Επιστολή προς τον Υπουργό Πολιτισμού Πέτρο Τατούλη έστειλε ο Δήμαρχος Χαλκιδέων Δημήτρης Αναγνωστάκης για το θέμα της Δημοτικής Αγοράς της Χαλκίδας.

Η επιστολή του Δημάρχου έχει ως εξής:


 Θέμα: Δημοτική Αγορά Χαλκίδας

        Αξιότιμε  κ. Υπουργέ ,

δυστυχώς  επανέρχομαι για πολλοστή  φορά  στο μείζον  θέμα  που απασχολεί τους πολίτες της Χαλκίδας και που έχει τελματώσει με αποκλειστική ευθύνη του δικού σας Υπουργείου.
 Σας έχω  αποστείλει αρκετές επιστολές μέσω των οποίων  σας ανέπτυξα όλες τις πτυχές  του θέματος.

Σας θυμίζω  δε ότι και στη συνάντησή μας -αρχές  Σεπτέμβρη στη Χαλκίδα- σεις ο  ίδιος  προσωπικά  δεσμευτήκατε ότι εντός 15 ημερών θα δώσετε  λύση στο πρόβλημα της Δημοτικής  Αγοράς.

Αντίθετα  όμως  από τον Ιούνιο  2005  που συνεδρίασε το Κ.Σ.Ν.Μ. μέχρι τώρα ο Λαός της Χαλκίδας  παρακολουθεί εμβρόντητος την απραξία του Υπουργείου Πολιτισμού και την κωλυσιεργία να εκδοθεί  επιτέλους  η σχετική απόφαση της κατεδάφισης  ή μη, του κτιριακού συγκροτήματός της Αγοράς,  που κατά  κοινή ομολογία  αποτελεί ντροπή για την πόλη μας.
      
           Στην επιστολή της 4ης Μαΐου 2005, σας εξιστορούσα τις προσπάθειες του Δήμου της Χαλκίδας -διαχρονικά-  για κατεδάφιση του συγκεκριμένου συγκροτήματος.

Σας θυμίζω δε ότι με απόφαση του αείμνηστου Γ. Μυλωνά, ύστερα από σύμφωνη γνώμη του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, έχει χαρακτηρισθεί ως κτήριο που δεν χρήζει κρατικής  προστασίας .

Δυστυχώς η Χαλκίδα αντιμετωπίζεται από αρκετά τηλεοπτικά κανάλια  των Αθηνών ως μια τριτοκοσμική πόλη, εξαιτίας της παρουσίας και της λειτουργίας  της Δημοτικής Αγοράς  και η δυσφήμισή της αποτελεί τροχοπέδη στην προσπάθεια ανάπτυξης  του τόπου μας.
       
           Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

πέραν των τελεσίδικων εκθέσεων για την επικινδυνότητα και το ετοιμόρροπο του κτηρίου, ο τελευταίος σεισμός ενίσχυσε τον φόβο των Χαλκιδέων  Πολιτών  για μια πιθανή καταστροφική εξέλιξη που θα θέσει σε κίνδυνο  ανθρώπινες ζωές.

Με τελευταίο έγγραφο της η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Χαλκιδέων, ζητά από τον Δήμαρχο της πόλης  να δώσει εντολή για περίφραξη της Δημοτικής  Αγοράς, εκκένωσή  της και άρα παύση κάθε οικονομικής  δραστηριότητας .

Επισημαίνω οτι έχω ζητήσει επανειλημμένα από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου  Πολιτισμού κ. Ζαχόπουλο μία συνάντηση -από τον Σεπτέμβρη 2005- και μέχρι σήμερα δεν έχει καταστεί δυνατό «λόγω φόρτου εργασίας του Γενικού Γραμματέα».

Αντιλαμβάνεστε  ότι  αυτή  η συμπεριφορά δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για το αν τελικά το Υπουργείο Πολιτισμού εξυπηρετεί τα συμφέροντα  των τοπικών κοινωνιών  ή  πολιτικές  σκοπιμότητες .

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

είναι πλέον  σαφές ότι αναλαμβάνετε ακέραια τις  πολιτικές και ποινικές ευθύνες  για ότι  συμβεί από δω και στο εξής,  -πέραν του καταλογισμού εις βάρος σας  του εμπαιγμού  της Δημοτικής Αρχής και του Λαού της πόλης- και για πιθανή απώλεια ανθρώπινης ζωής .

Εύχομαι και ελπίζω  να μην ζήσουμε ξανά το δράμα της Σαντορίνης.

Σας θυμίζω  ότι η δική μας πρόταση για κατεδάφιση της Δημοτικής Αγοράς δεν συνοδεύεται από λογικές αντιπαροχής της δημοτικής έκτασης αλλά αντιθέτως κατοχυρώνει και περιφρουρεί το Δημόσιο  χαρακτήρα της .

 Ο Λαός της Χαλκίδας αναμένει από σας  να πράξετε  το αυτονόητο, δηλαδή να ζητήσετε  να εξεταστεί  το ζήτημα  στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, αφού είναι γνωστό τοις πάσι ότι τόσο οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου όσο και τα μέλη του Συμβουλίου έχουν ιδίαν αντίληψη και διαμορφωμένη  άποψη.

 


                                                                                        Ο   Δήμαρχος 
                                                     

                                                                             Δημήτρης  Αναγνωστάκης