To Επιμελητήριο Εύβοιας διοργάνωσε Ενημερωτική Εσπερίδα με θέμα: Εξωστρέφεια και Προώθηση των Προϊόντων και των Υπηρεσιών της Εύβοιας στην αγορά της Ρωσίας. Η Εσπερίδα που έλαβε χώρα την Δεύτερα 20 Φεβρουαρίου 2012 στο Μέγαρο του Επιμελητηρίου, σημείωσε πολύ μεγάλη επιτυχία, αφού την παρακολούθησε με μεγάλη προσοχή, πλήθος επαγγελματιών, οικονομικών παραγόντων, εξαγωγέων, τραπεζικών εκπροσώπων, εκπροσώπων φορέων, και επιχειρηματιών του νομού.

Την Εσπερίδα άνοιξε ο συντονιστής του πάνελ, κ. Ιωάννης Λαλανίτης, μέλος του ΔΣ του Επιμελητηρίου, ο οποίος καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και απεύθυνε χαιρετισμό στον επίσημο καλεσμένο της εκδήλωσης,  κ. Vladimir I.Chkhikvishvili, Πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ο κ. Λαλανίτης αφού τόνισε ότι η τιμητική παρουσία του κ. Vladimir I.Chkhikvishvili, δημιουργεί τη βεβαιότητα ότι η προσπάθεια ανάπτυξης των εμπορικών σχέσεων των ευβοϊκών επιχειρήσεων με τις αντίστοιχες της Ρωσικής Δημοκρατίας, θα στεφθεί με επιτυχία, προς αμοιβαίο όφελος των δυο πλευρών, ανέφερε ότι η Εσπερίδα σκοπό έχει να επικοινωνήσει τους τρόπους για την προώθηση των ευβοϊκών προϊόντων και υπηρεσιών στην αγορά της Ρωσίας. Ακολούθως κάλεσε τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου για σύντομο χαιρετισμό.

Ο κ. Παναγιώτης Σίμωσης, μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε την εκδήλωση σαν την αρχή μιας πολύ σημαντικής πρωτοβουλίας που ανέπτυξε το Επιμελητήριο Εύβοιας σε συνεργασία με το Ελληνορωσικό Επιμελητήριο, σε μια κρίσιμη καμπή για την χώρα, με σκοπό την προσπάθεια προώθησης οικονομικών και εμπορικών συνεργασιών με ρωσικά οικονομικά και επιχειρηματικά φόρουμ. Αναφέρθηκε στους ισχυρούς δεσμούς φιλίας που ενώνουν τους δυο λαούς, οι οποίοι αποτελούν τη βάση για την περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων συνεργασίας μεταξύ των ευβοϊκών και των ρωσικών επιχειρήσεων.

Ο κ. Σίμωσης αφού αναφέρθηκε στο πρωτόκολλο συνεργασίας που έχει συνάψει το Επιμελητήριο Εύβοιας με το Ελληνορωσικό Επιμελητήριο, από τον Ιούλιο του 2011, και στους στόχους που έχουν τεθεί μέσω αυτού, κάλεσε τον κ. Vladimir I.Chkhikvishvili, Πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας, για να κηρύξει την έναρξη εργασιών της Εσπερίδας, αποδίδοντάς του, για την τιμητική παρουσία του, εικόνα του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου, με την ευχή η κοινή πίστη των δυο λαών να στηρίξει κάθε αναπτυξιακή συνεργασία μεταξύ τους. 

Ο κ. Vladimir I.Chkhikvishvili, Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αναφέρθηκε στις στενές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας των δυο χωρών, που έχουν αναπτυχτεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια, τόνισε ότι υπάρχουν ακόμη ανεκμετάλλευτες δυνατότητες και περιθώρια για την περαιτέρω ανάπτυξη και σύσφιξη των σχέσεων αυτών, ανάπτυξη την οποία θα υποστηρίξει η Ρωσική Πρεσβεία. Κατέληξε βέβαιος, ότι από αυτή την δύσκολη στιγμή που περνά η Ελλάδα, θα βγει στο τέλος με τις κατάλληλες πρωτοβουλίες, πιο δυνατή.

Στην συνέχεια σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε ο κ. Σίμος Κεδίκογλου, Πρόεδρος της Ελληνορωσικής Φιλίας και Συνεργασίας του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ο οποίος τόνισε ότι η μοναδικές διέξοδοι για να βγει η χώρα από την κρίση και να οδηγηθεί στην ανάπτυξη, είναι οι κατάλληλες επενδύσεις και η αύξηση των εξαγωγών, θεωρώντας όπως τόνισε, την Ρωσία ιδανικό εταίρο για την ευόδωση των στόχων αυτών. Ανέφερε επίσης ότι το ενδιαφέρον της Ρωσίας είναι μεγάλο για την ελληνική αγορά, σε διάφορους τομείς, όπως ο τουρισμός τα ακίνητα, ο ενεργειακός τομέας κλπ, και τώρα περισσότερο από ποτέ δεν έχουμε την πολυτέλεια σας χώρα, σαν νομός  να συνεχίσουμε τα λάθη του παρελθόντος.

Ακολούθησαν οι εισηγήσεις των ομιλητών της εκδήλωσης.  
Ο κ. Ιωάννης  Τζεν  (Γενικός Γραμματέας του Ελληνορωσικού Επιμελητηρίου), μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε διεξοδικά στα προϊόντα που εισάγει η ρωσική αγορά, στις δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει στους Ευβοείς επιχειρηματίες, στην νοοτροπία της κλπ. Αναφέρθηκε  αναλυτικά στην τεχνοτροπία που επιβάλλεται να τηρείται από τις ευβοϊκές επιχειρήσεις για την επιτυχή τους εξαγωγική δραστηριότητα στη Ρωσία και προσδιόρισε τα προϊόντα της Εύβοιας που ενδιαφέρουν την συγκεκριμένη αγορά, παρουσιάζοντας  τις δυνατότητες που υπάρχουν και μπορούν να υπάρξουν για την επιτυχημένη διείσδυση των προϊόντων αυτών στην Ρωσία. 

Τόνισε χαρακτηριστικά, ότι η Ελλάδα μπορεί αυτή την κρίσιμη στιγμή να δημιουργήσει η ίδια το μέλλον της και όχι να το περιμένει. 

Ο κ. Valery Nikolaev (Οικονομικός και Εμπορικός Σύμβουλος της Πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα), υποστήριξε ότι η ανάπτυξη επαφών των δυο χωρών σε Περιφερειακό επίπεδο, θα αναπτύξει τις εμπορικές σχέσεις των δυο λαών, αναφερόμενος στο ρόλο του Ελληνορωσικού Επιμελητηρίου, προς αυτήν την κατεύθυνση, τονίζοντας και την εποικοδομητική συνεργασία του με το Επιμελητήριο Εύβοιας στην προσπάθεια για την ανάπτυξη νέων προοπτικών στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις Ρωσίας και Ελλάδας. Κατόπιν ανέλυσε την εξαγωγική δραστηριότητα της Ρωσίας και την εισαγωγική δραστηριότητα της από την Ελλάδα και από άλλα κράτη, εντοπίζοντας και προτείνοντας προϊόντα και υπηρεσίες που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα την συγκεκριμένη αγορά.

Ο κ. Ιωάννης Μάρκος (Σύμβουλος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών),  αφού προσδιόρισε ως μεγάλο προτέρημα της ρωσικής κοινωνίας, άρα και της επιχειρηματικότητας της, την συστηματική προσπάθεια ανάπτυξης και ισχυροποίησης της μεσαίας τάξης και την ανά χρόνο αύξηση των εισοδημάτων κατά 15%, των πολιτών της, αναφέρθηκε διεξοδικά και παρουσίασε στο κοινό τους κυριότερους πελάτες και προμηθευτές της αγοράς, την πορεία του διμερούς εμπορίου Ελλάδας και Ρωσίας, τις εμπορικές σχέσεις των δυο χωρών ανά έτος, το εμπορικό ισοζύγιο ανάμεσα τους, την μορφή καναλιών διανομής, την πορεία και την πρόοδο της επένδυσης κεφαλαίου στη αγορά αυτή, την ελληνική επιχειρηματική παρουσία κατά τα τελευταία χρόνια και τα περιθώρια ανάπτυξης της στη Ρωσία, τις ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα, κλπ. Έκλεισε δε,  την παρουσιασή του, μεταφέροντας στο κοινό, τις ευκαιρίες πρόσβασης και βασικές συμβουλές για την επιτυχή διείσδυση των ευβοϊκών επιχειρήσεων στη χώρα αυτή.

Ο κ. Αριστοτέλης Καρβέλλας (Πρόεδρος της Ένωσης Εισαγωγέων Ελληνικών Τροφίμων και Ποτών Ευρώπης) παρουσίασε τα βασικά βήματα των εξαγωγών και την ενδεδειγμένη διαδικασία αυτών, αναφερόμενος κυρίως και προσδιορίζοντας τα τεχνικά θέματα και την τεχνοτροπία που επιβάλλει η σωστή εξωστρεφής διαδικασία.

Ανέλυσε το εξαγωγικό πλάνο, την σωστή προετοιμασία, την σωστή επιλογή αγορών, τις μεταφορές, την ασφάλιση, την αποθήκευση, τον ανταγωνισμό, τις ιδιαιτερότητες των επισκέψεων και συναντήσεων πώλησης, την επιλογή τρόπων διείσδυσης, στις αγορές, την προώθηση και προβολή των προϊόντων, την διαδικασία γεωγραφικού προσδιορισμού προέλευσης του προϊόντος, κλπ.  

Στην συνέχεια, ο πρόεδρος του Συλλόγου Λατόμων Καρύστου, κ. Κρίσιλιας Σωτήριος, παρουσίασε την πλάκα Καρύστου και τις δυνατότητες αυτής, κάνοντας επίσης και μια ιστορική αναδρομή στην πορεία του τοπικού προϊόντος.

Ακολούθως η κα. Παρασκευή Αγιοστρατίτη,  Γενική Γραμματέας του ΔΣ του Επιμελητηρίου, έκλεισε το δεύτερο μέρος των εργασιών της Εσπερίδας, αναφερόμενη στις μελλοντικές δράσεις του Φορέα για την ανάπτυξη της Εξωστρέφειας των ευβοϊκών επιχειρήσεων. Η κα. Αγιοστρατίτη ανέφερε,  ότι στους καιρούς που ζούμε και με τις καταστάσεις που βιώνουμε καθημερινά, οι εξαγωγές είναι ανάγκη επιτακτική για τις επιχειρήσεις για να αποκτήσουν μερίδιο στις διεθνείς αγορές, εκεί που υπάρχει ανάπτυξη και μέλλον για τα προϊόντα.

Επεσήμανε επίσης ότι κόντρα στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα που χαρακτηρίζεται από ανασφάλεια και απαισιοδοξία η Εσπερίδα θα συμβάλλει τελικά στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των παραγομένων προϊόντων και υπηρεσιών του νομού και στην δημιουργία κλίματος συνεργασίας, μεταξύ των ελληνικών και ρωσικών επιχειρήσεων. Έκλεισε ανακοινώνοντας τα επόμενα βήματα που σχεδιάζει το Επιμελητήριο Εύβοιας, σε συνεργασία με το Ελληνορωσικό Επιμελητήριο.

Επιγραμματικά ανέφερε:
Α) Την πρόσκληση Ρώσων δημοσιογράφων στην Εύβοια που έχουν εξειδίκευση σε θεματικά αντικείμενα σε σχέση με τα τρόφιμα – ποτά, δομικά υλικά και υπηρεσίες τουρισμού για να προβληθούν οι επιχειρήσεις του νομού μας στην ρωσική αγορά, με δημοσίευση στον Ρωσικό Τύπο.
Β) Οργάνωση Εμπορικών Αποστολών και Εκθέσεων στην Ρωσία με την συμμετοχή Ευβοϊκών Επιχειρήσεων.
Γ) Ενίσχυση των δεσμών της Ελληνορωσικής φιλίας μέσω αδελφοποίησης με Επιμελητήρια των μεγαλύτερων ρωσικών πόλεων. 
Η Εσπερίδα έκλεισε με το τρίτο μέρος, όπου οι εισηγητές απάντησαν μέσα από έναν εποικοδομητικό διάλογο σε ερωτήματα που έθεσαν οι παρευρισκόμενοι.