Ψυχραιμία συνιστά ο Υπουργός Υγείας, και ψάχνουν βήμα βήμα πως θα αντιμετωπίσουν τη νέα γρίπη με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Εξοργισμένος ο Πρωθυπουργός με την επιστολή του Γ.Παπανδρέου. Η κυβέρνηση επιχειρεί να απαντήσει…

Εν τω μεταξύ πληροφορίες θέλουν, να νοσηλεύεται – ευτυχώς εκτός κινδύνου – νεαρός που προσβλήθηκε με τον ιό της νέας γρίπης, στο Νοσοκομείο Χαλκίδας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο νεαρός προσεβλήθει απο τον ιό κατά τη διάρκεια των διακοπών του σε Ελληνικό νησί. Άλλα δύο άτομα, που ήταν μαζί του, παρουσίασαν ήπια συμπτώματα της γρίπης και οι γιατροί συνέστησαν να μείνουν σπίτι τους, λαμβάνοντας την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Εν τω μεταξύ σε συνέντευξη τύπου του Υπουργού Υγείας, Δημήτρη Αβραμόπουλου αναφέρθηκε ότι παρουσιάστηκε και τέταρτο σοβαρό κρούσμα της νέας γρίπης την Παρασκευή.
Πρόκειται για το τέταρτο σοβαρό κρούσμα και αφορά έναν 22χρονο νεφροπαθή, που νοσηλευόταν σε σοβαρή κατάσταση σε θάλαμο απομόνωσης σε νοσοκομείο της Αττικής. Το υπουργείο Υγείας, με νεότερη ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι ο ασθενής πήρε εξιτήριο τη Παρασκευή και θα συνεχίσει τη φαρμακευτική αγωγή κατ’οίκον.
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος συνέστησε εκ νέου ψυχραιμία, τονίζοντας πως 95% των συνολικών κρουσμάτων έχει ιαθεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κρούσματα της νέας γρίπης εντοπίζονται τις τελευταίες ημέρες μεταξύ γιατρών και νοσηλευτών. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι γιατροί και νοσηλευτές έχουν προσβληθεί από τον ιό σε τουλάχιστον τρία νοσοκομεία της χώρας.

Στην Κυβερνητική Επιτροπή το Εθνικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης

Η Κυβερνητική Επιτροπή, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ.Καραμανλή, συνεδρίασε το πρωί της Παρασκευής, με αντικείμενο το Εθνικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης, το οποίο παρουσίασε ο Δ.Αβραμόπουλος. Στην συνεδρίαση συμμετείχαν επίσης οι υπουργοί Εσωτερικών Πρ.Παυλόπουλος, Οικονομίας Γ.Παπαθανασίου, Εθνικής Αμυνας Ευ.Μεϊμαράκης και Παιδείας Αρης Σπηλιωτόπουλος.
Απαντώντας σε ερωτήματα σχετικά την ετοιμότητα και την επάρκεια του ΕΣΥ να αντιμετωπίσει έξαρση της νέας γρίπης, ο Υπουργός Υγείας προανήγγειλε ότι θα προστεθούν περισσότερες κλίνες στις ΜΕΘ και πως θα δοθεί η έγκριση σε περισσότερα κέντρα πιστοποίησης εκτός των δύο που λειτουργούν. Κατά πληροφορίες σχεδιάζεται η ενίσχυση των Εντατικών με 80 έως 100 κλίνες και επαναπρόσληψη νοσηλευτών των οποίων η σύμβαση είχε διακοπεί. Αυτό θα γίνει ενδεχομένως εντός Αυγούστου.
Πάντως κεντρικός άξονας του Εθνικού Σχεδίου είναι ο εμβολιασμός. Η πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων αναμένεται στην Ελλάδα στις 14 Σεπτεμβρίου για να ξεκινήσει ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων.
Ερωτώμενος για τις κατηγορίες πληθυσμού που θα εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα, ο υπουργός Υγείας είπε ότι σίγουρα πρώτοι θα εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι στα υπουργεία Μεταφοράς (σχετικό αίτημα έχει ήδη υποβάλει ο αρμόδιος υπουργός) και οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα. Η συνέχεια θα καθοριστεί από την εθνική επιτροπή αντιμετώπισης πανδημίας.

Ενημέρωση και εμβολιασμός
Σχέδιο για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης στα σχολεία 
Το σχέδιο προβλέπει τον καθολικό εμβολιασμό μαθητών και εκπαιδευτικών.
Σειρά μέτρων για την πρόληψη της νέας γρίπης στα σχολεία προβλέπει το ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Παιδείας, σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής. Το υπουργείο Παιδείας δε φαίνεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να μετατεθεί η έναρξη της σχολικής χρονιάς ή να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία, ενώ επεξεργάζεται επιχειρησιακό σχέδιο 17 σημείων.

Βασικό κομμάτι αυτού του σχεδίου αποτελεί η οργάνωση προγράμματος εμβολιασμού εκπαιδευτικών και μαθητών σε όλη την Ελλάδα, θεωρώντας ότι το μέτρο αυτό θα παρεμποδίσει την εξάπλωση του ιού.

Βασικό μέτρο αποτελεί και η ενημέρωση γονιών, μαθητών, εκπαιδευτικών. Ενημερωτικό υλικό θα μοιραστεί σε όσους εμπλέκονται με την εκπαιδευτική διαδικασία, ενώ αφίσες με προληπτικά μέτρα θα τοιχοκολληθούν σε χώρους των σχολείων.

Ομάδες ειδικών θα επισκέπτονται τα σχολεία, τόσο για την ενημέρωση μαθητών και καθηγητών, όσο και για να ελέγχουν εάν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το υπουργείο Παιδείας εξετάζει επίσης το να μη συνυπολογίζονται οι απουσίες των μαθητών που ασθενούν από τη νέα γρίπη στο τελικό άθροισμα. Επίσης προβλέπεται η παροχή άδειας σε μέλος του προσωπικού της σχολικής μονάδας, σε περίπτωση που αρρωστήσει μέλος της οικογένειάς του.

Υπενθυμίζεται ότι εγκρίθηκε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, το οποίο προβλέπει τον εμβολιασμό ολόκληρου του πληθυσμού της χώρας κατά της νέας γρίπης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο, η Ελλάδα θα είναι από τις πρώτες χώρες που θα λάβει τα εμβόλια, στα μέσα Σεπτεμβρίου, αλλά οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν όταν το σκεύασμα λάβει την έγκριση των αρμόδιων αρχών και της ΕΕ. Οι δαπάνες θα καλυφθούν εξ ολοκλήρου από το κράτος, ο δε αριθμός των δόσεων θα είναι περί τα 24 εκατομμύρια.
Να σημειωθεί ότι ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός δια νόμου! Αξίζει να αναφέρουμε τη δήλωση του Υπουργού Υγείας, που θέλει να εμφανίζεται καθησυχαστικός, ότι «η ζωή συνεχίζεται…». Το ζήτημα είναι να ληφθούν τα μέτρα πρόληψης την ώρα που πρέπει και όχι εκ των υστέρων και φυσικά, να μην προχωρούν στα τυφλά και να αποφασίζουν τι θα πράξουν όταν θα έχει επέλθη η έξαρση του ιού.

Η στάση και κριτική της αντιπολίτευσης

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γ.Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι αναδείχθηκαν «τα μεγάλα προβλήματα στο υγειονομικό σύστημα της χώρας, οι καθυστερήσεις και οι αβελτηρίες στην πολιτική υγείας της κυβέρνησης».

Το ΚΚΕ επικρίνει κάθε «τακτική εφησυχασμού ή κινδυνολογίας» σχετικά με τη νέα γρίπη, κάνοντας λόγο για ανύπαρκτες δημόσιες υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ο Συνασπισμός συνιστα ψυχραιμία, έγκαιρη και συνεχή ενημέρωση και πρόληψη, τονίζοντας ότι «είναι αστείο να συνεχίζεται η δικομματική κόντρα για ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπως αυτό της γρίπης».