Δυσοίωνα τα πράγματα για τη βιομηχανία στην Εύβοια και οι εξελίξεις σε εργοστάσια και μικρομεσαίες επιχειρήσεις φανερώνουν ότι η τελευταία οικονομική κρίση, αποτελεί μια καλή αφορμή για απολύσεις και συρρίκνωση της παραγωγής των εργοστασίων που δραστηριοποιούνται στο Νομό.

Την ίδια ώρα, οι βουλευτές της Εύβοιας εξαντλούν όλη τους την φαντασία σε επερωτήσεις στην Βουλή.

Ήδη είχαμε αναφέρει σε ρεπορτάζ του www.eviaportal.gr από τον Δεκέμβρη του 2008 (Μαύρα Χριστούγεννα για την Εύβοια), πως η κατάσταση στην Εύβοια σφίγγει τα λουριά και θα έπρεπε να εξαναγκάζει τους πολιτικούς και τους φορείς να αναλάβουν ευθύνες και πρωτοβουλίες, προκειμένου να διατηρήσουν όσο είναι δυνατόν ακόμα τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας και τα εργοστάσια ανοιχτά, με παράλληλες ενέργειες για διέξοδο του Νομού από την επενδυτική και αναπτυξιακή νιρβάνα του…
Φιλότιμες προσπάθειες γίνονται δεν μπορώ να πω. Όμως αλήθεια, πιστεύουν ότι οι σχετικές επερωτήσεις στη Βουλή, μεμονωμένα για ΝΕΟΣΕΤ, ΣΕΛΜΑΝ, ΛΑΡΚΟ ή όποια άλλη επιχείρηση θα αποφέρει κάποιο όφελος; Απλά θα συμπληρώσει το πολιτικό – κοινοβουλευτικό βιογραφικό των βουλευτών.
Ή θεωρούν ότι η σύσταση Επιτροπών, που θα έχει την αρμοδιότητα αναζήτησης τρόπων ενίσχυσης του Τουρισμού – καθότι έχει χαρακτηριστεί ο τομέας ανάσα για την τοπική μας οικονομία – απλά με τη συμμετοχή κάποιων προσώπων είναι αρκετή; Να θυμίσω ότι ο Κώστας Ρουσσόπουλος στο Δήμο Χαλκιδέων από την αρχή της θητείας της Δημοτικής Αρχής είχε ορισθεί Πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού, η οποία ιδέες είχε, λεφτά να τις υλοποιήσει δεν είχε – Η εν λόγω Επιτροπή δεν είχε να διαχειριστεί ούτε ένα ευρώ…. Και μιλάμε για τον Τουρισμό, που θα μας σώσει!

Ή μήπως ωφελεί την Εύβοια η συμμετοχή της Νομαρχίας σε διάφορες Διεθνείς Εκθέσεις ανά τον κόσμο; Διότι χειροπιαστά αποτελέσματα και συγνώμη για τον άπιστο Θωμά που βγάζω δηλαδή, δεν έχω δει ως σήμερα!

Και πες πως πετυχαίνουν οι φορείς μας – Επιμελητήριο, Νομαρχία, ΤΕΔΚΕ κ.λ.π. – να φιλοξενήσουν μια διεθνή έκθεση ή ένα διεθνές συνέδριο στην Εύβοια, που θα σήμαινε εκατοντάδες συμμετοχών και επισκεπτών στο Νομό το διάστημα διεξαγωγής του. Που θα τους κοιμίσουμε;;;; Που θα φιλοξενηθεί η Έκθεση;;;;; Που θα γίνουν οι εργασίες ενός Συνεδρίου τέτοιου βεληνεκούς;;; Ούτε Συνεδριακά Κέντρα έχουμε (μ’ αρέσει που χρησιμοποιώ τον πληθυντικό), ούτε ξενοδοχειακές μονάδες έχουμε, ούτε υπηρεσίες υποδοχής τουριστών έχουμε.

Έχουμε εργοστάσια που κλείνουν και εμείς ξεματιαζόμαστε μήπως σώσουμε κανένα έστω μέχρι το 2012, αυξανόμενη ανεργία έχουμε και νέους που δεν βρίσκουν δουλειά. Εργάτες που απολύονται έχουμε και χάνουν τη σύνταξη για 1 ή δύο χρόνια ενσήμων. Καταστήματα έχουμε, που πέραν της μύγας, άνθρωπος δεν πατάει ελλείψει χρημάτων.
Όμως έχουμε και μνημεία… και ιστορία για την οποία είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι. Όχι απλά γιατί την έχουμε, είμαστε υπερήφανοι, αλλά γιατί οι εκπρόσωποί μας στην πολιτική σκηνή έχουν φροντίσει να τη διασώσουν και να την εκμεταλλευτούμε για το καλό του τόπου.
Δέστε πόσο «καλοδιατηρημένη» είναι η Αρέθουσα και πόσο «αξιοποιημένες» οι πηγές της!

Που βρήκαν κάποιοι «αξία» ιστορική και πολιτιστική στην Δημοτική Αγορά και την διατήρησαν!
Σε πόσο «καλή κατάσταση» βρίσκεται το Αρχαίο Θέατρο Ερέτριας!

Και φυσικά, η γειτονιά της Αγίας Παρασκευής το κέντρο της Αρχαίας Χαλκίδας με τα υπέροχα κτίρια, που με τόση «φροντίδα» αναδεικνύουν οι εκάστοτε Δημοτικές Αρχές!
Την καταγραφή των απολύσεων και των εργοστασίων που συρρικνώνουν τις μονάδες τους το τελευταίο τρίμηνο θα σας την παραθέσω παρακάτω. Ωστόσο, το να μιλάμε για εξεύρεση λύσεων σε προβλήματα που από χρόνια είχαν πάρει το δρόμο τους και κάποιοι απλά τραγούδαγαν σε διαδρόμους Υπουργείων… ή να επιζητάμε άλλης μορφής ανάπτυξη και να μην κουνάμε δαχτυλάκι… Δεν γίνεται. Επιτέλους ας σοβαρευτούν, όσοι μπορούν να το κάνουν δηλαδή και να δουν με υπευθυνότητα το θέμα αγροτουρισμός, θεματικός τουρισμός, αξιοποίηση μνημείων και τέλος πάντων ό,τι άλλο θεωρηθεί ικανό να αναδείξει οικονομικά και αναπτυξιακά την Εύβοια.

Αυτό βέβαια συνεπάγεται, πέραν των μεγάλων έργων που αφορούν σε δρόμους και υποδομές, και ενέργειες που απαιτούν συμφέροντα μακριά… από υμάς.

Το Τεταρτοκύκλιο Ευβοϊκής Ακτής θα μεταμορφωνόταν σε ωραιότατο και ιδιαίτερα χρήσιμο κιόσκι πληροφοριών για την Χαλκίδα και συνολικά την Εύβοια, για τους επισκέπτες, οι οποίοι θα μπορούσαν να βρουν όλο το απαραίτητο τουριστικό υλικό.
Επιτέλους, ας ανοίξουν τα μνημεία που ανήκουν στους δημότες όλους της Χαλκίδας στο κοινό και να σταματήσει το γκέτο. Κόκκινο Σπίτι, Σπίτι με τ’ Αγάλματα. Σημαντικότατες οι προσφορές όσων εκεί στεγάζονται με αποφάσεις Δημάρχων, αλλά και θα μπορούσε να βρεθεί τρόπος, να είναι οι χώροι επισκέψιμοι και προσβάσιμοι σε Χαλκιδέους και επισκέπτες, που έρχονται στην πόλη μας και βρίσκουν τα μνημεία κλειστά…
Και χωρίς να θέλω να μειώσω τη σοβαρότητα των προβλημάτων των εργαζομένων, που άφησα για το τέλος, απλά επισημαίνω, ότι και ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας στην συνέντευξή του «Το Ε.Κ.Ε. σήμερα παλεύει να περισώσει τα κεκτημένα. Δεν διεκδικεί τίποτα περισσότερο».

Η κατάσταση στα εργοστάσια της Εύβοιας το τελευταίο τρίμηνο περίπου, κατά το οποίο οι διοικήσεις προχωρούν στις καταναγκαστικές αποχωρήσεις, τις λεγόμενες οικιοθελείς με κάποια μπόνους, αλλά κυρίως την απειλή της απόλυσης, η οποία ακολουθεί έτσι κι αλλιώς όταν κάποιοι δεν συμμορφώνονται και ο αριθμός που επιθυμεί η εργοδοσία να αποχωρήσει δεν καλύφθηκε:
1. ΤΕΜΠΟ, 60 με 70 οικιοθελείς αποχωρήσεις
2. ΑΓΕΤ Αλιβερίου, μεγάλος αριθμός οικιοθελών αποχωρήσεων
3. Lafarge Μπετόν Αλιβερίου, έγιναν 5 απολύσεις
4. Τσιμέντα Χαλκίδας, περιοδικά προχωράει σε οικιοθελείς αποχωρήσεις τα τελευταία χρόνια
5. ΝΕΟΣΕΤ, απολύσεις από μια εξαφανισμένη διοίκηση
6. Εργοστάσιο στη Ριτσώνα με 50 εργαζόμενους απέλυσε τους 45
7. Βιοτεχνία στο Βασιλικό αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα, όπως και άλλες μικρές επιχειρήσεις, στις οποίες μπορεί να γίνονται και απολύσεις, αλλά δεν φτάνουν στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας, ενώ μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν επιχειρήσεις των Οινοφύτων, που απασχολούν εργαζόμενους, οι οποίοι κατοικούν στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκίδας. Υπάρχουν επιχειρήσεις που αναγκάζουν τους εργαζόμενους σε 4ήμερη απασχόληση πλέον με μείωση μισθού, φυσικά.
8. ΛΑΡΚΟ, διορία δύο μηνών περίπου για να παρουσιαστεί το business plan για την εξυγίανση της επιχείρησης, που αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα
9. ΕΒΟ Κύμης, υπολειτουργεί και δεν έχει γίνει καμία ενέργεια από το Υπουργείο στήριξης της παραγωγής της, με αποτέλεσμα να απαξιώνετε
10. ΙΝΤΕΡΚΕΜ και ΝΕΟΧΗΜ βρίσκονται σε αναμονή εξελίξεων, που θα διαφανούν κοντά στην Άνοιξη
11. Gayer, ετοιμάζεται για οικιοθελείς αποχωρήσεις και απολύσεις
12. ΣΕΛΜΑΝ, έχει ήδη προχωρήσει σε μεγάλο αριθμό οικιοθελών αποχωρήσεων και τμήματά της παραμένουν κλειστά. Ωστόσο σε πρόσφατο δημοσίευμα του Αθηναϊκού Τύπου, αναφερόταν πως πρόθεση της διοίκησης της ΣΕΛΜΑΝ είναι να κλείσει τη μονάδα της που λειτουργεί στη Βόρεια Ελλάδα και να μεταφέρει όλη την παραγωγική διαδικασία στο υπάρχον εργοστάσιο της Χαλκίδας. Γεγονός οξύμωρο, αλλά αν ισχύει θα είναι από τα θετικά της κρίσης.
13. Ξενοδοχειακές Μονάδες, οι οποίες θα παρουσιάσουν σημαντικό πρόβλημα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, δεδομένου ότι λειτουργούν με εποχικό προσωπικό, το οποίο σε κάθε σεζόν προσλαμβάνουν. Τώρα όμως με την κίνηση πεσμένη, τι θα γίνει;
Βλέπουμε λοιπόν ότι σε ένα Νομό με ήδη διογκωμένη την ανεργία, οι θέσεις εργασίας μειώνονται αισθητά και επενδύσεις από την άλλη μεριά καμία.

Και βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε τα καταστήματα της αγοράς της Χαλκίδας και όχι μόνο, που βιώνουν το δικό τους γολγοθά καθημερινά, με τζίρο που πολλές φορές δεν καλύπτει ούτε τα λειτουργικά έξοδα. Τα συμπεράσματα δικά σας…