Επιστολή προς όλα τα συναρμόδια Υπουργεία για την αποκατάσταση των πληγέντων Δήμων Εύβοιας απο τις πρόσφατες πλημμύρες έστειλε ο Νομάρχης, Θανάσης Μπουραντάς.

Κύριοι Υπουργοί,
Μετά την   καταστροφή που προκάλεσαν οι πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2007 αλλά και οι πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου, στη περιοχή της Νότιας Καρυστίας και στη Νήσο Σκύρο ο Νομός Ευβοίας επλήγη και πάλι.
Οι παρατεταμένες και εντονότατες βροχοπτώσεις της 11ης και 12ης  Σεπτεμβρίου προκάλεσαν πρωτοφανείς καταστροφές τόσο στην αγροτική οικονομία και στο αστικό περιβάλλον (κατοικίες, επιχειρήσεις) όσο και σε υποδομές (δρόμοι, γέφυρες, δίκτυα κλπ). Ήδη με απόφαση της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, δεκαπέντε Δήμοι κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και αναμένεται η κήρυξη των περιοχών ως πλημμυροπαθών.

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Εύβοιας και οι Δήμοι, μαζί με τις αρμόδιες υπηρεσίες έκαναν και κάνουν ότι είναι δυνατόν, αλλά τα προβλήματα είναι τεράστια και δύσκολα αντιμετωπίζονται.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη θεομηνία που έχει πλήξει το Νομό τα τελευταία 60 και πλέον χρόνια.

– Οι κατεστραμμένες υποδομές ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ (έχει υποβληθεί έγγραφο με τις καταγραφές, φωτογραφικό υλικό κλπ).

– Περιουσίες καταστράφηκαν, εκατοντάδες αγρότες έχασαν την παραγωγή τους και πλέον αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης ενώ τα κτήματα τους έχουν καλυφθεί με τεράστιες ποσότητες λάσπης που καθιστούν αδύνατη την αξιοποίηση τους.

– Περισσότερα από 1.000 σπίτια πλημμύρισαν καταστράφηκαν   οι οικοσκευές, ενώ η λάσπη είναι πολύ δύσκολο να απομακρυνθεί.

Για την άμεση αντιμετώπιση και την αποκατάσταση των απωλειών και των καταστροφών προτείνουμε :   

Α) Ιδιώτες

1. Την καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους πληγέντες κατοίκους για την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών 5000 €.
2. Την καταβολή ενίσχυσης για τις κατεστραμμένες οικοσκευές.
3. Την πλήρη αποζημίωση για τις  ζημιές που υπέστησαν οι ιδιοκτησίες τους (κατοικίες κλπ).

Β) Αγρότες

1. Την καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης για την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών 5000 €.
2. Την πλήρη αποζημίωση για τις κατεστραμμένες καλλιέργειες, ζωικό κεφάλαιο, εγκαταστάσεις, εξοπλισμό και την αναπλήρωση του απολεσθέντος  εισοδήματος.
3. Την αναστολή για 12 μήνες των οφειλών σε Τράπεζες, Δημόσιο και Οργανισμούς Κοινής Ωφελείας.
4. Τη ρύθμιση των οφειλών με νέο δάνειο δεκαετούς διάρκειας με διετή περίοδο χάριτος και 100% επιδοτούμενο επιτόκιο κατά την περίοδο χάριτος και 50% για τη λοιπή διάρκεια.
5. Την χορήγηση άτοκων δανείων (κεφάλαιο κίνησης) τριετούς διάρκειας και με περίοδο χάριτος ενός έτους.
6. Την χορήγηση άδειας πώλησης αγροτικών προϊόντων στις λαϊκές αγορές Αθηνών και Πειραιά, ισχύος 2 ετών, αφού αδυνατούν να πωλούν δικά τους προϊόντα ως παραγωγοί.

Γ)  Επιχειρήσεις

1. Την πλήρη αποζημίωση για τις κατεστραμμένες εγκαταστάσεις,   εξοπλισμούς και αποθέματα (πρώτες ύλες, προϊόντα, εμπορεύματα κλπ)
2. Την αναστολή για 6 μήνες των οφειλών σε Τράπεζες, Δημόσιο και Οργανισμούς Κοινής Ωφελείας.
3. Τη ρύθμιση των οφειλών με νέο δάνειο δεκαετούς διάρκειας με διετή περίοδο χάριτος και 100% επιδοτούμενο επιτόκιο κατά την περίοδο χάριτος και 50% για τη λοιπή διάρκεια.
4. Την χορήγηση άτοκων δανείων (κεφάλαιο κίνησης) τριετούς διάρκειας  και με περίοδο χάριτος ενός έτους.

Ελπίζουμε η Πολιτεία να πάρει τις αποφάσεις στο συντομότερο δυνατό χρόνο, γιατί οι αλλεπάλληλες καταστροφές (πυρκαγιές, πλημμύρες) χωρίς ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων έχουν απογοητεύσει τους πολίτες της Εύβοιας και ειδικότερα τους ανθρώπους της υπαίθρου με αποτέλεσμα την ερήμωση, την ανεργία, την αστυφιλία κλπ.