.Μ.Υ προειδοποιεί: ότι οι ισχυρές βροχές και οι καταιγίδες που εκδηλώνονται σήμερα και στην Εύβοια θα συνεχιστούν και το επόμενο εξάωρο.

Στη συνέχεια τα φαινόμενα αυτά θα εξασθενήσουν και τη νύχτα θα σταματήσουν.

Ήδη έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιοι φορείς και οι υπηρεσίες από τη Γ.Γ.Π.Π. και βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας πολιτικής προστασίας, ώστε να παρέμβουν άμεσα εάν αυτό απαιτηθεί.
Παράλληλα η Γ.Γ.Π.Π., εφιστά την προσοχή των πολιτών και προτείνει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τα έντονα καιρικά φαινόμενα, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις ενδέχεται να δημιουργήσουν προβλήματα.