Τη Δευτέρα 23 Ιουνίου 2008 πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Πολιτισμού, με θέμα την Αποκατάσταση της Αρέθουσας και τη μετατροπή της σε Μουσείο

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Δήμαρχος Χαλκιδέων Θανάσης Ζεμπίλης, που συνοδευόταν από τον διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας Νικόλαο Μπάνο και τον Τμηματάρχη Εκτέλεσης Έργων, Κων/νο Δημητούλη, ενώ από πλευράς του Υπουργείου Πολιτισμού συμμετείχαν ο διευθυντής της Διεύθυνσης Μουσείων και Αναστήλωσης Μνημείων, κ. Αλ. Θεοχαρόπουλος, μέλη του Κ.Α.Σ., καθώς και οι αρμόδιοι αρχιτέκτονες και μηχανικοί του ΥΠ.ΠΟ.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο Δήμαρχος Χαλκιδέων Θανάσης Ζεμπίλης επιτόνισε την αναγκαιότητα της επίσπευσης των διαδικασιών αξιολόγησης των μελετών, ώστε το έργο της αποκατάστασης της «ΑΡΕΘΟΥΣΑΣ», συνολικού προϋπολογισμού 7.000.000,00 ευρώ, να ενταχθεί κατά προτεραιότητα στο ΕΣΠΑ, γεγονός που αποτελεί δέσμευση της Δημοτικής Αρχής.

Περαιτέρω, ο Δήμαρχος Χαλκιδέων Θαν. Ζεμπίλης ενημέρωσε τους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠ.ΠΟ., ότι ολοκληρώθηκαν οι μελέτες για την αποκατάσταση του κτιρίου του Αλευρόμυλου «Δήμητρα» (ΑΣΑΧ) και την μετατροπή του σε μουσείο “Δημήτρη Μυταρά”, όπου θα στεγάζεται η συλλογή των κοχυλιών και των πινάκων.

Συγκεκριμένα παρουσιάστηκαν η αρχιτεκτονική μελέτη, η στατική μελέτη και η μελέτη ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων.

Ακολούθως ο Δήμαρχος Χαλκιδέων επικοινώνησε με τον συμπολίτη μας ζωγράφο και ακαδημαϊκό, κ. Δημήτρη Μυταρά και τον ενημέρωσε ότι το έργο, προϋπολογισμού 2.000.000,00 ευρώ, αναμένεται να δημοπρατηθεί τον Οκτώβριο του 2008.

Επίσης σε συνάντηση με την αρμόδια διευθύντρια της Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, κα. Γερούση, ο Δήμαρχος Χαλκιδέων και οι αρμόδιοι υπάλληλοι της Δ/νσης Τεχν. Υπηρεσιών, παρουσίασαν τη μελέτη για την ανάπλαση της περιοχής του τζαμιού Εμίρ Ζαδέ και της πλατείας Πεσόντων Οπλιτών. Με το έργο αυτό, επιχειρείται η ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής, με σκοπό την ανάδειξη του μνημείου και την πολιτιστική του λειτουργία, ως χώρου εκθέσεων και διαλέξεων. Ακολούθως ο Δήμαρχος Χαλκιδέων, ενημερώθηκε για την πορεία των μελετών της αποκατάστασης της οικίας Βαΐλου. Το έργο αυτό, που ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 600.000,00 ευρώ θα δημοπρατηθεί από το Δήμο Χαλκιδέων, τον Οκτώβριο του 2008.

Τα ανωτέρω έργα εντάσσονται στο πρόγραμμα της Δημοτικής Αρχής για την αποκατάσταση και την αξιοποίηση των μνημείων της πόλης και την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.